Читај ми!

И Курти примио писмо од Макрона, Шолца и Мелонијеве

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца и премијерке Италије Ђорђе Мелони, поводом састанка који ће сутра бити одржан у Бриселу о европском предлогу за КиМ.

Из Куртијевог кабинета је саопштено да су у овом писму они поздравили његове изјаве у вези с француско-немачким предлогом, пренела је Коха диторе.

У саопштењу се наводи да су Макрон, Шолц и Мелони изразили уверење да је закључивање и спровођење европског предлога од фундаменталног значаја за општу добробит грађана, мир и просперитетни развој региона и напредак европске перспективе Приштине.

У заједничком писму затражено је спровођење обавеза које су стране преузеле у дијалогу, укључујући и стварање Заједнице српских општина, саопштено је из Куртијевог кабинета, пренела је Коха диторе.

"Рачунамо на ваше руководство да ће конструктивно тежити брзом решавању и примени овог споразума", наводе Шолц, Макрон и Мелони у писму Куртију.

Троје европских званичника је истакло да сматра да сада постоји хитна потреба да се трасира пут напред у циљу закључивања споразума и обезбеђивања његове имплементације на основу текста на који је Курти пристао.

У писму је истакнуто да је Европски савет у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао Београд и Приштину да у потпуности и безусловно спроводе обавезе преузете у дијалогу, укључујући споразуме из 2013. и 2015. о стварању Заједнице српских општина.

Троје европских званичника су у писму навели да предстојећи кораци у имплементацији морају одражавати овај политички приступ, обезбеђујући да се и на адекватан начин и без одлагања решавају питања 'оквирног споразума' и преосталих обавеза.

"Очекујемо да ће се и о једном и другом разговарати на следећем састанку на високом нивоу у Бриселу 27. фебруара 2023. Рачунамо на ваше руководство да ће конструктивно тежити брзом закључивању и примени овог споразума", стоји у писму, у коме се наводи да су Макрон, Шолц и Мелони изразили уверење да је закључивање и спровођење европског предлога од фундаменталног значаја за општу добробит грађана, мир и просперитетни развој региона и напредак европске перспективе Приштине.

И председник Србије Александар Вучић јуче је примио писмо Макрона, Шолца и Мелонијеве, пред нову рунду дијалога Београда и Приштине која се, уз посредовање Европске уније, одржава сутра у Бриселу.

Како је навела служба за спољне послове ЕУ, високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са Вучићем и Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво