Тачи, Харадинај и Весели осуђују убиство Ивановића

Косовски председник Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник косовске скупштине Кадри Весели осудили су убиство Оливера Ивановића.

Хашим Тачи је позвао становнике севера Космета да сарађују са полицијом. На Фејсбуку је позвао снаге безбедности да "што пре расветеле околности смрти како би починиоци били приведени правди", преноси АП.

Косовска влада оштро је осудила убиство Ивановића, оцењујући да је тај чин претња владавини права и сваком настојању да се уведе ред на целој косовској територији Косова, наводи се у саопштењу које преносе приштински медији.

Како се истиче, насиље је неприхватљиво без обзира на то од кога долази и према коме је уперено.

Приштина је позвала све грађане да сарађују са органима реда у расветљавању овог случаја и истовремено захтева да службе безбедности пронађу кривце и приведу их правди, додаје се у саопштењу.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је навео да ће косовска полиција учинити све што је потребно да се злочин расветли. 

"Убиство Оливера Ивановића, под нејасним околностима и мотивима, је криминални акт који осуђујем", рекао је Харадинај.

Харадинај је оценио да убиство не треба да блокира дијалог Београда и Приштине.

"Злоупотреба овог трагичног дела у сврху дневне политике, чак и за блокирање процеса који имају за циљ нормализацију односа Београда и Приштине противи се логици и духу сарадње", навео је Харадинај.

И председник косовске скупштине Кадри Весели је осудио убиство председника Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда, јавила је Радио-телевизија Косова, преноси Фонет.

Весели је изразио уверење да ће бити предузете све могуће законске мере да се овај случај што пре реши и да починиоци буду кажњени.

Косовски министар унутрашњих послова Фљамур Сефај изјавио је да ће се полиција посветити проналажењу и кажњавању убица Оливера Ивановића и оценио да "оваква дела нису добра за процесе кроз које пролази Косово".

Сефај је позвао грађане да остану мирни и да сарађују са надлежним органима која раде на решавању тог убиства.

РТК преноси да се Сефај одмах после убиства састао са градоначелником Јужне Митровице Агимом Бахтиријем и да су они током састанка контактирали градоначелника Северне Митровице Горана Ракића, коме су обећали подршку.

Арифи позива Београд да се врати преговорима

Пошто је делегација Београда после вести о убиству Ивановића напустила дијалог са Приштином у Бриселу, Авни Арифи, који предводи косовску делегацију на преговорима позвао је Београд да се врати преговорима и оценио да "дијалог нема алтернативу".

Арифи је оптужио српске званичнике да стварају утисак кривице Приштине за тај догађај.

Додао је да је више споразума остало неиспуњено и да је у интересу обе стране да се то реализује.

Навео је да су две владе у више наврата изјављивале да подржавају дијалог и желе да га имплементирају.

Арифи је рекао да "инциденти као што је овај не би требало да успоре овај процес".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво