Nedimović: Fabrika iz Dobrinaca "Juventus" u prehrambenoj industriji

Italijanska fabrika "La Linea Verde" iz Dobrinaca kod Rume, koja salatom snabdeva trgovinske lance u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, dobila je rešenje o zakupu 99 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina. Na njemu će podići još dva plastenika.

Fabrika koja se prostire na 6.000 kvadratnih metara u koju je uloženo deset miliona evra, će investirati još dva u plastenike čija je izgradnja planirana na državnom poljorpivrednom zemljištu. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je tu fabriku salate kod Rume, gde radi 70 ljudi, a koja je, kako je ocenio "Juventus u prehrambenoj industriji".

Prema rečima Nedimovića, država je odobrila 24 projketa za ostvarivanje prava prvenstva zakupa državnog poljoprivednog zemljišta.

Dodao je da je 21 projekat u toku, a da se 16 odnosi na preradu voća i povrća.

Kako je ministar rekao tih 16 projekata biće realizovano širom Srbije u narednih godinu dana, a rezultat su Zakona o poljoprivrednom zemljištu, usvojenog pre dve tri godine, a koji su, kako je podsetio, mnogi kritikovali.

Na adresu ministarstva poljoprivrede stigle su 224 aplikacije za taj projekat, a svega su 24 došle do cilja, što je, kako je dodao, devet odsto.

Ulaganje u tih 16 fabrika za preradu voća i povrća biće uzloženo 11.000 evra po hektaru, rekao je on i ukazao da su do sada ulaganja bila 1.900 evra po hektaru.

"To je sada šest ili sedam puta veća vrednost", rekao je ministar i naveo da su od te 24 investicije svega tri inostrane, a ostale su srpski poljoprivrednici koji su prozivodnju podigli na viši nivo.

Nedimović je rekao da je prednost La Linea Verde to što je na selu jer će poljoprivednici iz okoline svoje prozivode i sirovine moći da prodaju toj italijanskoj kompaniji.

"Ovde u Dobrinicima imamo upakovanu salatu i upakovanu supu, a to ima pet do deset puta veću vrednost", rekao je Nedimović i dodao da Srbiji treba prehrambena industrija koja pravi veću dodatu vrednost jer će tako srpski prozivodi, lakše nalaziti prostor na evropskom tržištu.

"Ne smemo više da dozvolimo da srpske kruške idu u Sloveniju, a da oni od naših kuršaka prave Fruktal sok", rekao je ministar.

Među projektima koji će dobiti državno poljoprivedno zemljiše u zakup, nalazi se i jedna fabrika u Lebanu, odakle će se, kaže ministar, domaće marmelade i džemovi slati na nemačko tržište. Fabrika za preradu malina iz Smedereva proizvode će izvoziti u Francusku.

Pokrajinski sekretar za poljoprivedu Vuk Radojević rekao je da su investicije u prerađivačkoj industriji nešto što je srpskoj poljoprivredi preko potrebno, jer se na taj način ostvaruju svi preduslovi za prozivodnju finalnih proizvoda, a potom i za njihov izvoz sa dodatnom vrednošću.

Poljoprivredna prozivodnja razvijena je u opštini Ruma gde imamo više od 1.500 hektara pod povrćem, rekao je on i dodao da je pokrajinska vlada zajedno sa poljoprivendicima iz Rume u poslednje dve godine, uložila u 36 invensticija za prozvodnju pod plastenicima i oko 290 projektata u sisteme za navodnjavanje.

Vrednost tih investicija veća je od 170 miliona dinara, rekao je sekretar.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić rekao je da veruje da će kompanija "La Linea Verde", koja je druga u svetu u proizvodnji salate, vrlo brzo početi da koristi zemljište dobijeno u zakup od države.

Vlasnici te kompanije imaju plan da zaposle još 80 ljudi, kao i radnike na sezonskim poslovima, rekao je Mančić i dodao da je to garant da će sela oko Rume nastaviti da se razvijaju, a ljudi ostajati tu da žive i rade.

Vlasnik kompanije Đuzepe Bataljola zahvalio je vlastima na rešenju za zakup poljoprivednog zemljišta, što će mu, kako je dodao olakšati rad.

"Za nas je projekat u Srbiji projekat istočne Evrope jer je jasno da služi za snabdevanje regiona, ovog dela Evrope pa sve do Rusije", rekao je Bataljola i izrazio zadovoljstvo što su državni organi shvatili da projekat donosi samo dobit.

"La Linea Verde", nastala je 1991. od malog porodičnog poljoprivedog gazdinstva i za 27 godina evoluirala je u multinacionalnu kompaniju koja posluje u Italiji i Španiji, i od nedavno u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво