Brnabić: "Rio Tinto" ogroman potencijal za celu Srbiju

Projekat "Jadar", koji se tiče eksploatacije litijuma, a koji sprovodi kompanija 'Rio Tinto', predstavlja ogroman potencijal ne samo za Loznicu već i za celu zemlju, kaže premijerka Ana Brnabić. Očekuje da do kraja sledeće godine počne izgradnja postrojenja za eksploataciju litijuma.

Početak izgradnje hemijskog postrojenja za preradu minerala jadarita očekuje se krajem 2021. godine. Na područuju Gornjeg Jadra, na 15 kilometara od centra Loznice, proizvodiće se 12 posto litijuma u svetu, rekla je premijerka.

"Nadam se da ćemo, i na tome radimo sa 'Rio Tintom', ovde preseliti njihov razvojni centar koji je trenutno u Australiji da ovde budu sve naučne i istraživačke delatnosti i sva laboratorijska ispitivanja i to će biti prvi veliki uspeh. A onda zajedno radimo i na tome da lociramo trećeg važnog partnera u celoj ovoj priči, a to je partner koji će koristiti taj litijum da ovde razvija da li baterije, da li električne automobile", navela je premijerka.

U proteklom periodu u objekte javne namene u Loznici Vlada je uložila 37 miliona evra, od čega samo u bolnicu 14 miliona. U narednih nekoliko meseci očekuje se da proizvodnju započnu i dve nove velike strane kompanije.

"Sa tim što imamo i dva nova investitora – kineski 'Mint' sa 1.000 radnih mesta, američki 'Edijent' sa 1.500 radnih mesta i nekoliko zaista dobrih solidnih domaćih preduzetnika, zaista budućnost Loznice je mnogo svetlija nego što smo mogli da zamislimo pre samo tri ili četiri godine", istakla je Brnabićeva.

Sa gradonačelnikom Loznice, premijerka je uručila rešenja o angažovanju 18 mladih visokoobrazovanih Lozničana na projektu po kojem je taj grad jedinstven u Srbiji, a koji podrazumeva učešće najboljih studenata iz tog grada u kreiranju svih segmenata društvenog života.

"Suština tog programa ima za cilj da pokuša da vrati mlade stručnjake koji su u nekom vremenu otišli iz ovog grada", napomenuo je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Vlada će nastojati da ovakve projekte podrži širom Srbije, kako bi mladim ljudima pokazali da je budućnost zemlje u njihovim rukama, rekla je premijerka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво