SAT: Ponovo prevare u kutijama prve pomoći

Proteklih dana mnogi kupci kompleta prve pomoći su u kutijama, umesto propisanih artikala, dobili sve samo ne ono što zaista predstavlja pribor za prvu pomoć.

Kako sprečiti ovu veliku prevaru, a pre svega kako da se kupci zaštite, emisija SAT otkriva u razgovoru sa tržišnom inspekcijom.

U centru NAVAK, počela je nova akcija besplatnih treninga bezbedne vožnje za mlade vozače sa probnom vozačkom dozvolom. Saznaćete kako izgledaju ti treninzi i gde i kako se prijaviti.

Prvi put gledaoci će imati ekskluzivnu priliku da vide potpuno novi Fijatov model sa starim imenom "tipo".

Gost emisije je najpoznatiji srpski automobilski as Dušan Borković, osvajač ovogodišnje titule u prestižnom Evropskom kupu turing automobila.

Repriza emisije je nedeljom na Drugom programu u 23 sata, a urednik i voditelj je Mirko Alvirović.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 25. okt 2015, 06:19)
Sasa [neregistrovani]

Bravo

Hvala vam na pomoci koju nam pruzate

(ponedeljak, 19. okt 2015, 00:29)
S2 [neregistrovani]

(Ne)raspakovana prva pomoć

U emisiji smo čuli jednu nelogičnost: kaže se da, po kupovini, raspakujemo i proverimo sastav kupljenog kompleta, a u Galenikinom oglasu u istoimenom časopisu za vozače stoji: kompleti za zamenu moraju biti u originalnompakovanju, neupotrebljavani, sa svim komponentama. Meni je letos trgovac prigovorio da kutija nije u originalnom najlonu, ali je ipak zamenio komplet za nov. Kako proveriti sadržinu kompleta, a da ne raspakujete najlon i otvorite komplet? Svašta.

(nedelja, 18. okt 2015, 16:26)
anonymous [neregistrovani]

Приколице

Контролишете прву помоћ од 1000 дин, а приколице од 150000 не контролише нико. И шта је решење за приколице. Празне приче да привуку гледаност.

(nedelja, 18. okt 2015, 12:53)
anonymous [neregistrovani]

obrazovanje, zastarelo i moderno

Zav[io sam osnovnu školu 1976 i jošuvek se veoma dobro sećam mnogih detalja u vezi pružanja prve pomoći. Zašto? Jer je to dve godine bio predmet u osnovnoj školi. I učili teoretski, i vežbali praktično. I znali šta treba raditi.
A onda smo modernizovali školstvo.
A da li bi se sada usudio da nekome ukažem prvu pomoć? Verovatno ne. Preuzimajući zapadne "vrednosti", može se desiti da iako nekome spasite život, a bude imao i najmanje posldice, da vas tuži, pa da mu plaćate odštetu.

(nedelja, 18. okt 2015, 05:30)
anonymous [neregistrovani]

otvoreno

Ne radim ono sto neznam, ukazivati nekom prvu pomoc zahteva izvesno znanje koje nemam I drzava me prisiljava da radim ono sto neznam gde posledice mogu biti kobne I zato draga vlasti NIKADA necu ni otvoriti prvu pomoc. Da li su ministry isli na kurs prve pomoci?

(subota, 17. okt 2015, 23:53)
nesa [neregistrovani]

pomoc vozacima

ovaj problem je napravila agencija za saobracaj. ni hitna pomoc koja stigne na mesto saobracajne nesrece nema sve potrebne zavoje,gaze,trouglaste marame, hanzaplaste,zihernadle,makaze,sterilne rukavice itd. treba imati par ,,bitnih stvari,, a ne ceo komplet kao da cemo da vrsimo operacioni zahvat.ovo je ujedno i kradja para za obuku novih vozaca koji moraju da plate obuku o pruzanji prve pomoci.treba imati velikog iskustva(iskustvo se stice stalnim ponavljanjem nekog zahvata) da bi nekom pomogao. a ako se takav neki zahvat pogresno primeni onda moze doci i do kobnih posledica po povredjenog

(subota, 17. okt 2015, 23:52)
anonymous [neregistrovani]

Nepotrebno i opasno

Da li se odgovorni pitaju koliko nas zna da pruzi prvu pomoc? Da li smo i kada imali bar kurs i proveru znanja? Koliko je decenija nekima proslo od polaganja vozackog ispita kada smo morali teoretski da znamo ponesto. Od tada nas niko nista nije proveravao. Pruzanje nestrucne pomoci povredjenima u saobracajnim i ostalim nesrecama (zasto ih razlikovati?) i koriscenje kompleta prve pomoci moze biti veoma opasno i doneti jos gore. Moze dovesti do trajnog invaliditeta u slucaju povrede kicme. Mozda cak i do smrti ako se ne prepozna opasnost nestrucnosti Sada kada svi imaju mobilne telefone u uredjenim zemljama postoji samo obaveza da se mobilnim pozove hitna pomoc i nije obaveza posedovati komplet prve pomoci. Kode nas je obaveza samo kupiti komplet i zagledati datume po zavojima da li im je istekao rok trajanja. Glavno je da se narodu uzmu pare i da mu se odrzi fokus na nepotrebnom da bi neko profitirao.

SAT SAT

Autor:
Mladen Alvirović

Svi koji traže aktuelnu i, pre svega, korisnu informaciju iz oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma već punih 26 godina okupljeni su oko emisije SAT, emisije i za vozače i za pešake. [ detaljnije ]