Otvorena prva fabrika tečnog gasa

Puštena u rad prva ruska fabrika tečnog gasa iz kojeg će se Japanu isporučivati milioni tona tog energenta godišnje. Dogovoreno je i da dve strane ubrzaju pregovore o rešavanju teritorijalnog spora oko Južnokurilskih ostrva.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i japanski premijer Taro Aso otvorili su na ruskom ostrvu Sahalin prvo postrojenje tečnog prirodnog gasa.

Iz ovog postrojenja Japanu će se isporučivati milioni tona gasa godišnje, a Rusija će povećati energetski potencijal u azijsko-pacifičkom regionu.

Dve strane su se dogovorile da ubrzaju pregovore o rešavanju teritorijalnog spora oko Južnokurilskih ostrva.

Pritisak na dugme simbolično je označio početak novog poglavlja u odnosima Rusije i Japana. Reč je o prvoj poseti jednog japanskog premijera ostrvu Sahalin od Drugog svetskog rata.

Tokio se sada okreće Moskvi kako bi sprečio energetsku zavisnost od Bliskog istoka. Očekuje se da će pet procenata svetskog snabdevanja prirodnim gasom dolaziti upravo iz tog velikog kompleksa na ledenim obalama Sahalina, 150 kilometara od japanskog ostrva Hokaido.

Oko 65 procenata godišnje proizvodnje ići će u Japan, a ostatak u Južnu Koreju i SAD.

Projekat od strateške važnosti 

"Ovo je jedan od najsavremenijih visokotehnoloških projekata na svetu. Od strateške je važnosti, kako za Rusiju, tako i za mnoge druge zemlje. On jača poziciju Rusije kao najvećeg učesnika na svetskom energetskom tržištu i mi smo na to veoma ponosni", naglasio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

"Japan je odlučan da razvija partnerski odnos sa Rusijom, ali i da reši teritorijalni spor oko ostrva u Pacifiku, za šta je potrebna politička odluka. Ovaj projekat je istorijsko dostignuće, jer je ostvaren saradnjom Japana, Rusije, Velike Britanije i Holandije, kao istinski međunarodni poduhvat", rekao je japanski premijer Taro Aso.

Teritorijalni spor vodi se oko Južnokurilskih ostrva, koja je Sovjetski Savez anektirao 1945. godine. Nalaze se u vodama bogatim ribom, iznad ogromnih podvodnih rezervi gasa i nafte. Zbog spora, dve zemlje nikada nisu formalno potpisale mirovni sporazum.

I južni deo ostrva Sahalin bio je pod japanskom vlašću od 1905. godine do kraja Drugog svetskog rata. Zato su neki japanski mediji zamerili premijeru što je prihvatio poziv da dođe na Sahalin, jer je time potvrdio suverenitet Rusije nad ostrvom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво