Отворен Сајам привреде у Мостару

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас 21. Међународни сајам привреде у Мостару, на којем Србија учествује као земља партнер под слоган "Будућност нас спаја", са скоро 70 компанија.

Свечаном отварању Сајма су присуствовали члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, премијер Бугарске Бојко Борисов, премијер Хрватске Андреј Пленковић, председник Републике Српске Милорад Додик.

Из Србије, земље партнера Сајма, присутни су били, поред председника Вучића, и министри за трговину и пољопривреду, Расим Љајић и Бранислав Недимовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Отварање сајма улепшале су хрватска група "Клапа" с песмом "Пољуби земљу" и српски вокални етно састав Мобе који је извео "Хајде Јано". 

Сарадња је оно што је најпотребније у региону, том поруком председник Вучић је отворио сајам привреде и истакао да ће се и даље залагати, са свим партнерима, за заједничко тржиште у региону.

Вучић је у обраћању цитирао Бертранда Расела да је "сарадња једини начин да се човечанство искупи", те подвукао да је управо у тој реченици све оно што је нама у региону данас потребно.

"И искупљење за све грешке, глупости и крваве свађе, и сарадња, и то не само као искупљење, већ и као много више од тога. То је једини начин да преживимо сви заједно и постанемо озбиљни партнери, и једни другима, али и ка великом свету који нас окружује", истакао је председник Србије.

Вучић је данас добио Захвалницу мостарског сајма, која му, каже, лично значи много, али значи и за Србију.

Подсетио је да већ четврту годину долази на Сајам у Мостару, да је долазио и када Србија није била земља партнер, и изразио наду да ће Србија следеће године имати још више излагача.

"А ја ћу бити у публици, да се радујем напретку, већој размени између Србије и БиХ, БиХ и Хрватске, Србије и Хрватске и односима у региону", рекао је Вучић.

Додао је да се питао да ли смо претерали у броју билборда, у најави великог броја компанија из Србије, али је схватио да су Мостарци, тиме што су се уздржали да не униште те билборде, показали да делом покушавају да разумеју да је наша намера најбоља, и захвалио им се на томе.

"Како сте ви нас дочекали у Мостару, тако ћемо ми вас у Београду, Новом Саду, Крагујевцу... Сигуран сам да ћете имати све више грађана из Србије у Херцеговини, као што сам уверен да ћете осетити гостопримство и гостољубље нашег народа у Србији", рекао је Вучић.

Ми смо пре свега комшије, констатовао је, али, како је рекао, и много смо више и ближе од тога.

"Подељени на ситне државе немамо чему да се надамо"

Наводећи да је на сајму 60 компанија из Србије, те да се робна размена између две земље приближава цифри од две милијарде евра, Вучић је приметио да су нам, због лекција које још учимо, овакви сајмови потребни.

"А ми, подељени на ситне државе и још ситнија тржишта, немамо чему да се надамо ако кроз размену не ујединимо та тржишта. С тим ће онда тржиштем сви хтети да сарађују, а тиме бисмо остварили развој, који нам је потребан да ухватимо корак са светом", поручио је председник Србије.

Зато нам је потребан овакав сајам, јер тако се види колико нам је потребан јединствени простор.

"Овде противника нема, сви смо партнери, овде је и велики наук да је нама политичарима политика граница само да бисмо могли да кажемо да имамо неки нерешени проблем, али људима у привреди оне су непотребан баласт", поручио је, те обећао да ће заједно с партнерима наставити да ради на заједничком тржишту.

У том контексту је захвалио бугарском премијеру Бојку Борисову што је дошао на сајам у Мостару, али и свима у региону који подржавају заједничко тржиште.

"Хвала посебно Борисову који је схватио колико је важно да заједно с нама учествује у развоју регије, јер важно је да нам људи на целом том простору живе боље".

Нашим су привредницима, додао је, потребни бољи транспорт, смањење дажбина, јер, како је приметио, границама не можете да зауставите бизнис, а "ми не само да нећемо, већ желимо да сарадњом сви имамо користи, посебно је важно да нам комшије и пријатељи буду задовољни".

Захвалност привредницима и Мостарцима 

Привредницима је захвалио посебно, наводећи да је њихова улога најважнија.

"Ви градите мостове, стварате корист за све људе на овим просторима и зато вам желим да остварите своје планове, да заједно идете на трећа тржишта, да развијате сарадњу, а у Србију сте сви добродошли".

Са БиХ желимо да имамо још бољу сарадњу, јер су показали како је бити добар и прави домаћин, рекао је Вучић и позвао их да дођу у Србију.

"Верујем да Мостар може да буде важно стециште окупљања, а Мостарце и Херцеговце позивам да дођу у Србију и увере се да ће их тамо дочекати пријатељи".

Према његовим речима, на сајму су они који разумеју значај јединственог тржишта. Како је рекао, овде су на штандовима Србије и фирме чији су власници Хрвати из Хрватске који су дошли да представе своје производе.

Нема граница за бизнис 

Истакао је да када је бизнис и пословна сарадња у питању граница нема, и поручио да не можете да зауставите бизнис све и да хоћете, а ми, каже, не да нећемо, него радимо на томе да се он све више и брже развија.

Много је важно, подвукао је председник Србије, да нам комшије и пријатељи буду овде и навео да када неком није добро, није ни суседу а када свима нама овде није добро онда ни Европи није најбоље.

"Када наши грађани живе боље и Европи је стабилније и мирније", рекао је Вучић и обраћајући се привредницима рекао да су они ти који политичаре терају на многе важне кораке те да је задовољан што данас са њима учествује на овом сајму.

Учесницима Сајма пожелео је многе послове, а у име Србије поручио свима да су добродошли у нашу земљу.

Захвалио је Мостарцима и посебно члану Председништва БиХ Драгану Човићу на изванредном гостопримству и на томе што је показао како је бити прави домаћин.

Вучић је поручио и да ће увек долазити на Сајам када год будемо позвани а такође је позвао Мостарце и Херцеговце да дођу у Србији.

"Можемо заједнички да изградимо будућност и много заједничког посла... живело пријатељство наших земаља и наших људи – то је важније од свега", закључио је председник Србије.

Човић: Направити нове односе, елиминисати све границе око БиХ

Члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић је на отварању Међународног сајма привреде у Мостару рекао да та сајамска манифестација никада није успешније организована.

Човић је рекао да му је посебно задовољство што је председник Србије Александар Вучић прихватио да Србија ове године буде земља партнер и што је, како је рекао, препознао интерес сарадње привредника две земље, али и што је дао лични печат интензивирању сарадње у претходних неколико месеци као и година.

Захваливши Вучићу Човић је навео да је управо он не само дао посебан "штих" последњих месеци и Мостару и Херцеговини.

"Истина, тај штих побуди разне друге интересе, али ћемо ми остати по страни у односу на те симпатије које међусобно имамо унутар БиХ и наших пријатеља из Србије и Хватске и Црне Горе, већ искључиво желим данас да вам захвалим на свему што сте урадили у последњих неколико месеци за привредну сарадњу, али и у претходне две, три године када сте били на другим функцијама, и на напорима да се ојачају односи Србије и БиХ. Уверен сам да ћемо тим путем наставити", поручио је Човић.

Подсетио је да је мостарски сајам пре 21 годину био мала привредна манифестација и да је привреднике требало убедити да после рата сарађују, док је сада сарадња значајно порасла.

Директорка Мостарског сајма Далфина Бошњак је рекла да је тај сајам препознат у региону и да ове године учествује велики број фирми из око 20 земаља.

"Драго нам је да је Србија земља партнер, та сарадња се развијала и расте сваке године", навела је Бошњак, те додала да Србија има све повљније стање своје привреде и да БиХ жели још више да се повеже са српском привредом.

Поменула је и да ће с тим циљем бити организован велики број манифестација, тематских конференција, стручних скупова и округлих столова.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић означио је мостарски сајам као стециште економског напретка и снаге за будућност.

"Већ 21 годину Мостарски сајам доноси нову сарадњу, нова партнерства, ове године са поносом партнерска и пријатељска земља је Србија", рекао је Бешлић додајући да је Србија дошла да покаже да смо удружени у економији још јачи и да тако чинимо компактну целину, али и да се са тог места пошаљу позитивне поруке за привреду и инвеститоре и све који имају квалитетне пројекте.

Вучић: Запошаљавње и бољи живот грађана најважније теме

Привредни сајмови, попут данашњег у Мостару, запошљавање и бољи живот грађана треба да нам буду најважније теме, поручио је председник Вучић.

Он је у изјави новинарима, после отварања 21. Међународног сајма привреде и обиласка штандова, рекао да се кроз разговор са људима види колико је мало потребно да би се осећали сигурније и видели другачију будућност за земљу и децу.

Вучић је рекао да Србија, без обзира на то што идуће године неће бити земља партнер, има обавезу да дође са још више излагача и покаже колико је Мостар важан за нас, али и цела Херцеговина.

"А сви Херцеговци, и људи из целе БиХ, Републике Српске и Федерације добродошли су у Србију, да нам буду драги гости, да радимо заједно још више", рекао је Вучић.

Председник Србије је назначио да се радујемо повећању извоза у БиХ, али исто тако и повећању увоза, јер ћемо тиме моћи да набављамо робу и сировине под повољнијим условима, него из западноевропских или неких других земаља.

"То је узајамни подстицај који доноси много радних места", подвукао је Вучић.

Додао је да политичаре обично питају шта су конкретно договорили и приметио да је "конкретно то што сваке године имамо за по 200 милиона евра већу трговинску размену".

Поновио је да су Србија и БиХ од 2006. године готово удвостручиле трговинску размену, те да се приближавају цифри од две милијарде евра, коју ћемо достићи можда већ на крају ове године.

"То су за нас велики успеси и велике ствари и ако о томе будемо говорили и размишљали о људима, њиховим судбинама, уверен сам да ћемо умети да сачувамо мир и стабилност, што је услов да бисмо говорили о привредној сарадњи", указао је Вучић.

Он је још једном захвалио хрватском члану Председништав БиХ Драгану Човићу на гостропримству и на томе што су, каже, замолили Мостарце да поштују Србију и госте, који су узвратили великим поштовањем домаћинима.

Узвратили су, додао је, и односом који није био "слабији" од односа који су показали претходни партнери Сајма, јер смо показали колико желимо да уложимо у медије у Херцеговини, и колико желимо да покажемо наше чисто и добро лице на сајму.

Приметио је и да смо довели најбоље компаније у Мостар, "крем де ла крем" српске привреде.

Захвалио је српским привредницима, као и онима из Хрватске, БиХ, Мађарске, Кине... који су дошли да увеличају манифестацију.

"Желим да вам следеће године сајам буде још бољи и успешнији сајам. Наше је да радимо овако, да нам сајмови, запосљавање и бољи живот грађана буду најважније теме а не неке друге", закључио је Вучић.

Србија земља партнер Сајма

Србија ће, осим привредног потенцијала и извозних могућности, до 14. априла промовисати и туристичку понуду, богату културну баштину, гастрономију и друге предности које је чине добром дестинацијом за улагање и пословање.

У оквиру Националног павиљона на око 900 квадратних метара изложбеног простора, у организацији ПКС-а и Развојне агенције Србије, на Мостарском сајму излажу српске компаније из скоро свих сектора привреде – највише у области прехрамбене индустрије, затим индустрије машина и опреме, грађевинске и текстилне, електро, металске, као и индустрије намештаја.

Своју понуду представиће и фирме које пружају транспортне, инжењерске и графичке услуге.

На сајму је, између осталих, представљен београдски аеродром "Никола Тесла", МТЕЛ, "Нафтна индустрија Србије", "Србијагас", "Југоимпорт СДПР", "А Хотели", "Ер Србија", "Алева", "Бамби", "Комтрејд", "Хбис група" – Железара Смедерево, "Имлек", "Књаз Милош", "Нектар", "Пионир", "Соко штарк", "Јумис", "Златиборац", "Алфа плам", ФАМ, "Јела Јагодина", "Симпо"...

Србију овога пута представљају углавном велике и средње компаније приватног и јавног сектора, значајни извозници у више од 120 земаља региона и света.

Међу излагачима су и мање брзорастуће поуздане фирме које имају оформљену озбиљну и квалитетну понуду која се већ пробија у региону, а већина њих је већ позната босанскохерцеговачким партнерима и излагачима из других земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара