Гојковићева позвала Шабића да поднесе оставку

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић позвала је повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића да поднесе оставку на место повереника и крене у кампању за место градоначелника Београда, истичући да закон не предвиђа да се заштитници грађана и повереници баве политиком.

"Молим вас да дате оставку на место повереника и да данас кренете у кампању за градоначелника Београда, више ће вас поштовати грађани Београда", рекла је Гојковићева у Скупштини Србије током расправе о избору заштитника грађана, поводом изјаве Шабића да су за успех опозиције у Београду кључни изборна контрола и јединство.

Председница парламента је рекла да је шокирана, да радни дан почиње тако што повереник Шабић даје интервју и прича о политици и кандидовању за градоначелника Београда.

Гојковићева, која је дебатовала у скупштинској расправи из посланичке клупе, рекла је и да очекује да ће парламент данас изабрати новог заштитника грађана и замолила Зорана Пашалића, кандидата за ту функцију, о ком Скупштина расправља, да се као нови заштитник не бави политиком како је то радио његов претходник.

"Молим (Зорана) Пашалића да буде драстично другачији од Саше Јанковића, да се не бави политиком, да његови извештаји буду само у оквиру надлежности које има Заштитник грађана, дефинисане законима и да не дође ни случајно под утицај било којих политичких структура" рекла је Гојковићева. 

Она га је замолила и да омогући да о његовим извештајима и дискутујемо, "а не да овде коментаришемо политичке памфлете шта се свиђа Саши Јанковићу, а шта се не свиђа у држави и који политички потези му се свиђају или не свиђају, пошто је то противно закону".

Истичући да у закону нигде нема да Заштитник грађана води политику, Гојковићева је навела да је бивши заштитник грађана "други мандат потпуно посветио пољу политике и на крају није издржао и почео је да води изборну кампању за председника Републике".

"Такви заштитници, повереници као што су Јанковић и Шабић су политичари који одлазе у прошлост Србије и тиме је Србија направила изузетно велики корак", оценила је Гојковићева.

Шабић је раније изјавио да је за успех опозиције у Београду кључни изборна контрола и јединство.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво