Hirotonija novoizabranog episkopa osečkopoljskog i baranjskog gospodina Heruvima

Direktni prenos hirotonije novoizabranog episkopa osečkopoljskog i baranjskog gospodina Heruvima na kanalu RTS 3 i RTS Planeti.

Svečani čin uvođenja arhimandrita Heruvima u čin episkopa obaviće se u Dalju, u nedelju u Sabornoj crkvi Sv. velikomučenika Dimitrija. Direktan prenos sa početkom u devet časova, obuhvatiće liturgijsko sabranje, u čijem će se nastavku pristupiti hirotoniji.
Svetu liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej sa, posebno za ovu priliku, prisutnim arhijerijima.
Na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve ove godine za episkopa osečkopoljskog i baranjskog izabran je iguman Heruvim (Đermanović), nastojatelj manastira Daljska Vodica.

Novoizabrani episkop Heruvim rođen je 30. jula 1987. godine u Vukovaru. Na krštenju je dobio ime Vitomir. Nakon završetka osnovne škole u Vukovaru, sa blagoslovom tadašnjeg episkopa osečkopoljskog i baranjskog Lukijana, upisao je Bogosloviju Sveta tri Jerarha u manastiru Krki, kao član druge posleratne generacije ove obnovljene školske ustanove Srpske pravoslavne crkve. U Krki, uz bratiju manastira i mlade bogoslove provešće monah Heruvim nekoliko godina sad već kao profesor Bogoslovije i sabrat svetinje. Tako sve do preseljenja u tišinu dalmatinskog manastira Oćestovo, gde će voditi brigu o manastiru Sv. Nedelje.

Blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog i administratora Eparhije osečkopoljske i baranjske gospodina Irineja, 2017. godine, iguman Heruvim je bio primljen u svezu klira eparhije osečkopoljske i baranjske kao nastojatelj manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini, i tu ga je zatekao izbor za vladiku osečkopoljskog i baranjskog.
Posebna radost ovoj hirotoniji je podatak da je narečeni vladika vrlo mlad čovek, koji je već stigao da u svom životnom ciklusu projavi dve veličanstvene istine: da se udostoji najvišeg ranga u crkvenoj jedinici kojom upravlja i - da se ovaj zaista smireni i skromni monah još u mladim godinama takoreći slavno vratio svom zavičaju iz koga je nekad, još kao mali dečak, bio proteran.

Pozivamo gledaoce da uz RTS 3 i RTS Planetu budu takođe svedoci ustoličenja novog pastira Srpske pravoslavne crkve i njenog naroda i da se na taj način pridruže proslavi ovog velikog duhovnog događaja.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво