Toplane dežuraju do 3. maja

Zvanično 15. april je kraj grejne sezone. Ali sve toplane zakon obavezuje da u zavisnosti od vremenskih prilika greju do 3. maja. Za građane je najvažnije što cene grejanja miruju, a tokom sezone od 60 toplana samo njih osam je povećalo cene zbog usklađivanja sa cenama energenata.

Protekle grejne sezone žalbe građana u većini lokalnih samouprava svedene su na minimum jer je najveći broj toplana grejalo i noću, od Svetog Nikole do kraja januara, kada je bilo i najhladnije.

Pojedinačnih ispada najviše je bilo usled pucanja starih toplovoda.

"Bez obzira na jako kvalitetnu grejnu sezonu, bilo je određenih problema u nekim gradovima. To je bilo u gradskoj toplani 'Kruševac' ali nadam se da će uz podršku i lokalne samouprave i republičke Vlade i ti problemi u narednom periodu biti rešeni", naveo je direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Toplane sumiraju finansijske rezultate. Pojedine imaju još starih potraživanja. U Zrenjaninskoj toplani velikim dužnicima ponovo nude sporazum o plaćanju na rate jer građani i privreda duguju oko 350 miliona dinara, pa i dug toplane za gas premašuje 490 miliona dinara.

"Zbog toga smo početkom godine predali predmete izvršiteljima koji se tiču dugovanja iz prethodne godine i pokušavamo da naplatimo od sugrađana naša potraživanja, kako bismo isplatili svoja dugovanja prema 'Srbijagasu'", rekla je Melanija Lojpur iz Toplane u Zrenjaninu.

Toplane pokušavaju da izbace prljave energente. U Valjevu, gde se bore za čistiji vazduh, toplana je krajem prošle godine uspela da jedan kotao sa mazuta prebaci na gas.

"Neki izlazni produkti sagorevanja su mnogo bolji nego što je bio slučaj sa mazutom. Uspeli smo da vrednosti emisija tih produkata sagorevanja svedemo ispod zakonom dozvoljenih graničnih vrednosti emisije", rekao je Stojanović.

Najvažnije je što dve trećine toplana posluje pozitivno jer to olakšava pripreme grejnih sistema za sledeću sezonu.

"Planovi su vrlo ambiciozni pa ćemo videti šta će u periodu negrejnog odnosno van grejnog da se uradi", istakao je Stojanović.

Podsetimo i da su toplane obećale da će sa resornim ministarstvom razmotriti izmene Uredbe da se početak grejne sezone, umesto 15. oktobra, zbog klimatskih promena, pomeri na 1. oktobar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво