Na letovanje preko novog asfalta koridora 10 i 11

Već krajem aprila auto-put kroz Grdelicu biće spreman da se pusti u rad, najavila je ministarka Zorana Mihajlović. Ističe i da će 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine, biti u funkciji pre leta.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je asfaltirano najteže gradilište u Evropi – auto-put u Grdeličkoj klisuri, dužine 26,3 kilometra.

"Put kroz Grdeličku klisuru je sada asfaltiran i već krajem aprila on može da bude pušten u rad", rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da se značaj Koridora 10 vidi po broju automobila koji kroz njega prolaze.

"Godine 2014. imali smo 34 miliona automobila, uglavnom su nas zaobilazili i odlazili drugim, paralelnim Koridorom 4 preko Bugarske i Rumunije. Završili smo 300 kilometara auto-puta za poslednje četiri godine. Prošle godine imali smo 58 miliona automobila na Koridoru 10, ove godine očekujemo bar 60 miliona", istakla je Mihajlovićeva.

Navodi da auto-put nije važan samo zbog tranzita, već i za privlačenje investitora kojima je uvek prvo pitanje kako da se priključe na Koridor.

Pored Koridora 10, koji se završava, završava se i 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine. Ta deonica biće puštena u rad pre leta. U decembru će biti završena i deonica Surčin–Obrenovac.

Kreću novi radovi, u junu i na Moravskom koridoru

Ministarka Mihajlović će se narednih dana sastati sa kineskim investitorima u Dubrovniku. Kinezi su do sada u Srbiji uložili pet milijardi evra, a predstoji potpisivanje novih memoranduma.

"U infrastrukturi su to uglavnom krediti za koje država daje garancije. Da nismo finansijski sposobni, mi ne bismo mogli da damo te garancije i ne bismo mogli u Dubrovniku da potpišemo memorandum za deonicu Beograd–Surčin, vrednu 70 miliona evra, i memorandum za deonicu ka Crnoj Gori Požega–Boljare, procena te deonice je između 1,5 do dve milijarde evra", navela je Mihajlovićeva, dodajući da sledeće godine počinje da se radi deonica Beograd–Surčin.

Do juna će početi da se radi deonica Preljina–Požega, na Koridoru 11. Slede i radovi na novom auto-putu ka BiH, Sremska Rača – Kuzmin. U junu počinju i radovi na Moravskom koridoru, deonica Pojate–Preljina.

Tako ćemo imati neprekidan auto-put od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara, što je važno zbog bezbednosti.

"Nije važno to samo zbog povezivanja sa Crnom Gorom. Ibarska magistrala je magistrala smrti i treba da uradimo sve što možemo da što pre imamo Koridor 11", rekla je Mihajlovićeva.

Građani ne smeju ni minut da budu maltretirani

Ministarka Mihajlović je, povodom najave prekida štrajka u katastru koji traje 37 dana, rekla da se nada da se više neće desiti "da građani i minut budu maltretirani", jer je država prethodnih godina mnogo toga uradila – uvela je elektronsku građevinsku dozvolu, elektronske planove, a delom i elektronski katastar.

Mihajlovićeva je istakla da se za upis u katastar ne ide više na pet ili šest šaltera i da se novi predmeti rešavaju za pet do sedam dana. Ostalo je, ipak, nekoliko hiljada starih predmeta.

"Nasledili smo 35.000 predmeta od prethodne vlasti. Zaposlili smo nove ljude i rešavali ih, ostalo je nekoliko hiljada starih predmeta. Žao mi je, ali brže nije moglo", zaključila je Mihajlovićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво