Trilaterala Srbija-Turska-BiH i početak gradnje auto-puta

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, biće zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, domaćin Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske. Na Samitu učestvuju i članovi Predsedništva BiH. Dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništv BiH položiće kamen-temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.

Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posete, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.

Erdogan je poručio da se sa predsednikom Vučićem dogovorio o dve milijarde dolara robne razmene kao kratkoročnom cilju i o pet milijardi kao dugoročnom cilju.

Prvi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno

Istorijski dan za sve tri strane.Svaka cast.

(utorak, 08. okt 2019, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

BIH nije priznala Kosovo

Nema sta da povlaci.

(utorak, 08. okt 2019, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

Harac

Turska je “prijateljska zemlja” koja investira u Srbiju samo jos da povuku priznanje Kosova BIH i HR i postacemo iskreni partneri.

(utorak, 08. okt 2019, 12:33) - 1244 [neregistrovani]

Srbiji nije potreb(n)a EU.

Srbiji je potrebno da stane na ponosni put ka dostojanstvu, suverenitetu i socijalnoj pravdi.

(utorak, 08. okt 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

kojeg auto-puta

Ja jedino što vidim da Dodik radi auto-put prema Prijedoru, i osmišlja trasu prema Bijeljini. Ostali u BiH niti pominju kakav put prema Srbiji niti su prstom do sad mrdnuli, tako da mi je ovo presmiješno kao auto-put radi jedna strana, drugi su totalno nezainteresovani.

(utorak, 08. okt 2019, 11:54) - Milan M [neregistrovani]

EU

Srbiji treba auto put Kruševac Užice Bajna-bašta

(utorak, 08. okt 2019, 11:50) - Nedo [neregistrovani]

A povratak

Kad ce federacija da omoguci povratak srpskog stanovnistva na njihova ognjista?

(utorak, 08. okt 2019, 11:49) - dragec 57 [neregistrovani]

Rekao bih...

Bez mnogo politiziranja, ovo je za sve narode na Balkanu dobra stvar.Ovaj autoput dovesce mnoge turiste sa Istoka i severa EU da prvi put vide jugozapad Srbije, istocnu BiH i Sarajevo.Osim toga pocece se graditi i tamo mnoge firme koje do sad nisu postojale sto ce zaposliti mlade ljude.Pozdravljam pocetak radova....

(utorak, 08. okt 2019, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Auto-put

Neka je sa srećom, putevi su ti koji spajaju ljude.

(utorak, 08. okt 2019, 09:44) - Marina [neregistrovani]

zivot bolji za sve

Veoma znacajan dan za ceo Balkan, povezivanje putevima ojacace odnose i poboljsati privredu u regionu.