Читај ми!

Na severu KiM mirno ali neizvesno – Kurti i opozicija u klinču, Srbi poručuju da je Priština na potezu

Četvrti je dan otkako su Srbi odlučili da napuste kosovske institucije u Prištini i u četiri opštine na severu. Srbi sa severa kažu da je sada na potezu vlast u Prištini. Opozicija poručuje Aljbinu Kurtiju da je pao u zamku destabilizacije Kosova i da ne zna kojim putem ide. Istovremeno, predsednica u Prištini Vjosa Osmani pokrenula je proces zamene srpskih poslanika koji su podneli ostavke.

Građani Kosovske Mitrovice danas su, četvrti dan posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, obeležili gradsku i hramovnu slavu Mitrovdan.

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je da su u ovim danima važni sloga i jedinstvo.

"Današnji praznik nas je okupio i složio. Današnji praznik je pokazatelj da samo ujedinjeni i složni možemo postići ono što je za sve nas dobro i korisno", istakao je episkop Teodosije.

Srbi poručuju da je Priština na potezu

Od juče i formalno nema srpskih sudija u sudovima, tužilaca u tužilaštvu, policajaca u policijskim stanicama, službenika u lokalnim samoupravama.

U ovim institucijama ostali su Albanci, u veoma malom broju. Srbi sa severa kažu da je sada na potezu vlast u Prištini, da ispuni njihove zahteve, a oni su ukidanje preregistracije vozila sa srpskih na lokalne tablice, zatim formiranje Zajednice srpskih opština i poštovanje briselskog sporazuma.

Na zahteve Srba premijer Aljbin Kurti odgovara da postoji akcioni plan bezebednosnih službi u Prištini, i da u njima procenjuju situaciju i postupke.

Dodao je da se proces preregistracije nastavlja i da će od 21. novembra krenuti kažnjavanje vozača koji nisu promenili srpske lokalnim tablicama.

Opozicija kaža da Kurti ne zna kojim putem ide

Kurti je u Prištini okupio opozicione predstavnike kako bi sa njima podelio deo odgovornosti oko nastale situacije na severu.

Za razliku od njega, oni kažu da je vlada u Prištini pala u zamku destabilizacije Kosova, te da Aljbin Kurti ne zna kojim putem ide.

Opozicioni predstavnici dodaju da nisu baš sigurni da premijer i Vlada znaju na koji način će sačuvati "integritet Kosova". 

U isto vreme, aktivisti Socijaldemokratske partije i civilnog društva danas su simboličnim akcijama u Prištini izrazili protivljenje politici Aljbina Kurtija zbog situacije na severu KiM.

Zahtev za zamenu srpskih poslanika 

Za razliku od Srba na severu, koji izlaskom iz institucija ukazuju na obespravljenost, predsednica u Prištini Vjosa Osmani uputila je zahtev Centralnoj izbornoj komisiji da preporuči kandidate za zamenu poslanika Srpske liste, nakon njihove odluke da vrate mandate skupštini.

Iz Centralne izborne komisije su najavili će pripremiti preporuku u roku od pet dana. Koji će to kandidati biti nisu saopštili.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи