Читај ми!

Uoči nastavka dijaloga – Zapad i Srbija očekuju napredak, Beograd jasno "iscrtao" ograničenja

Nova runda pregovora Beograda i Prištine održava se u ponedeljak. U Briselu će biti težak dan, kaže premijerka Ana Brnabić. Očekuje formiranje Zajednice srpskih opština posle 10 godina čekanja. Ista očekivanja imaju i Evropa i Amerika. U međuvremenu, predsednik Vučić je razgovarao sa američkim diplomatom Derekom Šoleom, kojem je preneo da o evropskom planu može da razgovara uz jasno određena ograničenja.

Dan posle Beograda, pismo troje autora stiglo je u Prištinu. Predsednik Francuske, nemački kancelar i italijanska premijerka od Aljbina Kurtija očekuju da primeni sve dogovorene sporazume, što znači i formiranje Zajednice srpskih opština. Uoči sutrašnjeg sastanka, sumiraju očekivanja o glavnoj temi.

"Uvereni smo da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetan razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine", stoji u pismu.

Posle Prištine, telefonski razgovor Beograda i Vašingtona. I specijalni savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole poziva da se hitno formira ZSO. Očekuje da sutrašnji sastanak bude primetan napredak ka dogovoru.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem danas kako bih izrazio snažnu podršku SAD sastanku sa visokim predstavnikom Boreljom u Briselu 27. februara. Pozdravio sam kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", objavio je Šole.

Ograničenja Beograda "iscrtana" u Skupštini

Predsednik Vučić očekuje veoma težak sastanak, ali poručuje da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu.

"U tom kontekstu sam spreman da radim na konceptu i primeni ponuđenog plana, uz jasno određena ograničenja", dodao je Vučić.

Ograničenja, podseća premijerka Ana Brnabić, predsednik je iscrtao ranije, a potvrdio ih u Skupštini na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji. Nema priznanja, niti članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama.

"Što se tiče sutrašnjeg dana, sigurna sam da neće biti ni nimalo lak dan, ali bih želela da kažem da sam srcem i dušom uz predsednika Aleksandra Vučića i da su crvene linije koje je predsednik rekao da jesu prethodno u Narodnoj skupštini, te crvene linije. Svakako verujem da će umeti da sačuva nacionalne interese Republike Srbije, i istovremeno da sačuva mir i stabilnost i obezbedi prostor za rast i razvoj, iako to u ovom trenutku deluje skoro pa nemoguće", kaže premijerka.

"Gotovo nemoguće da se sutra stavi potpis" 

Gotovo je nemoguće da se sutra u Briselu stavi potpis na predlog, ocenjuje predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"Mislim da su zapadni političari namerno stvorili određenu konfuziju, kao svojevrsni vid pritiska da se prihvati od obe strane ono što je na stolu. Sada je već jasno da je to po principu - uzmi ili ostavi, da više nema mogućnosti za korekciju, da samo treba dogovoriti, kako oni kažu, korake za implementaciju, ali nikakav dogovor nije postignut i ništa nije potpisano", ističe Drecun.

Uoči nastavka dijaloga, predsednik je razgovarao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i preneo mu stav Beograda. Saglasili su se da je najvažnije da se očuva mir na Zapadnom Balkanu.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво