Реаговања из региона на убиство Ивановића

Поводом убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици огласили су се и шефови држава и влада земаља у региону.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да је шокиран убиством Оливера Ивановића и оценио да је реч о најозбиљнијем политичком убиству у последње време на простору бивше Југославије.

"Ивановића сам лично познавао јако добро. Годинама смо имали прилику да комуницирамо и доживљавао сам га као човека који је имао стабилан, смирен, реалан и приступ који је био врло демократски у решавању проблема Срба на Косову и Метохији", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Први програм Радио Београда да је убиство Оливера Ивановића ударац на стабилност Србије и покушај да се политика сарадње и дијалога доведе у питање.

"Очигледно је да на Косову постоји политички тероризам и да власти Косова не могу да обезбеде стабилну безбедносну ситуацију. Ово је тежак и тужан дан за све нас. Надам се да ће починиоци бити брзо пронађени", рекао је Додик.

Према његовим речима, Срби на Косову су остали незаштићени, јер Албанци не желе да уваже српска национална права. Председник Српске истиче и да ће данашњи догађај утицати на даљи ток дијалога Београда и Приштине.

Додик је раније саопштио да су грађани РС шокирани убиством Оливера Ивановића.

Црногорски председник Филип Вујановић је у разговору са првим потпредседником Владе Србије Ивицом Дачићем осудио убиство Ивановића, изражавајући саучешће уз уверење да ће се уз максимални ангажман свих открити извршиоци овог убиства.

Мета и Рама осудили убиство

И председник Албаније Иљир Мета и премијер Еди Рама осудили су убиство Оливера Ивановића и оценили да оно подстиче мржњу и напетост.

"Дубоко огорчење трагедије Оливера Ивановића, акција намере која подстиче мржњу и напетости. Напори за дијалог и мир морају бити настављени. Морају бити продубљени", написао је Рама на Твитеру.

Мета је позвао на, како се наводи, мирну процену ситуације истакавши да овај злочин не треба да утиче на важан процес бриселског дијалога.

Бугарски премијер Бојко Борисов осудио је убиство Оливера Ивановића, а тим поводом је у телефонском разговору са српском премијерком Аном Брнабић истакао да такво насиље не сме да се толерише, саопштила је бугарска влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара