Кафка: Српски писац

Сто година је прошло од смрти Франца Кафке, а овај писац је и даље један од најпопуларнијих код нас, толико да га можемо сматрати српским писцем.

Кафка: Српски писац Кафка: Српски писац

Најновија судска пресуда швајцарског суда којом ће хиљаде страница исписаних Кафкином руком престати да буду власништво потомака Макса Борада и постати својина човечанства, још један је повод за снимање ове играно-документарне емисије у продукцији Документарног програма РТС-а.

Ко је био Кафка? Ко је постао Кафка? Да ли је данас могуће раздвојити мит о Кафки од самог писца? Да ли је Кафка једноставно спао на геџет довољно добар да се нађе на отварачу за чешко пиво?

Ово су само нека питања у овој емисији, у којој ћемо чути зналце Кафкиног дела: од професора Драгана Стојановића, преко преводиоца Кафкиног ,,Процеса” Јовице Аћина, познаваоца Кафкиног дела Јелене Костић Томовић, до младог писца Тадије Чалуковића који има само шеснаест година, а Кафка је, према његовим речима, на њега извршио највећи утицај.

Посебну драж емисији даје млади глумац Јоаким Тасић у улози Франца Кафке, који између осталог, изговара најпотресније делове писама упућених Фелици Бауер, казује делове из Дневника писца и појављује се у двема инсценацијама према приповеци ,,Преображај” и роману ,,Процес”.

Емисија је снимана у Студију 4 РТС, уз коришћење кружног фара и технички најнапреднију 2К резолуцију. 

Директор фотографије: Драгослав Бојковић
Сценографија: Мира Андрејевић
Монтажа слике: Душан Заложник
У улози Франца Кафке: Јоаким Тасић
Сценарио: Александар Гаталица
Режија: Иван Милановић

 

 

Реприза , 13. мај у 00:55 и 08:55

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара