Vidik: Poboljšanje ljudi

Vidik novo izdanje posvećuje međunarodnoj konferenciji koja se pod nazivom „Poboljšanje ljudi": moralno, kognitivno i poboljšanje raspoloženja" održava u Beogradu u organizaciji Centra za Bioetičke studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i Oksfordskog centra za neuroetiku.

Reč je o konferenciji koja je okarakterisana kao najvažniji naučni događaj u svetu i to o najvažnijoj temi savremenog doba. Moralno i kognitivno poboljšanje ljudi postaje jedno od dominantnih pitanja modernog čoveka i bioetike. 

Savremena nauka i nova tehnološka dostignuća u farmakologiji i genetici otvaraju čoveku bezbrojna vrata za unapređenje njegovog života, duhovnog, fizičkog i mentalnog stanja ali s druge strane prete i opstanku ljudske vrste. Vidik u novoj emisiji postavlja pitanje odnosa moralnog i kognitivnog poboljšanja, da li postoji opasnost od protivprirodnih intervencija nad ljudskom prirodom, da li postoje osobe ili grupe za koje bi trebalo da se uvede obavezno moralno poboljšanje, da li roditelji imaju odgovornost da izaberu najboljo potomstvo na osnovu dostupne genetske informacije te kada imamo pravo da prekinemo život.

Gosti emisije su prof.dr Piter Singer jedan od najvećih filozofa našeg vremena i profesor na Univerzitetu Prinston, prof.dr Džulijan Sauvlesku, profesor Oksfordskog Univerziteta i jedan od najvećih bioetičara današnjice i prof.dr Vojin Rakić, Centar za bioetičke studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

Urednik emisije: Jasmina Vujnović Milošević

Reditelj: Dragan Marković

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2013, 00:35)
anonymous sheep [neregistrovani]

bee

Čestitam na izboru gostiju u emisiji. Pitar Singer- jedan od najvećih filozofa našeg vremena, borac za prava životinja, utilitarista, divno, bravo!