ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ердоган и турска делегација у Београду, привредна сарадња главна тема

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган борави у дводневној посети Србији. На Аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић, а затим је испред Палате "Србија" уприличен свечани дочек. Након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми између две државе.

16.25 – Почео је српско-турски пословни форум, чиме се завршава званични део првог дана посете турског председника.

15.25 – Председник Александар Вучић поручио је да су политички односи са Турском можда и најбољи у модерној историји. Eрдоган наводи да су разговор са Вучићем и састанак две делегације били веома плодни.

15.15 – Турска и српска делегација размењују потписана билатерална докумената.

14.40 – Почела седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске.

14.30 – У Београду борави и чувени турски кошаркаш Хидајет Туркоглу као члан делегације председника Реџепа Тајипа Ердогана.

13.45 – Састали су се и чланови влада Турске и Србије.

12.45 – Вучић је на почетку састанка пожелео добродошлицу Ердогану и констатовао да су односи две земље све бољи. Ердоган је Вучићу захвалио на гостопримству.

12.25 – Испред Палате "Србија" приређен је свечани дочек за турског председника. Уз почасни строј Гарде, свечано интонирање химни Турске и Србије и испаљивање плотуна, Ердоган је званично почео посету Србији.

12.00 – Председник Србије дочекао је турског председника на Аеродрому "Никола Тесла".

11.50 – Авион у којем се налази председник Турске слетео је на београдски аеродром.

Свечани дочек за турског председника уприличен је испред Палате "Србија", а уследио је састанак двојице председника у четири ока.

На почетку састанка, Вучић је изразио наду да ће ова, друга посета Ердогана Србији бити још плодотворнија од претходне, док је Ердоган је изразио уверење да трговинска размена може да премаши 1,5 милијарди евра.

Вучић и Ердоган водили су седницу Високог савета за сарадњу Србије и Турске, након чега су се обратили на конференцији за штампу.

Двојица председника учествовала су и на српско-турском пословном форуму, на коме је присутно 200 турских привредника.

Трговинска размена две земље прошле године је премашила милијарду евра, у последњих девет година порасла је за 200 одсто.

Процењује се да су турске инвестиције у Србији достигле 200 милиона евра. Очекује се отварање још пет компанија.

Другог дана посете, председници Вучић и Ердоган биће домаћини на Трилатералном самиту Србије, Босне и Херцеговине и Турске, након кога су предвиђене заједничке изјаве за медије.

Један од најважнијих момената посете Ердогана биће свечано обележавање почетка радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво