Српско-турски пословни форум: Дугорочан план пет милијарди долара трговинске размене

Први дан посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске.

Отварајући пословни форум, председник Александар Вучић позвао привреднике из Турске да додадтно улажу у Србији.

Истакао да турски председник Реџеп Тајип Ердоган током његове посете 2017. године донео велике промене у Србију и регион и наговестио много тога. 

"Много тога смо променили. За две године када будете дошли, а надам се да ћете доћи за годину, када будемо обилазили радове на ауто-путу где ћемо присуствовати почетку радова, они ће бити при крају, као и да ћемо моћи да отворимо обновљени пут Нови Пазар-Тутин, да ћете моћи да видите другачију слику, и то шта сте све допринели у Србији", навео је Вучић.

Указао је да у Србији има много места која су готово заборављена и навео Лебане, које је 1991. имало 29.000 становника, а данас свега 17.000.

"То место би потпуно умрло да тамо није било турског инвеститора. Исти случај је са Владичиним Ханом, Крупњом, Малим Зворником, и многим другим местима у које је мало ко желео да инвестира", нагласио је Вучић.

Захвалио је на, како је рекао, поштовању које Ердоган и инвеститори показују Србији и нагласио да ће они од Срба добити искрено пријатељство.

Позвао је и српске инвеститоре да инвестирају у Турску.

"Добродошли Турци у Србију, а ви драги Срби изволите у Турску", поручио је Вучић.

Вучић је позвао Србе да инвестирају у Турску, иако, како је приметио, неки говоре како је сада у Турској тешко и чекају нека боља времена.

Како је истакао, када је Ердоган дошао на власт у Турској БДП по глави становника износио је 3.500 долара, а он га је "довео" на 11.000.

"Покажите ми европског и светског лидера који је то успео да уради", рекао је Вучић.

Додао је да је Ердоган данас, када брани самосталност и независност Турске притиснут различим спољним факторима, који бу увек желели то да ограниче и да имају већи утицај, али да ће Турска из тога изаћи снажнија, јер је турски народ вредан, а сам Ердоган посвећен напретку земље.

"И зато српским привредницима поручујем да искористите прилику и видите како да инвестирате у Турску и како да привучете додатне инвестиције из Турске", рекао је Вучић.

Вучић: Српске бање шанса за улагање

Указао је да готово да не постоји ниједан турски инвеститор којег не познаје лично, са којим није разговарао неколико пута и којем није гледао лично да помогнем на неки начин, како би показао да Србија жели да види турске инвеститоре у земљи, да не буду овде странци, већ домаћи, да они зараде, а да наши људи добију плате и да могу да живе.

У том смсилу, рекао је да ће се видети на који начин може да се помогне турској "Тај групи", а да нас Европљани, како каже, не оптуже за државну помоћ, јер 500 српских породица живе од турских инвестиција.

Вучић је позвао Турке да инвестирају у српске бање, које су, каже, врхунске, поновио да се ускоро завршава источни крак Коридора 10 и да више неће бити ниједан метар ка Бугарској и Грчкој а да није ауто-пут.

"А, онда градимо путеве ка Црној Гори и БиХ", рекао је Вучић и навео да се чини као да је у ранијем периоду било намедно одлучено да се у том делу не граде ауто-путеви. "Сада подижемо све то, да повезујемо народе, да доводимо инвеститоре и молим вас да нам по овом питању помогнете", рекао је Вучић.

Указао је да је могућа јача сарадња у области одбрамбених технологија, али и иновационих технологија, вештачке интелигенције, роботикејер је, како је рекао, много младих талентованих људи.

Ердоган: Велике могућности за инвестиције у Србији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је турским привредницима да у Србији имају велике могућности за инвестиције и истакао да две земље имају снажну вољу да унапреде своје односе и прошире сарадњу на више области.

"Србија има велике могућности за наше инвеститоре, јер се налази у центру Балкана, има добро пословно окружење, квалитетну радну снагу и подстицаје", рекао је Ердоган, обраћајући се на Пословном форуму Србија-Турска у Београду.

Прем његовим речима, краткорочни циљ да трговинска размена две земље достигне две милијарде долара, а дугорочни да се та цифра попне на пет милијарди.

Председник Турске је рекао да је трговинска размена од 2010. године, када је потписан Споразум о слободној тргивини, порасла за 200 одсто.

У 2018. години, која је била рекордна, трговинска размена је достигла ниво од 1,2 милијарде долара, а у првих осам месеци 2019. године 890 милиона долара.

"Ове године сматрам да ћемо превазићи рекорд из прошле године. Циљамо да ову цифру доведемо на две милијарде долара, краткорочно, а онда на пет милијарди долара дугорочно", рекао је Ердоган.

Подсетио је да је Споразум о слободној трговини из 2010. године ревидиран прошле године, а ступио на снагу у јуну, те да се нада да ће, захваљујући њему, поред трговинске размене робе, бити увећана размена и у секторима попут пољопривреде, телекомуникација, финансија, превоза, саобраћаја, електронске трговине.

Ердоган је истакао да је Србија за Турску пријатељ и да је кључна земља за мир и стабилност у региону.

"Ова посета, са министрима и водећим пословним људима, јесте симбол значаја који дајемо Србији", рекао је Ердоган.

Навео је да су односи две земље у протеклим периоду подигнути на потпуно нови ниво те истакао да ће се увек, уколико постоје намера и вера, наћи средства.

Турски председник је рекао да постоји снажна воља да се унапреде билатерални односи две земље, али да достигнут ниво није довољан и да зато желе да прошире сарадњу на више области.

Подсетио је и да је данас у Београду размењено више билатералних споразума и меморандума из различитих области, безбедности, полиције, науке, војне сарадње, привреде...

Ердоган је рекао да заједничка визија коју имају Турска и Србија представља велику прилику за регион и позвао је пословне људе из обе земље да и даље заједно јачају економску димензију односа.

"Ми као председници и две владе смо ту да вам пружимо сваку врсту подршке", поручио је турски председник.

Како је рекао, две земље имају трговинску сарадњу која је успону и навео да турске компаније у Србији запошљавају 8.000 људи и то у многим секторима - текстилној области, аутомобилској, банкарству и другим.

Навео је да је број турских компанија које послују у Србији достигао 800, као и обим инвестиција који је 2011. износио милион долара, а 2018. – 200 милиона долара.

Ердоган је навео да ће се сутра одржати церемонија за шест фабрика и положен камен-темељац за једну, чиме ће, како се сликовито изразио, "бити додата нова златна алка у турски ланац у Србији".

Очекује, такође, да ће се напредовати и у сарадњи у области грађевинарства, наводећи да ће турски грађевинари своје богато искуство пренети Србији и да ће се укључити у инфраструктурне пројекте.

"Већ имају 17 пројеката са 395 милиона долара, а 15 тих пројеката започето је 2018. године што је важна референца", навео је турски председник.

Поводом почетка изградње ауто-пута Београд-Сарајево позвао се на речи председника Србије да је то пре свега мировни пројекат у сваком смислу.

Он је нагласио да је једна од најперспективнијих области за сарадњу туризам и навео податак да је број српских туриста у Турској порастао за 53 одсто, односно да их је прошле године било 225.000, док је турских туриста било 97.000.

"Тај број ће расти", рекао је турски председник.

Поменуо је и да ће сутра бити одржана и церемнонија за мост у Сремској Рачи.

Према његовим речима, турске компаније настављају на обнови путева у Санџаку.

"Ви, председниче, бринете за све проблеме са којима се пословни људи и компаније из Турске суочавају, поред помоћи коју сте им већ пружили и хвала вама на томе", рекао је Ердоган Вучићу.

Олпак: Српским бизнисменима треба олакашати улагања у Турској

Председник Одбора за економске односе са иностранством Турске Наил Олпак позвао је Српске привреде позвао је српске привреднике да улажу у Турској, као што турски улажу у Србији.

Од председника очекујем да олакша тај пут. Поздрављам ревидирање споразума о слободној трговини, било је последица, али споразум сада даје нови основ за сарадњу у одређеним секторима. Подржаћу наставак турских улагања у Србију, навео је Олпак.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије оценио је да је интезивирање економских односа две земље, могућности, потенцијала, јесте пре свега и шанса за српску привреду да повећамо извозни учинак на турском тржишту.

Оно што до сада успевамо далеко је од потенцијала који можемо и морамо да претворимо у конкретни резултат, нагласио је Чадеж.

Потребно је да Србија смањи српски дефицит у трговини са Турском, да повећа свој извоз и да заједнички са турским привредницима прави нове послове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво