Vučić: Političko jednoglasje, Kina želi jaku Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku sa premijerom NR Kine Li Kećangom konstatovano da su dve države saglasne o svim političkim pitanjima. Od premijera Lija smo čuli da bi Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima nakon sastanka sa kineskim premijerom Li Kećangom rekao da su jučerašnji i današnji sastanci ogromna čast za Srbiju.

"O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", preneo je Vučić nakon sastanka.

Od premijera Lija smo, rekao je, snažno čuli da bi NR Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju.

"Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost Kini ne samo na međunarodnim odnosima već i na ljudskim.

"Mi ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su oni učinili za nas u Železari, ali i što su u teškim političkim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije", rekao je predsednik.

"Potrebna pomoć Kine u četvrtoj industrijskoj revoluciji" 

Podsetio je da se danas susreo sa guvernerom pokrajine Hebej, koja je veličine Nemačke. Bilo je, naveo je, reči o dodatnim investicijama i mogućnosti da najznačajnije kompanije iz te provincije ulažu u industrijski park u Smederevu.

Kineskog premijera je, podstaknut "letnjim Davosom", zamolio da nam Kina pomogne oko četvrte industrijske revolucije.

"Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, robotizaciji društva. Molio sam i očekujem da se i naša delegacija pre moje naredne posete Kini u aprilu, kada će biti drugi samit u okviru inicijative 'Jedan pojas – jedan put', na koji smo lično pozvani samo predsednik Rusije Vladimir Putin i ja, pripremiti i poslati nekoliko timova kako bismo videli gde bismo mogli da dobijemo učešće i dodatno razvijamo tehnologije i sačuvamo pamet u Srbiji, obezbedimo mladima budućnost, da sem radno intenzivnog i kapitalnog dela, dobijemo moderne tehnologije kojima do sada nismo uspeli da ovladamo", rekao je Vučić dodajući da je to bila glavna tema razgovora sa Lijem uz iskrene izraze prijateljstva.

Kina je u poslednje vreme postala čak peti trgovinski partner Srbije. Iako se značajno povećava izvoz u tu zemlju, neuporedivo je veće ono što dobijamo iz Kine, napominje predsednik.

"Sve je više kineskih investitora, time treba da se dičimo i hrabrimo. Kineski prijatelji vide u Srbiji iskrenog, pouzdanog prijatelja i samostalnu, suverenu, nezavisnu zemlju. Znaju da nije moguće vršiti pritisak na Srbiju, i reći nam 'odrecite se prijateljstva sa Kinom', dok god Srbija ima snažno rukovodstvo koje zna kojim putem da ide", istakao je Vučić.

Srbija ne okreće leđa prijateljima 

Vučić je rekao da je 2013. i početkom 2014. osmišljavana politika, imajući u vidu neophodne reforme koje su bile pred Srbijom i znajući da mora da se postavi pozicija Srbije na globalnom nivou, ali tako da ljubomorno štiti svoju nezavisnost i poštuje prijatelje i ne okreće im leđa. Takvu poziciju su prema Ruskoj Federaciji sačuvale samo Srbija i BiH, zahavljujući Republici Srpskoj, napomenuo je predsednik.

"Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji bez obzira na pritiske. Izdržali smo, čvrsto smo na evropskom putu. U vrlo komplikovanoj globalnoj situaciji smo odbranili interese Srbije i napravili najbolje odnose sa onima koji nisu uvek nužno u najboljim odnosima sa EU i SAD. S takvom politikom ćemo nastaviti i na tu sam politiku ponosan jer sam lično učestvovao u njenom kreiranju i ona daje veoma dobre rezultate", rekao je Vučić.

Podsetio je i da je 2014, kada smo krenuli u reforme, imao prvi sastanak sa Lijem, nakon čega je došao u Beograd, a prisustvovao je i otvaranju Pupinovog mosta.

"Mi smo, kako je (osnivač Svetskog ekonomskog foruma) Švab danas rekao, bili siromašna i očajna zemlja, a danas je Srbija zemlja nade, budućnosti, zvezda učenik MMF-a, koja je prošla kroz trogodišnji program sa najvišim ocenama i koja danas ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi i treću godinu zaredom suficit u budžetu", rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da su to rezultati koji govore da ćemo u narednom periodu sa stopom od oko 4,5 odsto uvećavati BDP naše zemlje, što bi bio dramatičan rast i strahovito brzo ćemo se približiti ekonomski neuporedivo razvijenijim ekonomijama u Evropi.

Napomenuo je da, ipak, moramo da vodimo računa i o svim političkim stvarima koje nisu nimalo jednostavne.

"Mnogo toga dobrog donosimo Srbiji"

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da poseta Kini za njega još nije završena, i da će biti okončana tek kada sedne u avion. Očekuje ga večera sa premijerom Kine Li Kećangom.

"Ja retko krijem i nisam neko ko je neemotivan pa da mogu da sakrijem. Veoma sam srećan, znam da smo mnogo toga dobrog doneli, videće se u budućnosti", rekao je Vučić.

Podsetio je na situaciju u smederevskoj železari, gde radnici imaju sigurnu budućnost, a mladi se školuju kako bi mogli da rade u Smederevu.

Dolazak kineske kompanije u "Bor" će takođe, uveren je Vučić, doneti mnogo toga dobrog – otvoriće se "Cerovo", "Majdanpek", Borska jama.

Vučić je posebno istakao značaj otvaranja industrijskog parka i zahvalio ministrima i Tomislavu Nikoliću, čija je kancelarija obavila značajan posao.

Onima koji su ga kritikovali kada je "spominjao svinjske glave i papke", rekao je da je bilo isto i kada je u pitanju saradnja sa Turskom u slučaju goveda, a danas se prvi put uvećava proizvodnja goveđeg mesa.

"Krenućemo sada da uvećavamo proizvodnju i svinjskog mesa", rekao je Vučić.

Predsednik je imao poruku i za one koji ga kritikuju. "Lako je iz kafića kritikovati one koji danonoćno rade i bore se za svoju zemlju. Neka nastave, ja sam siguran da građani vide razliku između nas i onih koji bi da se smeju svemu, a nisu nikakav rezultat napravili", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je sinoć bilo "posebno komplikovano" jer su celu noć tražili vezu kako bi gledali utakmicu između Crvene zvezde i Napolija.

Predsednik Vučić je odgovarao i na pitanja novinara u vezi sa izjavom Bakira Izetbegovića i navodima Ive Davora Štira. 

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 20:34)
Фудбалер [neregistrovani]

Кина

Кинески пријатељи виде у Србији искреног, поузданог пријатеља и самосталну, суверену, независну земљу. Сваки кинески инвеститор је потребан Србији.

(sreda, 19. sep 2018, 17:33)
maja [neregistrovani]

Srbija

Srbija jaca sve vise, i ima apsolutnu podrsku Kine u tome

(sreda, 19. sep 2018, 16:26)
anonymous [neregistrovani]

@Kad Kinez ode u Hrvatsku, zele jaku Hrvatsku

Па шта. Желимо то и ми. Не видим у чему је проблем? У интересу настају пријатељства. А ипак, могли су да улажу другде, али су се одлучили код нас. И купили су Железару која је веома неповољна и која има многе замене, а опет су то урадили и задржали наше раднике. Не могу да схватим чему толика жеља за лупањем контре било чему што је иоле, чак и мало добро? Шта хоћете, да немамо ништа?

(sreda, 19. sep 2018, 15:46)
Mimi [neregistrovani]

Вучић: Политичко једногласје, Кина жели јаку Србију

Nas bezuslovni prijatelji. Ujedno sve pohvale diplomatiji izmedju Srbije i Kine.

(sreda, 19. sep 2018, 14:59)
Markovljev [neregistrovani]

Kinezi

Kinezi jako pažljivo biraju partnere i naravno da im je interes na prvom mestu, ali za razliku od zapada ima razumevanje i za potrebu rasta zemlje partnera. Kada kažem da pažljivo biraju partnera, konkretno mislim na Češku republiku, čiji predsednik Zeman se vrlo angažovao oko dolaska Kine u ČR, ali ostali političari pod pritiskom SAD i EU su činili sve da Kinezi prikoče svoje planove u Češkoj iako su bili veći nego u Srbiji. Znaju Kinezi zašto hoće jaku i sigurnu Srbiju a Srbija bi trebalo da prihvati mišljenje da EU nije jedini put Srbije i da investicijama i tehnologijama iz Kine obzirom na svoju veličinu, može i sama bez članstva u EU kao Švajcarska recimo a EU je prihvata kao člana iako formalno nije. Nije džaba rečeno da umiljato jagnje dve ovce sisa, a Srbija ima prijatelje mimo EU koji imaju interes da bez obzira na put Srbije ka EU ostane i zemlja prijatelj i velikim zemljama mimo EU. Dok se EU nereformiše, dobro je pregovarati, ali neulaziti u nju. Čekamo 25 godina, može malo i EU da sačeka na nas, jače i samouverenije u sebe. Srbiji možda treba da se malo ugleda na Zvezdu, sve poštuje, nikoga se neboji. Hvala na prostoru.

(sreda, 19. sep 2018, 13:47)
anonymous [neregistrovani]

@Kinezi dolaze samo zbog profita!

И због тога је по Вама боље да немамо ништа и да се ниједна фабрика не отвори у Србији и да млади одлазе? Не знам, али како други не желе масовније да улажу, сматрам да је боље ишта него ништа. Мислим да је боље да то, за њих јефтина радна снага, а за наше тржиште добра ствар, да ће подигнути плате у држави, али видим има многих који мисле да сваку помоћ и свако улагање треба гурнути у страну јер се то ради из интереса и да је боље да нам се економија уруши него да крене убрзано да напредује... Шта знам, можда је и боље да немамо ништа, него да имамо бар нешто?

(sreda, 19. sep 2018, 13:38)
mirko [neregistrovani]

izmisljeni prijatelji

90-ih prijatelji su nam Grci.
2000-te prijatelji su nam Rusi.
od 2014 -te prijatelji su nam Kinezi. Koji zamisljeni prijatelji su sledeci?

(sreda, 19. sep 2018, 13:04)
anonymous [neregistrovani]

neodrživo

Kina želi jaku i nezavisnu Srbiju. To i pokazuje. S druge strane naša "bezaltenativna" EU uporno se trudi da stvori što slabiju i što zavisniju Srbiju. Ne mogu nam drugi pomoći, ako sami sebi ne želimo da pomognemo.

(sreda, 19. sep 2018, 12:58)
Gastarbajtovanje [neregistrovani]

EU je već kritikovala...

jeftini kineski čelik iz Smedereva!-To sigurno neće ubrzati ulaz Srbije u EU!

(sreda, 19. sep 2018, 12:56)
Suprotno mišljenje: [neregistrovani]

Kinezi dolaze samo zbog profita;

subvencije i jeftine (jeftinija i od kineske!) radne snage!