Детаљи трасе ауто-пута Београд-Сарајево

У уторак ће свечано бити означен почетак изградње ауто-пута Београд–Сарајево. Свечаности ће присуствовати председници Србије и Турске. У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра.

Радови на изградњи ауто-пута почињу десет месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Свечаном почетку изградње присуствоваће председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, који сутра започиње званичну посету Србији. 

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емрулах Туранли.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина–Сремска Рача (граница са БиХ)–Кузмин и Пожега–Котроман (граница са БиХ).

Уговор вредан 250 милиона евра

Вредност потписаног уговора је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на деоници Сремска Рача–Кузмин - укупно 225 милиона евра – и припрему пројектне и техничке документације за деоницу Пожега–Котроман, 25 милиона евра, а средства су обезбеђена из зајма турске "Ексим" банке и буџета Републике Србије. 

Предвиђена дужина деонице ауто-пута Бијељина–Сремска Рача–Кузмин износи око 18 километара.

Уговором предвиђено је да "Ташјапи" изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, као и само извођење радова на изградњи.

Мост на Сави дужине 1,3 километра

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на деоници ауто-пута Кузмин–Сремска Рача, почели су иначе крајем августа ове године.

Будући ауто-пут ће имати две возне и једну зауставну траку у оба смера, а дозвољена брзина ће бити 130 километара на час.

Деоница ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче, дужине око 18 километара, пројектује се као део будућег ауто-путног правца према Бијељини.

Предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеља Кузмин и Босут, све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, где ће бити изграђен и мост у дужини од око 1,3 километара.

Поред моста, предвиђена је и изградња граничног прелаза.

Друга деоница, Пожега–Ужице–Котроман, са Коридором 11 се повезује у Пожеги, а преко будућег Моравског коридора повезаће се у Појатама са Коридором 10.

За ову деоницу потребно је израдити преосталу техничку документацију, што је обухваћено уговором са турском компанијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво