Читај ми!

Временска капсула: Крунисање краља Петра

Поводом јубилеја 120 година од устоличења Петра I Карађорђевића за српског краља, Редакција за културу и уметност, у оквиру документарног серијала "Временска капсула", премијерно приказује емисију "Крунисање краља Петра".

Краљ Петар је био четврто дете кнеза Александра и кнегиње Персиде, унуке војводе Јакова Ненадовића. Рођен је у Београду у Кнежевини Србији, 1844. године, 29. јуна по старом илити 11. јула по новом календару, уочи Петровдана. Имао је само 14 година када је са свим Карађорђевићима прогнан из Србије. Неколико дана након убиства краљице Драге и краља Александра Обреновића, 2. јуна 1903. године Народна скупштина Србије изабрала га је за краља, а велике европске земље признале су га за новог владара Србије. Било је то време великих преломних догађаја у историји српског народа. У Мајском преврату са политичке сцене заувек су нестали Обреновићи, а нови дух и нови поредак у политичком и друштвеном животу Србије донели су Карађорђевићи и краљ Петар I, унук великог вожда Ђорђа Петровића Карађорђа.

Поводом 120 година од крунисања краља Петра I које се догодило у Саборној цркви у Београду и миропомазања у манастиру Жичи, о самом чину крунисања и миропомазања, свечаности која је за ту прилику приређена, као и о филму који је тим поводом снимљен, у емисији говоре: проф. др Чедомир Антић, историчар, др Драгомир Ацовић, хералдичар и архитекта, Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке, Душан Бабац, аутор монографија о краљу Петру, проф. др Игор Борозан, историчар уметности, Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра на Опленцу и Урош Парезановић, шеф Протокола Краљевске породице Србије.

Поред инсерата из филма "Крунисање краља Петра" емисија садржи и друге филмске записе на којима је овековечен краљ Петар, а које такође чува Архив Југословенске кинотеке. Такође, емисија садржи и вредне фотографије и документа из времена краља Петра, које баштине музеји, архиви и колекционари у земљи и иностранству.

Емисија је снимана у Комплексу двора на Дедињу, у Задужбини краља Петра на Опленцу и Саборној цркви у Београду.

Аутор и уредник серијала: Светлана Илић

Стручни консултант: проф. др Чедомир Антић

Извршни продуцент: Светлана Бандић

Главни организатори: Зоран Зиндовић, Слободан Богдановић

Дизајнер шпице: Драган Буловић

Сниматељи звука: Дамњан Попадић, Срђан Бајски

Дизајнер звука: Срђан Филиповић

Екипа расвете: Горан Калањ, Владимир Васиљевић, Зоран Ђорђевић

Колор корекција: Драшко Пејановић

Музички уредник: Ана Кулић

Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић

Сниматељ: Петар Вујанић

Директор фотографије: Милан Илић

Монтажер: Александра Виријевић Павлек

Редитељ: Саша Габрић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара