Вучић: Питање наоружања је унутрашње питање Србије, никоме не претимо

Ниједном изјавом нисам никоме претио, желимо најбоље односе са Бошњацима, али не желим да им будемо тема у кампањи, поручио је председник Алексадар Вучић коментаришући изјаве Бакира Изетбеговића. Указује да је питање наоружања унутрашње питање Србије, као и Косово и Метохија. Србија неће организовати војну параду, већ вежбу како би се утврдиле способности наше војске, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић одговарао је на питања новинара након што је сумирао свој досадашњи боравак у Кини. Поручио је да земља која је војно неутрална мора да има јаку војску како би одвратила сваког потенцијалног агресора. Указује да је питање наоружања унутрашње питање Србије.

Новинари су у Тјенђину питали председника Вучића како коментарише изјаве које је председник СДА и одлазећи председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић дао за Кликс. Изетбеговић је рекао да Вучић "говори да је за мир, а наоружава се" и да "говори о помирењу са Бошњацима и да је за јединствену БиХ, а истовремено пријатељује и ниједном речју се не супротставља Додику".

Изетбеговић је рекао и да је дошло време за "одлучујућу одлуку" о решавању питања "косовског чвора" и да, ако Вучић ту одлуку донесе, мораће му се, наводи, признати да има храброст.

"То око Косова нисам разумемо, какве везе Изетбеговић има са Косовом и Метохијом? Када говорите о наоружавању суверених земаља, директно се мешате у њихове ствари. Не разумем зашто то ради. Србија никоме није претња и никада никоме није запретила, ниједном изјавом нисам то учинио. Желимо најбоље односе са Бошњацима, али не желим да им будемо тема у кампањи", рекао је Вучић додајући да је остало петнаестак дана до избора у БиХ и да желе да постигну поене тако што ће лоше говорити о њему или о Србији.

Указао је да Србија мора да се понаша најодговорније и да, када год говори о БиХ, говори о дејтонској БиХ, али и о поштовању територијалног интегритета Републике Српске у складу са Дејтоном и у оквирима граница БиХ.

"Политика Србије усклађена је са правним актима БиХ и међународноправним споразумом. Оно што неки други говоре о Санџаку, Косову, многим другим стварима, говоре супротно нашем Уставу, међународноправном поретку и свему другом. Није моје да им објашњавам, већ да укажем нашој јавности на ту чињеницу", рекао је председник.

Вежба уместо војне параде 

Вучић је рекао да је Војска Србије пре пет година имала професионалне, изванредне војнике, али да није била опремљена.

За месец или два биће одржана велика показна вежба како би се утврдило за шта је све данас способна војска.

"Питали смо се да ли да правимо параду. Зашто бисмо? Мислим да ћемо организовати велику вежбу, да проверимо за шта је способна војска, да то има смисла, а не да изведемо народ, офарбамо тенкове и провозамо их централним улицама", рекао је Вучић.

Истакао је да војска постоји како би одвраћала потенцијалног агресора, а не да бисмо претили.

"Наша је ствар колико ћемо оружја имати. Немамо га довољно, много тога треба да набавимо", рекао је Вучић.

Србија је, напомиње, једина у региону чији ниједан део руководства није исказао жељу за улазак у НАТО.

"Желимо да чувамо војну неутралност, за то нам треба снажна војска да се сваки потенцијални агресор одврати, а не да нападамо. То би била катастрофа за српски народ, не пада ми на памет било каква офанзивна улога, желим економски развој и да будемо шампиони у економији, а не у нечему другом", поручио је председник Србије.

Још једном је поновио да нико нема разлога да брине и да смо спремни да у случају природних катастрофа својом опремом помогнемо и у БиХ.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво