Zoran Pašalić izabran za zaštitnika građana

Skupština Srbije izabrala je za ombudsmana Zorana Pašalića, dosadašnjeg predsednika Prekršajnog apelacionog suda, kao i članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članove Fiskalnog saveta. Od predloženih kandidata za članove Agencije za borbu protiv korupcije nije izabran Živojin Rakočević.

17.30 - Zoran Pašalić poručuje građanima da su im vrata ombudsmana otvorena i da će raditi u skladu sa najboljom tradicijom srpskog prava. 

15.40 – Pašalić je položio zakletvu pred Skupštinom Srbije, čime je stupio na dužnost. 

15.15 – Narodna skupština izabrala Zorana Pašalića za zaštitnika građana. 

14.45 – Završena objedinjena načelna rasprava o izboru zaštitnika građana, članova Fiskalnog saveta i članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, a za 15 časova je zakazano glasanje.

13.00 – Predsednica parlamenta Maja Gojković pozvala je poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da podnese ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda.

12.15 – Glasanje za ombudsmana, članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članove Fiskalnog saveta najverovatnije posle podne, javlja izveštač RTS-a.

10.15 – Sednica Skupštine počela je postavljanjem poslaničkih pitanja Vladi Srbije.

Posle burne rasprave, za Pašalića su glasala 142 poslanika vladajuće većine, dok je protiv bilo 20 poslanika. Na dužnost ombudsmana stupio je odmah po polaganju zakletve u parlamentu.

Pašalića su za ombudsmana predložile sve stranke vladajuće koalicije, a taj predlog utvrdio je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Pašalić je od marta 2003. radio kao sudija za prekršaje u Beogradu, a od decembra 2008. imenovan je za starešinu gradskog sudije za prekršaje grada Beograda. 

U januaru 2010. imenovan je za vršioca funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda, a od oktobra 2013. godine je predsednik Prekršajnog apelacionog suda. 

Zakletvu su položili i Pavle Petrović, kojeg je Skupština ponovo izabrala za predsednika Fiskalnog saveta, kao i Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković, koji su reizabrani za članove Saveta.  

Većinom glasova poslanici su izabrali i članove Agencije za borbu protiv korupcije Miloša Stankovića, Slobodana Gazivodu, Jelenu Stanković, Ivana Kovačevića. Od predloženih kandidata za članove Agencije za borbu protiv korupcije nije izabran samo Živojin Rakočević, koga su predložili UNS i NUNS.

Bila je ovo i poslednja sednica na kojoj su poslanici mogli da javno iznose mišljenja kojim predviđaju ishod sudskih postupaka.

Administrativni odbor usvojio je Kodeks ponašanja poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih postupaka, koji će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku

Poslanici su tokom dva dana rasprave mnogo više polemisali o izboru zaštitnika građana, a posebno o bivšem ombudsmanu Saši Jankoviću. Danas je rasprave bila usmerena i na poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića povodom napisa da bi mogao biti kandidat za gradonačelnika Beograda.

O kandidatima za članove Fiskalnog saveta Srbije i članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije gotovo da i nije bilo rasprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара