Reagovanja na ubistvo Olivera Ivanovića

Ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo je brojne reakcije i osude domaćih i inostranih zvaničnika kao i političkih partija. Premijerka Ana Brnabić: Republika Srbija će preduzeti sve što je u njenoj moći kako bi počinioci i naručioci ubistva što pre bili otkriveni. Vlada u Prištini i Euleks snažno osudili ubistvo Ivanovića, šef Unmika šokiran. NATO apeluje na uzdržanost.

Nepoznati napadači pucali su jutros na Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, koji je ubrzo podlegao povredama.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća porodici i supruzi Olivera Ivanovića navodeći da je to gubitak za sve građane Srbije, posebno na KiM i udarac za stabilnost regiona.

"Pogođeni tugom, izražavamo veliku žalost, jer je ubistvo Olivera Ivanovića gubitak za sve građane Srbije, a posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji. Ubistvo Vašeg supruga veliki je udarac za stabilnost čitavog regiona", navodi se u telegramu.

Premijerka je istakla da će Republika Srbija preduzeti sve što je u njenoj moći kako bi počinioci i naručioci ovog kukavičkog, terorističkog čina što pre bili otkriveni i privedeni pred lice pravde.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubistvo Olivera Ivanovića, istakavši da je reč o besprizornom terorističkom aktu uperenom protiv svih Srba na KiM, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu.

"Ovaj gnusni i kukavički čin zahteva osudu i hitnu reakciju organa Euleksa i Unmika kako bi počinioci ovog zločina što pre bili izvedeni pred lice pravde. U tom cilju, očekujem da se neizostavno izađe u susret zahtevu državnih organa Republike Srbije da učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije", navela je Gojkovićeva u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je ubistvo Ivanovića bezuman teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova nego i regiona.

Dačić, koji boravi u poseti Crnoj Gori, rekao je da ga je vest da je Ivanović ubijen zatekla dok je sletao na aerodrom u Podgorici, prenela je agencija Mina u izveštaju dostavljenom i Tanjugu.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati.

"Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova", istakla je Mihajlovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je za Radio Beograd 1 da Republika Srbija ima punu volju i zainteresovanost da se brzo reši ubistvo Olivera Ivanovića.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da se EU na najaktivniji i najozbiljniji način zainteresuje za sve okolnosti i rasvetljavanje ubistva Olivera Ivanovića, jer je EU važan partner i medijator u briselskom dijalogu, u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

"EU ni na koji način ne sme da ignoriše ovaj događaj, on mora biti rasvetljen i realno predstavljen", rekla je Joksimovićeva.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je "najvažnije sačuvati mir i ni po koju cenu ne reagovati ishitreno".

Mirović je ubistvo Ivanovića nazvao velikom tragedijom i naveo da je važno da državni organi Republike Srbije deluju što pre, kako bi se što pre otkrili počinioci zločina.

Povodom ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, oglasili su se i šefovi država i vlada zemalja u regionu.

"Cilj ubistva – širenje straha"

Zaštitnik građana Zoran Pašalić smatra da ubistvo istaknutog člana srpske zajednice na KiM ima za cilj širenje straha među njenim pripadnicima.

"Strepnja i bojazan za sopstveni život nikada nisu bili saveznici u uspostavljanju vladavine prava i zajedništva, već upravo najveći neprijatelj demokratije i njenih vrednosti", rekao je Pašalić.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović rekao je da zatvor i lažne optužbe nisu mogle uništiti jednog od retkih normalnih političara na Kosovu i Metohiji. "Ceo svoj politički angažman usmerio je na pokušaj iznalaženja rešenja za probleme na Kosovu", naveo je Omerović.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je rekao da je ubistvo Ivanovića "bezuman i politički motivisan teroristički čin koji je uperen protiv Srbije, srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, mira i stabilnosti u regionu".

Reagovanja iz Prištine i Kosovske Mitrovice

Gradonačelnik opštine Severna Kosovska Mitrovica Goran Rakić rekao je da ubistvo Ivanovića predstavlja pucanj u sve koji se bore za Kosovsku Mitrovicu i u svakog Srbina koji nije želeo da napusti svoje ognjište.

Rakić je u saopštenju za medije apelovao na građane da ostanu mirni i uzdržani i izneo zahtev da kosovska policija pojača prisustvo na svim vitalnim tačkama u gradu.

"Prazna obećanja kako institucije čine sve što je u njihovoj moći više neću prihvatati", navodi Rakić dodajući da veruje da odgovornost za ovakav događaj leži i na onima koji su "bez ijednog dokaza Olivera Ivanovića optuživali za zločine u prethodnih par godina".

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je nakon ubistva Ivanovića da je u opštinama na KiM u kojima Srbi čine većinu situacija mirna i da nema većih problema, osim nelagodnosti i nemira.

Jevtić je rekao da je je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir.

Šefica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić pozvala je sve nadležne institucije da hitno otkriju i kazne počinioce tog zločina.

Kosovski predsednik Hašim Tači, kosovska vlada i predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli takođe su osudili ubistvo Ivanovića.

Bivša poslanica u Skupštini Kosova i Metohije Rada Trajković rekla je za RTS da je Ivanović bio jedan od autentičnih glasova Srba sa KiM koji je jasno branio srpske interese i koji je snažno zastupao projekat protiv podele Kosova.

Navela je da je ubijen na mučki način u vremenu kada živimo bez mogućnosti da argument i sučeljavanje budu borba.

Smrt Olivera Ivanovića je najveći gubitak za porodicu, ali sigurno i za čitavu srpsku zajednicu i sve građane, rekao je danas Slobodan Petrović iz Samostalne liberalne stranke i poslanik u kosovskoj skupštini.

Udruženje Srba sa Kosova i Metohije ocenilo je da je ubistvo Olivera Ivanovića najozbiljniji i najbezobzirniji napad na srpski narod na Kosmetu i na njegov opstanak u pokrajini, još od martovskog pogroma 2004. godine, i ukazalo da će kosovske organe smatrati direktnim saučesnikom ako se u najkraćem roku ne pronađu ubice.

U saopštenju tog udruženja se navodi da je taj zločin jasno usmeren na to da zaplaši i dezorganizuje Srbe, da im da do znanja da Kosmet nije sigurno mesto za njihov život i da o tome odlučuje neko drugi, a ne oni sami.

Reagovanja Euleksa i Unmika

Misija EU na Kosovu i Metohiji, Euleks, snažno je večeras osudila "akt kriminalnog terora", kojim je okončan život Olivera Ivanovića i izrazila spremnost da, u skladu sa svojim mandatom, pruži odgovarajuću pomoć u hapšenju počinioca ovog strašnog zločina.

U izjavi šefice Euleksa Aleksandre Papadopulou, dostavljenoj medijima, nadležni su pozvani da sprovedu brzu i efikasnu akciju, koja će dovesti do hapšenja počinioca ovog ubistva.

"Misija Euleks i ja lično izražavamo najdublje saučešće porodici i prijateljima gospodina Ivanovića. Apelujem na sve koji poseduju bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja onih koji su odgovorni za smrt gospodina Ivanovića, da se obrate nadležnim organima. Pozivam sve pripadnike zajednice da ostanu mirni i dostojanstveni u ovom teškom trenutku", navela je šefica Misije Euleks.

Zahir Tanin, šef Unmika, šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića i snažno osuđuje taj čin, saopštio je Unmik.

"Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin", navodi se na Tviter nalogu misije UN na Kosovu.

Šef Misije OEBS-a "šokiran i žalostan"

Zvaničnici OEBS-a zatražili su da se sprovede brza istraga ubistva Olivera Ivanovića i apelovali na sve strane da se uzdrže od provokacija.

"Šokirani smo ubistvom Olivera Ivanovića. Najoštrije ga osuđujemo i tražimo da se sprovede brza i temeljna istraga što pre kako bi se otkrili odgovorni za ovaj gnusni zločin", naveli su u zajedničkom saopštenju predsedavajući OEBS-a Anđelino Alfano i generalni sekretar te organizacije Tomas Greminger.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jan Bratu, izjavio je da je šokiran i veoma žalostan zbog ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, objavila je ta organizacija na Fejsbuku.

"On je bio jedan od najuglednijih predstavnika kosovskih Srba skoro dve decenije. Pokazao je neumoljiv angažman u korist svoje zajednice i bio je cenjen sagovornik na Kosovu", rekao je Bratu i dodao da je njegovo ubistvo "duboko uznemirujuće".

Bratu je kazao da je imao privilegiju da ga lično upozna pre nekoliko godina, kao i da je uvek cenio njegov "intelekt, pribranost i posvećenost".

"Videti da političar može biti hladnokrvno ubijen 2018. godine na Kosovu je razarajuća pomisao. Osuđujem najjačim mogućim terminom ovaj odvratan čin i zahtevam od predstavnika zakona, kao i od svih aktera da učine sve kako bi počinioci bili dovedeni pred lice pravde. To će biti glavni test za vladavinu prava na Kosovu", rekao je Bratu.

Osudu i šokiranost zbog ubistva Ivanovića iskazali su i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Cereli i specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu Roberto Bateli. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes rekao je za Dojče vele da posle ubistva Olivera Ivanovića treba reagovati "trezveno i razumno i dijalogom sa obe strane pokušati da se smanje bilo kakve tenzije.

"Šokiran sam ovim što se dogodilo. To pokazuje da stabilnost na Kosovu može biti ugrožena i da ovakve situacije mogu pogoršati bezbednosnu situaciju", naveo je Šoltes.

Reagovanja političkih partija

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Goran Knežević najoštrije je osudio brutalno ubistvo Olivera Ivanovića, poručivši da taj teroristički čin mora da bude adekvatno kažnjen.

"Očekujem da počinioci budu pronađeni i kažnjeni", saopštio je Knežević.

Potpredsednik SPS-a Aleksandar Antić saopštio je da su oni koji su ubili Olivera Ivanovića, ma ko to bio, počinili i zločin protiv svakog Srbina na Kosovu i Metohiji i zadali udarac njihovoj bezbednosti i mirnom životu.

Ocenio je da je ovo napad i na državu Srbiju i na sve napore koje ona čini da zaštiti svoje stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kao i da će ga ona tako i tretirati.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt koji za cilj ima destabilizaciju KiM.

Pokret socijalista najoštrije je osudio ubistvo Ivanovića ocenjujući da atentat ima za cilj da "zastraši srpski narod na Kosovu i Metohiji, da unese razdor i nepoverenje među Srbima, a krajnji cilj je destabilizija Srbije". 

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović je istakao da je ovaj zločin "atak na politiku stabilnosti i okupljanja oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa koju vode predsednik Republike i Vlada, a sve sa ciljem izazivanja novih razdora i sukoba, ne samo među Srbima na Kosovu, već i u Srbiji". 

"Ubistvo Ivanovića je politički terorizam, izvršen po modelu Miloševićevih službi bezbednosti iz devedesetih godina", ocenio je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković. 

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je povodom ubistva Olivera Ivanovića da je to prvi politički atentat nakon 15 godina u Srbiji.

"Ne znam ko je kriv, a znam da niko nije nevin. Svi nadležni, bilo da su u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Beogradu i Briselu su podjednako krivi ako se ne otkriju počinioci ovog ubistva", rekao je Šutanovac na vanrednoj konferenciji za novinare.

Lider Nove stranke Zoran Živković, koji je bio na konfernciji zajedno sa Šutanovcem, rekao je da je važno da se sazna ko su ubice i da se tako nešto više nikada ne ponovi.

Pokret Dosta je bilo je saopštio da je to veliki gubitak za sve građane Srbije, naročito građane na Kosovu i Metohiji. "Ivanović je bio iskreni borac za ljudska prava u severnoj srpskoj pokrajini, zalagao se za bolji život Srba, ali je nesebično pomagao i albansko stanovništvo, o čemu nikad nije lično govorio", navodi se u saopštenju DJB-a.

Demokratska stranka Srbije je navela u saopštenju da tragična sudbina Ivanovića na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onakvo kakvo se u javnosti predstavlja.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je to veliki udarac za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i pozvao nadležne organe da što pre počinioce privedu pravdi.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izrazio je saučešće Ivanovićevoj porodici i pozvao sve u Srbiji na mir i pribranost.

Ko god da je ovo uradio, radio je protiv interesa i srpskog i albanskog naroda, rekao je Janković na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović i Janko Veselinović.

Pokret Dveri izrazio je duboku zabrinutost zbog ubistva Ivanovića i, uz nadu da će se uskoro saznati istina o ovom strašnom zločinu, postavio pitanje da li će istraga otkriti i ubice i pravu pozadinu ubistva, "pošto mnoge istrage separatističkih organa u Prištini i stranog protektorata u poslednjih 18 godina to nisu uspele".

Drecun i Odalović o ubistvu Ivanovića

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da mu se čini da je reč o profesionalnom ubistvu.

"Čini se da se radi o profesionalnim ubicama. Akcija je dugo pripremana, automobil koji je korišćen u atentatu je uništen i korišćen je pištolj sa prigušivačem", naveo je Drecun.

Smatra da je naručilac angažovanjem profesionalnih ubica želeo da se sakrije.

Prema njegovim rečima, važno je da se zatvori prostor za spekulacije i da se u što kraćem roku pronađu izvršioci i nalogodavac.

Kako je istakao, Ivanović je bio važna politička figura među Srbima na KiM. "Ne treba zaboraviti da je ubistvo došlo u trenutku kada su se desili slučajevi uništavanja imovine Srba na Kosovu i pred podizanje prvih optužnica protiv komandanata bivše OVK", istakao je Drecun.

Drecun je rekao da je i Stejt department upozorio na mogućnost izazivanja nereda i organizovanja terorističkih napada. Kaže da ga čudi da međunarodni zvaničnici nisu otkrili da se nešto planira.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da je ubijen jedan od najboljih među nama koji se borio za Srbe na KiM.

"Ivanović ništa nije radio da učini štetu nekome, ni Albancima, ni Srbima. On je uvek razgovarao jezikom argumenata, otvoreno", naglasio je Odalović.

Kako kaže, Ivanovića su ljudi voleli, on nije čovek koji je mrzeo, i bio je otvoren i hrabar, te još više boli "kukavičko ubistvo".

Dodao je da je na današnji dan, 16. januar, "crni dan" kada je u pitanju bezbednost Srba na KiM, jer je na taj dan pre tri godine ubijen Dimitrije Janićijević i pre dvadeset godina pokušan atentat na rektora Radivoja Papovića.

"Na današnji dan 2014. godine brutalno je ubijen kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Dimitrije Janićijević. Taj zločin nikada nije rasvetljen. Na današnji dan pre dvadesetak godina bio je atentat na rektora Radivoja Papovića. To je crni dan kada je u pitanju bezbednost Srba i svih onih koji su se na bilo koji način borili za Srbe i Srbiju na KiM", rekao je Odalović.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи