Вучић: Било какав сукоб вратио би регион 100 година уназад

Србија је посвећена миру и стабилности у региону, поручио је председник Србије Александар Вучић након састанка са бугарским премијером Бојком Борисовим у Мостару и додао да би нас сваки сукоб вратио сто година уназад. Борисов позвао све лидере на Балкану да буду разумни и да очувају мир.

Александар Вучић и Бојко Борисов разговарали су о предстојећем Самиту у Софији 17. маја, којем прети бојкот Шпаније због учешћа представника Косова, а српски председник истиче да су сагласни да је важно да се уради све што је могуће да се савучају мир и стабилност на Балкану.

Кад је реч о Самиту ЕУ – Западни Балкан, Вучић је констатовао да је "много времена испред нас и да много тога може да се догоди и пре тога, а важно је да урадимо све што је могуће да се сачувају мир и стабилност на Балкану". 

Вучић је, на конференцији за медије након састанка са Борисовим, рекао да Бугарска озбиљно и одговорно сагледава ситуацију у региону и да Борисов као председник владе земље која председава ЕУ много помаже у том процесу.

Истакао је да су разговори били дужи него што је планирано и да су највише разговарали о темама које, како је Вучић рекао, "нису пријатне ни Борисову, јер иако је наш пријатељ, мора да слуша о проблемима Београда и Приштине и региона који нису мали".

"Покушао сам да га уверим да ће Србија учинити све што је у њеној моћи да се мир и стабилност очувају и покушати да на запаљиве изјаве реагујемо трпељиво и стрпљиво и покушамо да нађемо решење и компромис за проблеме у региону", рекао је Вучић.

Сваки сукоб би нас вратио стотину година уназад, поручио је председник Србије истичући да се Србија економски опоравља.

"Мало је земаља које се могу похвалити суфицитом у буџету и таквим степеном страних инвестиција, али би се све то покварило ако би дошло до било каквих сукоба", рекао је Вучић уз поруку да ће Србија на очувању мира и стабилности посвећено радити.

Како је рекао, имамо раст БДП-а од четири одсто, а мали је број земаља које могу, укључујући и у ЕУ, да се похвале суфицитом од три године заредом.

Додао је да имамо стране инвестиције, раст, новац, али и упозорио да би се све то покварило ако дође до било каквих сукоба.

Кад је реч о билатералним односима, посебно економским, Србија и Бугарска немају проблема, истиче председник Вучић, већ све већу трговинску размену, која је сада једну милијарду евра и расте из године у годину.

Борисов: Сви лидери на Балкану да се залажу за мир

Бугарски премијер Бојко Борисов упозорио је на лош развој догађаја последњих седмица на Косову и Метохији и позвао све лидере на Балкану да буду разумни и да очувају мир.

"Вучић улаже велике напоре, ја познајем Србију и знам колико му је тешко, колико напора улаже да очува мир. Стварно се надам да ће и колеге са Косова наставити у истом духу, јер ови конфликти у последње време забрињавају све нас, јер су ране још свеже", рекао је Борисов новинарима у Мостару.

Он је истакао да је много места потенцијалних сукоба, а да би последице потенцијалних конфликата у региону сносити само Балкан, и, у заједничком обраћању са председником Србије Александром Вучићем, после разговора, похвалио његове напоре да очувају мир и стабилност и честитао му на реакцији након претње Хашима Тачија пушкама.

Како је навео, последњих недеља није оптимиста када је у питању ситуација у региону, додајући да је изборни систем у БиХ "кључ".

"Уопште узев, расположења нису оптимистичка, пре би се рекло да нам предстоји нешто лоше. Пре пар месеци није било тако. Нека будем песимиста, али поручујем муслиманима, Хрватима, свима на Балкану да морамо бити разумни, јер последице сукоба ће сносити само Балкан", рекао је Борисов.

Навео је да је Југославија већ прошла кроз рат који је све земље у региону вратио деценијама уназад и истакао да "не смемо бити егоисти и мислити да ће конфликт било кога заобићи".

"Мостар право место за разговоре о очувању мира" 

Премијер Бугарске је навео да је Мостар право место за разговоре о очувању мира, будући да је много страдао у рату и навео да сви на Балкану треба да се окупе око идеје мира и просперитета.

Борисов је истакао да се ЕУ залаже за мир на Балкану, као и да су Берлински процес и Западни Балкан "стављени на сто ЕУ".

Иначе, бугарски премијер оптимиста је да ће се Самит у Софији (Западни Балкан – ЕУ) одржати у пуном формату, те наводи да ће Бугарска наћи начин да тај састанак не пропадне. 

"Нисам разговарао с председником Тачијем, али потрудићу се да нађемо пут да се брже реше проблеми, јер у мају треба да уђемо у тај самит пуни оптимизма, да покажемо Европи да смо спремни за приступање Западног Балкана, а како да приступимо с нашим проблемима... да дајемо њима да решавају и наше, а имају довољно својих", упитао је Борисов, те поручио: "Ми, политичка елита, морамо да их решимо."

Мир је, додао је, најважнији, све друго је мање значајно, а ко дозволи да дође до конфликата – повући ће са собом и све остале.

У том је мислу прокоментарисао јучерашњу реакцију српског председника на "запаљиве" изјаве косовског председника о одговору пушкама на "претње из Србије", обративши му се лично током прес-конференције у Мостару. 

Закључио је да ће се 16. и 17. маја у Софији одржати самит, те поручио да ће он лично уложити напор да нађе начин да на њему учествује и Тачи, премда, додао је, има држава које нису признале косовску независност и одбијају да учествују.

Навео је и да се са шпанским премијером Рахојем договорио да дође у дводневну посету дан уочи самита. 

"Оптимиста сам", поручио је Борисов, додајући да је о свом песимизму претходно говорио у смислу догађаја последње недеље и "препуцавања између Србије и Косова", али и у вези са изборним законом у БиХ, о којем се, како је приметио, три стране неће договорити, а то, закључио је, није најбоље што може да очекује ЕУ. 

"Отворен сам с вама", обратио се Борисов грађанима БиХ и поручио да ће неприхватање изборног закона трајно блокирати БиХ. 

Вучић и Борисов забринути развојем догађаја у региону

Александар Вучић и Бојко Борисов упозорили су на негативан развој догађаја у ширим оквирима, а посебно у региону.

"Велике силе у последње време као да траже место конфликта", оценили су Вучић и Борисов изражавајући забринутост могућим заоштравањем ситуације на Западном Балкану, са, како истичу, последицама које би регион вратиле деценијама уназад.

"Ајде, лепо нађите то негде далеко од нас, а да ми овде живимо у миру", поручује Вучић и додаје да је на овим просторима било доста сукоба, а да су Срби у прва три народа која су процентуално у ратовима у претходном веку у Европи изгубила највише становништва.

"Прогнозе нису оптимистичке, пре би се рекло да су лоше, а пре неколико седмица није се чинило тако", констатовао је бугарски премијер у заједничком обраћању са председником Вучићем. 

Борисов додаје да је важно водити разговоре о очувању мира, јер су, каже, ране још свеже. У том контексту, премијер Бугарске, земље која председава ЕУ, упозорио је и на лош развој догађаја на Косову и Метохији. 

Истакао да српски председник улаже велике напоре да очува мир, као и да се нада да ће "колеге са Косова наставити у истом духу". 

Забринутост за могуће сукобе изразио је и председник Србије, те поручио да би угрожавање мира и стабилности, као и било какав сукоб "регион вратио 100 година уназад".

На крају, Вучић и Борисов поновили су заједнички став о важности очувања мира на Балкану, и додали да, када су у питању билатерални, и економски односи, Србија и Бугарска имају добру сарадњу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво