Читај ми!

Харадинај напустио састанак са Куртијем: Држао предавања, није објаснио зашто је прекинуо односе са САД

Убрзо након почетка састанка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са лидерима опозиционих партија, председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај напустио је зграду косовске владе, преносе медији у Приштини. Харадинај је оптужио Куртија да прекида односе са САД, јер није прихватио захтев америчке администрације о одлагању рока за пререгистрацију возила.

Рамуш Харадинај је истакао да је напустио састанак са Аљбином Куртијем, јер није желео да одговори на питање лидера опозиције због чега није прихватио захтев САД о одлагању рока за пререгистрацију возила на РКС.

Харадинај је на Фејсбуку истакао да је за њега "неприхватљиво да Косово прекида односе са САД".

"Иако сам био део састанка са премијером Куртијем, био сам приморан да напустим састанак, јер је Курти држао предавања и није нам објаснио зашто је прекинуо односе са Америком и зашто се не испуњава њихов захтев. За мене је неприхватљиво да у тако осетљивим случајевима прекидамо односе са главним безбедносним савезником", истакао је Харадинај.

Курти је јуче позвао лидере ДПК, ДСК и АБК на састанак како би са њима разговарао о ситуацији на северу Косова и Метохије. Његов позив прихватили председници опозиционих партија Мемли Краснићи, Љумир Абдиџику и Рамуш Харадинај.

Краснићи: Косово је ушло у ситуацију која се могла избећи

Председник Демократске партије Косова (ПДК) Мемли Краснићи рекао је након састанка да није добио уверавања да влада у Приштини зна у којим правцима ће ићи како би ситуацију на северу држала под контролом.

"Не могу да кажем да сам изашао са великом сигурношћу да влада зна у којим правцима треба да иде да би ситуација била под контролом. Изнео сам став ПДК-а да су Косову у овом тренутку потребне одговорне акције. Што се тиче наставка вршења суверенитета у четири северне општине, влада мора да предузме радње које јој припадају и за то ће имати подршку ПДК-а у било којој прилици коју имамо", рекао је Краснићи.

Према његовим речима, "Косово је ушло у ситуацију која се могла избећи".

"Чини се да су незрелост у неким акцијама и недостатак координације са главним савезницима Косова донели замах који се могао избећи", рекао је Краснићи.

Абдиџику: Курти нема план за питање севера

Председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику изјавио је да на састанку са Аљбином Куртијем није видео план за решавање питања севера.

"Ништа новије од премијерових изјава нисмо разумели. Нисмо видели план за решавање створеног питања. Нисмо видели никакав покрет за пуну координацију са нашим савезницима. Сматрамо да је координација са Стејт департментом и институцијама, са Вашингтоном и Бриселом, једино решење за створену ситуацију", рекао је Абдиџику.

Абдиџику је навео да ДСК "подржава Куртија за успостављање законитости на територији Косова", али да према његовим речима треба да постоји план и координација са савезницима.

На састанку са Куртијем, Абдиџику је рекао да је разговарано и о питању дијалога. Према његовим речима, "Косову је потребан споразум са Србијом који суштински има обострано признање и који чува суверенитет".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво