Poziv japanskim investitorima

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiji, ističući da je Srbija demokratska i politički stabilna zemlja. Tadić i premijer Naoto Kan potpisali sporazum o međusobnom ukidanju viza. Vlada Japana dala Srbiji kredit.

Predsednik Srbije Boris Tadić nastavio je višednevnu zvaničnu posetu Japanu susretom sa premijerom Naoto Kanom i sastancima sa delegacijama japanskih kompanija.

Tadić i Kan su razgovarali i o podršci Japana evrointegracijama Srbije i potpisali sporazum o ukidanju viza između Srbije i Japana.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje i saglasili se da će poboljšanje investicione klime u Srbiji podstaći strana ulaganja.

Podrška japanske vlade oličena je u kreditu koji je Japan dao Srbiji za desumporizaciju u Termoelektrani "Nikola Tesla".

Kredit, od oko 220 miliona evra, specifičan je zbog toga što se novac daje japanskim firmama da urade nešto od čega korist ima zemlja korisnik kredita. Japan time šalje signal svojim kompanijama da u Srbiju mogu bezbedno da investiraju.

Tadić i Kan su potpisai zajedničku izjavu u kojoj Tokio pruža podršku naporima Srbije da postane članica EU, a Srbija podržava napore Japana da 2016. postane nestalna članica Saveta bezbednosti UN.

Srbija stabilna za ulaganja

Delegacija koju vodi predsednik Tadić sastala se sa predstavnicima japanskih kompanija, "Micubiši", "Japan tobako internešenel", ali i sa predstavnicima Japanske banke za ulaganje i razvoj, pa se očekuje da upravo iz tih pregovora proisteknu ulaganja u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je u Tokiju biznis forum i pozvao japanske kompanije da investiraju u Srbiji, ističući da je Srbija demokratska zemlja koja je politički stabilna.

Tadić je na forumu, kome je prisustvovalo oko 70 japanskih privrednika, istakao da su japanske kompanije dobrodošle u Srbiju i da su brojne srpske kompanije zainteresovane za uvoz proizvoda i opreme iz Japana.

"Investicije iznose oko 160 miliona dolara, što i dalje zaostaje za realnim kapacitetima dve zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, zemljama Cefte, Belorusijom, Rusijom i Turskom, što predstavlja tržište od 800 miliona stanovnika.

"To znači da je moguće proizvoditi robu u Srbiji i plasirati je od Londona do Vladivostoka", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je posebno spomenuo mogućnosti ulaganja u elektranu u Obrenovcu, kao i ulaganja u zaštiti životne sredine, dodavši da Srbija ima izuzetan potencijal u proizvodnji energije na osnovu biomase.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара