Српска дипломатија од Карађорђа до Брисела

Сретењски празници су на измаку а упркос утиску да је наша спољна политика једнако драматична свих ових 210 година колико је прошло од Сретења 1804, чини се да српска дипломатија улази у једне мирнију, да не кажемо досаднију фазу.

Да ли је то разлог зашто изборна кампања практично протиче без спољнополитичких тема? Да ли отварање преговора са ЕУ означава и дефинитивни крај спољне политике: четири стуба јер један стуб постаје немерљиво битнији од осталих; те колико ће Србија своју спољну политику морати да прилагођава препорукама Европске комисије.

Зашто Србија и даље нема амбасадоре у неким од најважнијих престоница на свету и какву се спољна политика очекује од нове владе.

Гости Ока: Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова СР Југославије и бивши амбасадор у Уједињеним Нацијама, Душан Лазић, донедавни амбасадор у Кијеву, пре тога дипломата у Москви и Предраг Симић, професор Факултета политичких наука, бивши амбасадор у Паризу.

Аутор емисије: Горислав Папић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2014, 07:47) - Petrovic [нерегистровани]

-

Odlicna emisija gospodine Papicu; Odavno niste imali tako zanimljivu temu, vodili ste besprekorno. Bravo.
Odlicni gosti. Posebno postovanje za gospodina V. Jovanovica. Bio je ministar u jedno tesko vreme za sve nas, i sa veoma teskim i nepredvidivim sefom. Verujem da je rezolucija 1244 isposlovana uz zasluge gospodine Jovanovica sto je takodje veliki uspeh nase diplomatije s obzirom na negativne pritiske i hostilnu politiku SAD prema Srbiji. Mislim da je ta politika poprimila drugacije lice, ali su izazovi i dalje veoma veliki, a mi odgovaramo na njih sa vesovitim uspehom.

Око Око

Аутор:
Горислав Папић, Весна Дамјанић, Јелена Обућина, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]