Читај ми!

Skupština o izmenama vojnih zakona

Skupština Srbije raspravljala o izmenama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije. Polemika Gašića i Šutanovca o bratu premijera Aleksandra Vučića i bratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kao i da li i koga prisluškuje VBA. Poslanici će u sredu razmatrati oko 70 amandmana na te zakonske predloge.

21.20 - Parlament završio načelnu raspravu o izmenama vojnih zakona. O amandmanima u sredu.

17.00 - Polemika ministra Bratislava Gašića i poslanika DS-a Dragana Šutanovca o okolnostima pod kojima su pretučeni brat premijera Andrej Vučić i brat gradonačlenika Siniše Malog, kao i da li i koga prisluškuje VBA.

12.30 - SPS i NS najavili podršku izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije.

10.05 - Počela sednica Skupštine Srbije.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da se izmenama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije između ostalog predlaže racionalnije korišćenje i raspolaganje vojnom imovinom, vraćanje naziva ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a predviđena je i mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

Bratislav Gašić je, obrazlažući izmene Zakona u Skupštini Srbije, rekao da je cilj izmena Zakona o odbrani da se otklone uočeni nedostaci i reše pravni problemi u obezbeđivanju funkcionisanja sistema odbrane, prenosi Tanjug.

Napominje da je u delatnostima logističke podrške Vojske Srbije predviđena mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica.

"One bi radile za potrebe sistema odbrane i vojske, a u delu slobodnih kapaciteta poslovale na tržištu, time bi značajno rasteretile troškove budžeta", naveo je ministar odbrane.

Gašić kaže da je predložena efikasna zaštita imovinskih interesa zemlje kada je reč o racionalnijem korišćenju i raspolaganju vojnom imovinom koju koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović smatra da će uvođenjem vojnog pravobranilaštva, Vojska Srbije dobiti mnogo bolju i adekvatniju zaštitu jer takvo pravobranilaštvo u sistemu odbrane i vojske daleko bolje zna koji su pravni problem nego "neko sa strane".

Đukanović je ponovio da su zakoni reformski i apsolutno u skladu sa globalnim kretanjima i dodaje da je Ministarstvo odbrane to dobro sagledalo.

Polemika Gašića i Šutanovca

Deo rasparave protekao je u polemici ministra Bratislava Gašića i poslanika DS-a Dragana Šutanovca o okolnostima pod kojima su pretučeni brat premijera Andrej Vučić i brat gradonačlenika Siniše Malog, kao i da li i koga prisluškuje VBA.

Razmena replika počela je kada je Šutanovac rekao da je šteta što se o izmenama ta dva zakona razgovara u senci "velike afere koja potresa Minsitarstvo odbrane i Zaštitnika građana" što onemogućava ombudsmana Sašu Jankovića da svoj posao obavlja "u ustavnoj kategoriji".

Ministar, međutim, nije prihvatio Šutanovčevu ocenu da tu postoji bilo kakva afera.

"Aferu pravite vi. Već sam jednom izjavio, a verujem da bi moj šef, premijer Aleksandar Vučić, isto to rekao, a to je da ne tražim izvinjenje za mene i ne očekujem izvinjenje od toga ko veštački pravi aferu, ali očekuje izvinjenje od vas lično, zato što ste pet godina proveli na čelu Ministarstva odbrane", rekao je Gašić.

Gašić je Šutanovicu poručio da izvinjenje ne treba ni njemu ni premijeru, "već časnim oficirima VBA, sa kojima je (Šutanovac) proveo pet godina".

"Zato što ste bili na tom mestu, trebalo je da izađete i da kažete - ne, to što pričate je nemoguće. A gde je izveštaj ombudsmana, da li ga je neko video, da li smo ga mi u vojsci dobili", pitao je ministar i odmah odgovorio - nikada.

Gašić je ponovio da se u VS apsolutno drže Ustava i zakona i upitao bivšeg ministra odbrane da li VBA može bilo koga samostalno da prisluškuje.

Na Šutanovčev potvrdan odgovor, Gašić je ogovorio suprotno - ne može, a na ponovljenu tvrdnju poslanika DS da može, ministar je odvratio da na to - nema komentar.

Socijalistička partija Srbije i Nova Srbija najavile su podršku izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Vojsci Srbije, ocenjujući da one obezbeđuju efikasniji sistem odbrane i bolje funkcionisanje Vojske Srbije.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da će ta partija podržati oba zakonska predloga, jer se na taj način stvara osnova za reformske procese unutar odbrane i vojske.

"Za nas su izmene zakona i operativne i strategijske, i svakako znače jedan ogroman korak napred ka unapređenjeu sistema odbrane i Vojske Srbije", rekao je Milićević.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski najavila je da će ta partija podržati izmene Zakona jer će one omogućiti efikasnije funkcionisanje Vojske Srbije i sistema odbrane.

"Mislim da u narednom periodu moramo da izdvajamo veća sredstva za vojsku, to nalažu ne samo unutrašnje prilike, kao nedavne poplave, već i spoljno okruženje koje je vrlo neizvesno. Ali s druge strane mislim da je jednim domaćinskim raspoređivanjem postojećeg novca može mnogo da se uradi na efikasnosti", istakla je Filipovski.

Ipak, iz Demokratske stranka poručuju da neće prihvatiti navedene izmene, ukoliko se ne usvoje njihovi amandmani.

Poslanik DS-a Dragan Šutanovac kaže da Zakon o Vojsci i Zakon o odbrani definitivno treba da se menjaju i da se prilagode vremenu, ali da oni moraju da idu zajedno ili paralelno sa strategijama nacionalne bezbednosti i strategijom odbrane, kao i sa Zakonom o vanrednim situacijama.

Zakon o odbrani usvojen je još 2007. godine, kao i određene korekcije dve godine kasnije.

Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona o izmenama zakona o Vojsci Srbije, tim zakonom uređuje se položaj i nadležnost Vojske Srbije, organizacija, sastav i načela službi u Vojsci Srbije.

Takođe se uređuje specifična vojna služba i služba pod otežanim uslovima, komandovanje i rukovođenje Vojskom Srbije, činovi u Vojsci Srbije, simboli i obeležje Vojske Srbije, vojni praznici, nazivi jedinica i ustanova, verska služba, odgovornost za štetu Vojska, demokratska i civilna kontrola, javnost rada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара