Vučić u Trebinju, otvorena Konzularna kancelarija

Predsednik Aleksandar Vučić je u Trebinju prisustvovao svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije, zajedno sa Miloradom Dodikom. Predsednik Srbije se okupljenim građanima obratio rečima: Trebinjci, dobro došli u vašu kuću. Vučić je obišao radove na izgradnji vrtića "Srbija", kao i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Usledilo je obraćanje građanima Trebinja.

16.05 - Narod Srpske voli i poštuje Srbiju, kao što Srbija voli i poštuje Srpsku i njen narod, poručio je Vučić građanima i najavio nastavak pomoći Republici Srpskoj. 

15.10 – Vučić i Dodik otvorili Konzularnu kancelariju Srbije u Trebinju, a prethodno obišli Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg. 

14.50 – Predsednik Vučić obilazi radove na izgradnji vrtića "Srbija" u naselju Gorica u Trebinju.

14.30 – U Trebinje je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dočekali su ih premijerka RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Luka Petrović. 

Aleksandar Vučić je, nakon dvodnevne posete Mostaru, posetio Trebinje gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije.

Vučić i Dodik su svečano presekli vrpcu, a predsednik Srbije se okupljenim građanima obratio rečima: "Trebinjci, dobro došli u vašu kuću".

Kancelarija Generalnog konzulata nalazi se u kući čuvenog Trebinjca Luke Ćelovića, a njen rad značajno će olakšati građanima Trebinja i istočne Hercegovine da brže dođu do srpskih pasoša i drugih neophodnih dokumenata.   

Predsednik Vučić je obećao dalju pomoć i podršku Srbije za razvoj tog kraja kako bi, kaže, naš narod opstao i prosperirao na prostorima na kojima vekovima živi.

Doček povicima "Srbija, Srbija" 

Vučić je obišao radove na izgradnji vrtića "Srbija", a ponosnim i srećnim su ga učinila deca koja su ga dočekala povicima "Srbija, Srbija".

Ne može, rekao je, da se oseća ponosnije kao predsednik države nego u takvim trenucima i na jednom ovakvom mestu. 

Presrećan je i što je urađeno nešto dobro i što se pomoglo građanima Republike Srpske, "kao što su oni pomagali Srbiju kada god je bilo potrebno i kada je bilo moguće". 

Predsednik Srbije je naveo da će vrtić "Srbija" za nešto više od mesec dana biti spreman za tehnički prijem, da će u njemu biti 80 mališana i 20 u jaslicama i da se raduje što će to mesto dobiti jedno moderno zdanje. 

Najavio je da će Srbija pomoći finansijski i Mrkonjić Grad, kao i obnovu starog grada Trebinje.  

Prema njegovim rečima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio ga je za pomoć Srbije u izgradnji puta preko Tjentišta, a reč je o nešto većem iznosu, ali će, ističe, i to pitanje biti rešeno, kako bi se obezbedila bolja veza sa Gackom i Fočom. 

Kako je rekao, i Srbija i RS pomoći će i mesto Bajci, čiji meštani su, kaže, bili u svim vojskama, a napravili zajednički spomenik. 

Prema njegovim rečima, najbitnije je sačuvati naš narod na njegovim ognjištima, obezbediti im ostanak i opstanak i bolju budućnost. 

Vrtić "Srbija" gradi se sredstvima Vlade Srbije, koja je do sada uložila 500.000 evra, dok je Grad Trebinje izdvojio 106.000 konvertibilnih maraka.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da je izgradnja vrtića, koji će biti završen krajem maja, jedan od projekata iz paketa pomoći koju su Srbija i predsednik Vučić obezbedili, a reč je o pet miliona evra.

"Srbija kao zemlja u regionu koja najviše promoviše mir i stabilnost šalje poruku svim ljudima u BIH", rekao je Dodik i napomenuo da se iz pomoći koju Srbija šalje rešavaju neka infrastukturna pitanja, ali da se grade i objekti različite namene u Federaciji BiH. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je da se današnjom posetom predsednika Srbije tom gradu osnažuju i obnavljaju "prirodne veze" Trebinja i istočne Hercegovine sa Srbijom.

Petrović je istakao da su Trebinjci počastvovani Vučićevom posetom, ali i zahvalni Vladi Srbije na učešću u mnogim zajedničkim projektima sa Vladom Republike Srpske. 

"Naročito je važno što su danas dva predsednika i dvojica vođa srpskog naroda sa obe strane Drine u Trebinju", rekao je Petrović.

Ranije danas Vučić je svečano otvorio 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem je Srbija zemlja partner.

Tom prilikom je istakao da će nastaviti da radi na jedinstvenom tržištu, kao i da podeljeni na sitne države nemamo čemu da se nadamo u odnosima sa svetom.

Na početku radnog dana, Vučić se sastao i sa Bojkom Borisovim. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je poručio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i dodao da bi nas svaki sukob vratio sto godina unazad.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара