Убијен Оливер Ивановић, погођен са шест метака из пиштоља

Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић подлегао је повредама након што је на њега пуцано у Косовској Митровици. Ивановић је погођен са шест метака из пиштоља "дуга деветка", показали су налази обдукције. На Ивановића је пуцано из аутомобила у покрету, рекао је тужилац, а пронађен је запаљен аутомобил "опел астра" који су наводно користили нападачи. Косовска полиција нуди 10.000 евра за информације о убиству. Ивановић ће бити сахрањен на Новом гробљу у Београду.

21.30 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже за РТС да нема наставка дијалога у Бриселу док Србија не добије одговоре о убиству Оливера Ивановића. 

20.10 – Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је у Приштини да ће, уколико буде потребе, позвати и ФБИ да се укључи у истрагу убиства Оливера Ивановића. 

19.55 – Директор косовске полиције Шпенд Мађуни рекао је да полиција има информације о пореклу возила из којег је пуцано на Оливера Ивановића. Не саопштавајући више детаља, Мађуни је рекао да су те информације довољне да се идентификује власник аутомобила. Формирана специјална јединица која се бави истрагом убиства Ивановића.

19.00 – Еулекс је осудио "акт криминалног терора" којим је окончан живот Оливера Ивановића и изразио спремност да, у складу са својим мандатом, пружи одговарајућу помоћ у хапшењу починиоца.

18.30 – Налази обдукције показали да је Ивановић погођен са шест метака из пиштоља "дуга деветка".

17.40 – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је за Радио Београд 1 да је безбедносна ситуација у Србији стабилна.

15.30 – Српско Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак због убиства Ивановића.

13.05 – Након седнице Савета за националну безбедност, председник Србије Александар Вучић рекао да је договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази.

12.10 – У току седница Савета за националну безбедност.

10.05 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је делегација Београда напустила дијалог у Бриселу и да се враћа у земљу због убиства Оливера Ивановића.

На Оливера Ивановића, док је улазио у просторије своје странке, непознати нападачи испалили су више метака. Довезен је у болницу у бесвесном стању, лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама. Српско Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак.

Лекари су покушали реанимацију и предузете су све потребне мере, али од 8.30 до 9.15 није дошло до успостављања срчане функције и констатована је смрт, рекао је директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић.

Обдукциони налаз је показао да је Оливер Ивановић убијен са шест метака из пиштоља "дуга деветка"

"Постоји шест улазних рана и четири излазне, два метка су се задржала у телу. Повреде су у пределу гоњег дела грудног коша", прецизирао је после подне Милан Ивановић након обдукције која је трајала око четири сата.

Према његовим речима, хици су повредили виталне органе Ивановића, горњу аорту, шупљу вену и јетру, услед чега је дошло до тренутног искрварења.

Директор болнице је додао да је тело убијеног Ивановића након обдукције преузела породица. Ивановић ће бити сахрањен у Београду, на Новом гробљу.

Шеф полицијске оперативе за север Косова Жељко Бојић потврдио је да су "на лицу места пронађени одређени докази који ће се користити у даљем току истраге". 

"Сат времена од оружаног напада, око 9.15, у Улици војводе Путника пронађено је запаљено возило марке 'опел астра' без регистарских ознака, за које полиција сумња да је повезано са случајем убиства", рекао је Бојић.

Директор косовске полиције Шпенд Мађуни изјавио је вечерас да је формирана специјална јединица која се бави истрагом убиства Ивановића. Додао је да полиција има информације у чијем је власништву у одређеном периоду било запаљено возило.

Косовска полиција је понудила 10.000 евра свакоме ко понуди информацију о нападачима на Оливера Ивановића.

Командир косовске полиције за регион Север Бесим Хоти изјавио је да полиција нема информације о могућем убици Оливера Ивановића, али да се на томе интензивно ради.

Хоти је рекао да постоје неки докази, али да они нису за јавност, већ ће служити полицији и тужилаштву у даљем току истраге.

Тужилац у Основном тужилаштву у Косовској Митровици Шићири Сила рекао је за портал Експрес да је на Оливера Ивановића пуцано испред седишта његове странке из аутомобила у покрету.

Два тужиоца истражују убиство Ивановића, рекао је Сила за БИРН, наводи се у Унмиковом прес-клипингу.

"Убиство Оливера Ивановића истражује тим састављен од два наша тужиоца – а то су Нијази Реџа и Јова Радовић", рекао је Сила и додао да за сада нема осумњичених за убиство.

Ивановићево тело је пронашла пролазница, а према првим информацијама, нико није чуо пуцње. 

Супруга Оливера Ивановића, Милена, рекла је да су га "узели други пут", али да се "овај пут неће вратити".

Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић рекао је за РТС да је у страшном шоку и да не зна детаље онога што се догодило.

"Ово је невероватно и заиста се питам где живимо и у којим условима", рекао је Пантовић.

Додао је да је Оливер Ивановић прошао кроз праву голготу и да је све јуначки поднео са невероватном енергијом.

"Нисам ово очекивао ни у најцрњим мислима, заиста невероватно", рекао је Пантовић.

Адвокат Небојша Влајић рекао је да Ивановић није имао обезбеђење, да се слободно кретао и осећао на КиМ, у Србији и на било ком месту.

Додао је да Ивановић није био човек кога су претње могле да заплаше и спрече да чини оно што је сматрао исправним.

"Нажалост, испоставило се да су опасности по њега биле озбиљне, а да ли их је био свестан, то је друго питање. Оливер се ником није жалио, није ми познато да је пријављивао било какве претње, али знајући га као човека, чак и да му је прећено, не би то ником рекао, јер није желео да оптерећује друге", рекао је адвокат.

Мирослав Ивановић је за портал Спутњик рекао да његов брат Оливер није био спреман да шири панику и да није озбиљно схватао претње, ни када му је запаљен аутомобил.

"Бојим се да ће неки детаљи отићи са њим под земљу. О томе да ли се нешто у међувремену дешавало, да ли му је неко претио, да ли је било некаквих других ствари на ту тему, ми не знамо ништа. Али сваком разумном човеку, на основу Оливерове комплетне прошлости и свега што се раније догађало, може да буде сасвим довољно да схвати. Мислим да преко тога не треба ништа више рећи", рекао је Мирослав Ивановић.

Полиција је након убиства блокирала део града у којем се злочин догодио. Након што су истражитељи завршили посао, на месту убиства, чланови породице и пријатељи упалили су свеће и оставили цвеће.

Оливер Ивановић је био политички и хуманитарни лидер Срба са Космета и председник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда".

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво