Vučić: "Teleoptik" mozak odbrambene industrije, uskoro veće plate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon obilaska "Teleoptika" u Zemunu, da kompanija sada ponovo živi i predstavlja mozak naše odbrambene industrije.

Aleksandar Vučić je najavio nova ulaganja u "Teleoptik" i veće plate za zaposlene. Fabrika "Teleoptik žiroskopi" bavi se razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, optičkih i optoelektronskih sprava.

"Radnici ovde rade za izuzetno male plate. Neću ja da vam kažem, vaši rukovodioci će vam reći za koji dan koliko povećanje plate će biti. Bićete nešto zadovoljniji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle obilaska fabrike. 

Kako je naglasio, neophodno je zadržati radnike ovde da ne odu u druge kompanije.

"Danas je ovde situacija znatno bolja, to je nekad bila ugašena kompanija, danas živi", rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je, prema programu koji je usvojen dok je bio premijer, u ovu fabriku već uloženo šest miliona evra, a da će biti izdvojeno još oko šest.

Naveo je i da se danas u fabrici može videti 50 do 60 odsto novih mašina koje su nabavljene.

"Kad sam bio u Kazahstanu video sam najčistiju belu sobu, a danas ovde je ta soba i lepša i čistija, i temperaturno i po pritisku jednako ili bolje urađena nego ona u Kazahstanu", rekao je Vučić, pokazavši jedan od proizvoda ove fabrike za koji je radnicima, kako kažu, potrebno oko sat i po vremena.

"Ovo je naših ruku delo i na to smo ponosni. Videli ste ovde i korišćenje nanotehnologije, za nišane koji koriste mat tehnologijU koja vam omogućava da se ne odate kada vas neprijatelj osmatra, ima natkorozivnu zaštitu. I to proizvodimo ovde. Tu je i precizna mehanika, motori za glave za navođenje raketa, to je nešto za nas od ključnog značja. Mozak sistema naše odbrambene industrije je ovde", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da se fabrike obnavljaju, i zahvaljujući tome opstaju.

"Ukupan izvoz našeg oružja, municije, oruđa 2012. bio je 154 miliona evra, prošle godine 560 miliona a ove očekujemo preko 620 miliona. Kad izračunate to je u odnosu na 2012. četiri puta povećanje i na to sam ponosan", poručio je Vučić. 

Fabrika će realizovati ugovore vredne više od 10 miliona dolara

Vlada Srbije je krajem prošle godine, prema podacima Ministarstva odbrane, uložila u "Teleoptik žiroskope" skoro sedam miliona evra, a najavljeno je da će to preduzeće realizovati ugovore vredne više od 10 miliona dolara.

Zahvaljujući finansijskoj podršci vlade, kupljene su mašine za zemunsku fabriku i renovirana je hala, kako bi ove godine mogla da počne proizvodnja najmodernijih mašina u oblasti odbrambene industrije.

To preduzeće je spaseno od gašenja i privatizacije i sada uspešno radi, a najavljeno je i zapošljavanje mladog kadra.

Od početka uvođenja nove opreme, kroz investicioni program vlade, zaposleno je novih 40 radnika, a do kraja ove godine planira se zapošljavanje još 40 – prevashodno iženjera i tehničara u razvoju i proizvodnji.

Ukupan broj zaposlenih dostići će 250 zaposlenih i radno angažovanih lica.

Inače, u narednim godinama se planira uvođenje u Vojsku Srbije više od 95 različitih novih tipova naoružanja.

Kada je reč o novoj opremi u "Teleoptiku", nabavljene su numeričke mašine sa većom efikasnošću, koje će obezbediti obavljanje poslova za našu vojsku, ali i domaće i inostrane partnere.

"Teleoptik žirokopi" su bili najbolje preduzeće u oblasti vođenja raketa i glava za samonavođenje po licenci, a sada rade i razne optoelektronske sprave za inostrano tržište.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2018, 10:15)
anonymous [neregistrovani]

Vidite li vi !?

Pa covek je sam rekao da je zaprepascen niskim platama ! Sta drugo da se doda?

(ponedeljak, 09. jul 2018, 23:40)
kaktus037 [neregistrovani]

kaktus037

Veca plata vise radnika.

(ponedeljak, 09. jul 2018, 08:38)
anonymous [neregistrovani]

Samo napred

Odbrambena industrija je jako bitna za nas,za nasu vojsku i ljudima treba povecati plate!!

(nedelja, 08. jul 2018, 17:52)
anonymous [neregistrovani]

Vojska Srbije

Nisam baksuz i ne zelim da malerisem. Svaka cast Teleoptiku i svim drugim preduzecima koje cine deo Namenske Industrije Srbije. Ali me zanima kada ce vec jednom poceti da uvode sve te nove moderne 'igracke' u naorzanje Vojske Srbije, a ima mnogo toga novog. Stalno se prica o izvozu ( sto je lepo, od tih para se kupuju nove masine, otvaraju nova radna mesta itd.) ali mora nesto i Vojska da dobije. Strani kupci kada zele da kupe neki nas vojni proizvod prvo se informisu da li tih proizvoda ima u naoruzanju Vojske Srbije.

(nedelja, 08. jul 2018, 15:51)
Фудбалер [neregistrovani]

Развој наменске индустрије.

Укупан извоз нашег оружја, муниције, оруђа 2012. био је 154 милиона евра, прошле године 560 милиона а ове очекујемо преко 620 милиона. Кад израчунате то је у односу на 2012. четири пута повећање и на то сам поносан. Свака инвестиција је потребна, и свака инвестиција омогућава развој и напредак наше државе.ВС и потребна нова муниција, нова механизација, и систем одбране. Србија има стручњаке из наменске индустрије да заштити своју државу.

(nedelja, 08. jul 2018, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

Uspeh

Aleksandar Vucic od kad je na vlasti ulaze u vojsku podize je tako i fabrike koje proizvode oruzije

(nedelja, 08. jul 2018, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

Posledica

Bila su i pitanja novinara.Pa predsednik rece.Ja cu ponuditi narodu kad budem imao sta opipljivo oko KiM a narod neka odluci.Kaze da ce racionalni rtazumeti ostali verovatno nece.Jos veli da se ni malo ne nervira zbog toga.A mene eto plasi stanje u kome ce biti Srbija u trenutku kad predsednik ponudi resenje.Da ne budemo u stanju u kome uopste ne moze biti resenja za nas.Valjda se razumemo.

(nedelja, 08. jul 2018, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

plate

Samo se obećava i ništa se ne događa...
neko drugi zato ima i prekoviše. Oj Srbijo!

(nedelja, 08. jul 2018, 13:46)
Maja [neregistrovani]

Teleoptik

Ovakve fabrike su za nas od velikog znacaja, jos da ih bude ovako uspesnih i dobrih!

(nedelja, 08. jul 2018, 13:43)
Štamparska grešak [neregistrovani]

"Srbija je postala vema važan centar za nove investicije,"

tačnije- subvencije!