Мира Адања Полак и Ви

Била сам у Софији и разговарала сам са премијером Бугарске. Бојко Борисов ми је показао где ради, причао ми о својим сећањима на детињство како је некада свом оцу кришом намештао телевизијску антену ка Југославији како би могао да гледа фудбалске утакмице.

Говорио је о томе да му је било тешко да примени све захтеве Европске уније у својој земљи пред улазак Бугарске у заједницу европских држава, јер смо ми са Балкана другачији како каже. Бојко Борисов је премијер скоро пуних осам година.

Био је градоначелник Софије и поносан је на оно што је урадио. Велелепна зграда Министарског савета у Софији на зидовима има фотографије свих премијера Бугарске. Видела сам једну Бојка Борисова из једног његовог ранијег мандата. Није се много променио.

Гост емисије је прослављени професор математике Јован Кнежевић из Шесте београдске гимназије у Београду коме су деца дала надимак "Јоца убица". Како он види васпитање деце? Којим се принципима руководи и како их васпитава кроз математичке принципе.

Често се чује да постоје јефтиније и скупље протезе које се уграђују у кукове. Шта је ту истина шта је ту критеријум, цена или врста ошсетећења? Шта ће се коме уградити то објашњава проф. др Зоран Благојевић из Ортопедске болнице на Бањици.

У госте долази Гералд Вирт, директор прослављеног Хора бечких дечака, на сам дан концерта у Београду. Некада и сам члан хора, говори о невероватној организацији и одрицањима како би овај хор који постоји 500 година био и даље носилац највишег нивоа музицирања.

Срђан Вукашиновић свира хармонику у Циришкој опери. Он сада пројектује хармонику која је лака. Прави је од карбона, једне врсте пластике, залаже се да хармоника уђе у све музичке школе, одржава концерте широм света, предаје музику на циришком факлултету. Био је првак света 1999. године у класичној музици, залаже се за увођење џез хармонике на студијама музике.

Ових дана за Ноћ музеја отворена су врата атељеа уметника који живе у истој кући на Косанчићевом венцу 19. у Београду где је живела до смрти Оља Ивањицки. Има наде да ће њен атеље који је испражњен и похрањен у депое, музеја бити враћен на своје место и да ће атеље постати спомен соба ове сликарке. То обећање дато је Фонду Оље Ивањицки из секретаријата за културу града Београда.

Архитекта Марио Јобст, дугогодишњи архитекта Енергопројекта, посетио је своје омиљено дело, Блок 12 на Новом Београду, препознаљиви Ју бизнис центар "Црвенкапе",  и своје болно непревазиђено дело на Новом Београду којег више нема.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 21. мај 2016, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

Ivanjicki

Stvarno je zalosno sto se ne otvara muzej Olje Ivanjicki ,iako je ostavila i pare i sve sto poseduje drzavi!