Посланици поново о кодексу, бурно и уз опомене

У Скупштини Србије поново је покренуто питање усвајања кодекса понашања посланика, а Администативни одбор формирао је радну групу за израду тог акта. На бурној седници Одбора полемисало се о томе да ли уопште постоји потеба за таквим актом, а обележиле су је и казне, искључивање микрофона и напуштање сале.

Све посланичке групе, осим Српске радикалне странке и Либерално-демократске партије предложиле су своје представнике у радној групи.

ЛДП и СРС сматрају да уместо на кодексу, посланици треба да раде на измени Пословника о раду парламента за који кажу да је важнији посао од доношења кодекса.

Председник Административног одбора Александар Мартиновић из СНС каже да је упутио позив свим посланичким групама да предложе своје чланове, и нагласио да је намера да се кодекс у парламенту не усвоји пуком већином, него да се постигне консензус.

"Није ми намера да се кодекс донесе пошто пото, него да се заједнички договоримо о његовој садржини", рекао је Мартиновић који је позвао посланичке групе, које то нису до сада учиниле, да предложе своје представнике у радној групи.

Мартиновић тврди да жели да одагна све сумње да ће кодексом бити умањена нека права посланика.

"Ту врсту страха не треба да имате", поручио је Мартиновић после изношења таквих ставова у расправи и рекао да се нада да ће тај акт ускоро бити усвојен.

Ако смо политички противници, дубоко сам уверен да не треба да будемо непријатељи, не треба једни друге да мрзимо, вређамо и псујемо, додао је председник Одбора.

Посланик СРС-а Немања Шаровић каже да је лаж да постоји искрена жеља да се до кодекса дође консензусом и да се то види по томе што би тој радној групи председавао Мартиновић за кога каже да је "најбољи представник посланичке групе СНС-а, светионик доследности и морала, најлепиши и напаметнији у посланичкој групи СНС и права морална громада".

Шаровић је предложио да се донесе још један кодекс који би каже, забранио "политичку проституцију", како се не би прелетало из једне у другу странку.

Оштри коментари и негодовање радикала 

Шаровићу је Мартиновић искључио микрофон и изрекао најпре једну, а потом и другу опомену због урушавања достојанства одбора, наводећи да неће дозволити да Шаровић од одбора прави циркус и вређа посланике.

Због изрицања опомена негодовали су и Шаровић, који каже да никога није вређао, али и његов страначки колега Милорад Мирчић, који је приметио да Мартиновић "није имао такве манире док је био у СРС-у".

Шаровић и Мирчић, који сматрају да је израда кодекса губљење времена, потом су напустили седницу.

Посланик ЛДП-а Ненад Милић каже да је бесмислено у овом тренутку радити на кодексу, већ да треба формирати радну групу за измену Пословника, да би се смањила дискреционих права председавајућег Скупштини и омогућавања једнаких услова за све посланике.

Милић је навео да је свака власт до сада Пословник о раду тумачила на свој начин и то на штету опозиције, и истакао да мора да постоји Пословник у који ће и власт и опозиција имати поверење.

И Милић је отишао пре краја седнице и то током расправе о следећој тачки дневног реда - Предлогу кодекса понашања посланика о границама дозвољености коменатрисања судских одлука и поступака, који је поднео Мартиновић, а који је такође после бурне расправе усвојен.

У расправи, на питање посланице ДЈБ Бранке Стаменковић да ли ће израда кодекса понашања посланика кренути испочетка или ће се користити матерајали из претходних скупштинских сазива који су се бавили тим питањем, Мартиновић је рекао да ће сви чланови радне групе добити материјал неопходан за рад, да постоји почетна основа, те да је на радној групи да се даље договора о садржају тог акта.

Посланик Двери Срђан Ного каже да не види потребу да се донесе такав кодекс, те да је заправо намера владајуће већине да још више сузи права посланика, да им забрани политичко мишљење и изношење идеја.

Кодекс предвиђен Пословником 

Мартиновић је одбацио те наводе и рекао да није намера да се смањују права посланика, нити је могуће учинити, те да је израда тог акта обавеза предвиђена Пословником о раду.

"Крајње смо доборнамерни и искрени. Жеља ми је, ако је могуће, да се до предлога кодекса дође консензусом јер ће он важити и за власт и за опозицију", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је поводом кодекса понашања посланика и о томе које су границе дозвољене у коментарисању судских одлука и поступака, рекао да је обавеза да се кодекс донесе проистекла из Акционог плана за Поглавље 23.

О том се предлогу такође бурно расправљало, па је тако Бранка Стаменковић рекла да је пре тог кодекса потребно изменити Устав тако да се правосуђе ослободи политичког притиска.

Ненад Милић је навео да је то "папир" у којем пише исто што и у Уставу и Пословнику, да ће се и након његовог ступања на снагу и даље коменатрисати судске одлуке и да за то неће бити никаквих санкција нити моралне осуде, јер то тај акт и не предвиђа.

Ограничено коментарисање судских одлука 

Мартиновић је навео да је Влада прошле године усвојила такав кодекс, наводећи да већ сада по закону није дозвољено јавно коментарисање судских одлука за кривично дело за које је запрећен шестомесечни затвор и новчана казна.

Кодекс понашања посланика о границама дозвољености коментарисања судских одлука и поступака ступиће на снагу осмог дана од објављивања у "Службеном гласнику".

У расправи о том кодексу, Ненад Милић је критковао понашање МУП-а, наводећи да су хапшења неколико стотина људи због различитих кривичних дела у истом дану заправо "фарса" и "маркетиншко понашање МУП-а", док је Бранка Стаменковић питала да ли ће јој тај кодекс забранити да говори о убиствима испред центара за социјални рад и о судским поступцима због кажњавања жена у породичним споровима.

Мартиновић је поручио да стални напади на министра полиције због хапшења нису тачка дневног реда седнице одбора, те да ако Милић жели да каже да полиција не треба да ради, то је његов политички став са којим се он не слаже.

Поводом навода Стаменковићеве, Мартиновић је рекао да не мора свака смрт и несрећа да буду повод за политичко препуцавање и да се за то оптужују представници власти.

Шта предвиђа усвојени Кодекс

Посланици Скупштине Србије биће дужни да у изјавама и наступима у јавности поштују претпоставку невиности, односно да се придржавају начела да се свако сматра невиним за кривично дело док се кривица не утврди правоснажном судском пресудом.

Кодекс понашања народних посланика о границима дозвољености коментарисања судских одлука и поступака предвиђа да је посланик дужан да поштује ауторитет и непристрасност суда.

Прецизирано је и да посланик у јавним наступима и изјавама не сме да, пре доношења правноснажне одлуке суда, за учиниоца кривичног дела означи лице против кога је покренут кривични поступак или у односу на које су предузете радње које претходе кривичном поступку, као што су хапшење, саслушање ухапшеног и задржавање осумњиченог.

Кодексом је предвиђено да посланик у јавности не сме у току трајања кривичног поступка, да износи идеје, информације или мишљења којима се предвиђа ток или исход тог поступка или којима се оцењује процесна вредност доказа који су изведени или тек треба да буду изведени, на начин на који је могуће утицати на исход кривичног поступка.

Том забраном се, како пише у Кодексу, спречава се да се намерним или ненамерни притиском на суд ускрати право окривљеног на правично и непристрасно суђење.

Наводи се и да се том забраном не задире у право посланика да у изјавама и наступима у јавности износи идеје, информације или мишљења о раду судова и других правосудних органа.

Одредбе кодекса примењују се и у вези са учињеним прекршајима или привредним преступима, као и у вези са другим судским поступцима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара