Ranjive kategorije bitna karika u procesu proizvodnje

Mali privrednici pobednici konkursa "Ideje za bolje sutra" dobro su iskoristili pomoć "Divac i Unikredit fondacije". Ove godine nisu samo ocenjivane inovativne ideje već i društvena odgovornost tih firmi koje su zaposlile ranjive kategorije stanovništva koje teže dobijaju posao, a do sada je za 23 programa odobreno 140.000 evra.

Milica Bainović je odrasla uz pletilje Krepoljina čiji talenat se ogledao samo u džemperima rođaka. Setila se da ih udruži i posao je krenuo najpre za Nemce i Italijane, a sada i za Induse.

"Ispleli smo 400 komada prošle godine, a nagrada nam je omogućila da kupimo reprometerijal, da ispletemo i da plasiramo na inostarno tržište", kaže Milica Bainović, "Vunena" Krepoljin.

Penzionerka iz Krepoljina Živka Trišić ističe da joj je pletenje bila zanimacija i hobi. 

"Učila sam iz knjiga, volela sam da radim, kada se pojavila Milica koja je tražila da se tako radi i ja sam prihvatila", objašnjava Živka Trišić. 

I opština Žagubica shvata značaj preduzetništva pa uspeh rađa novi uspeh. 

"To su bespovratana sredstva koja se dodeljuju na godišnjem nivou ali su krajem godine dužni da ih po podnetom programu opravdaju, a ako ne potroše na kraju godine, što je ostalo moraju da vrate optšini", napominje predsednik SO Žagubica Safet Pavlović. 

Valentina Bogdanović je pronašla recept za dijetalni hleb od više vrsta brašna, a smeši joj se i američko tržište. 

Na mašinama radi dvoje ljudi iz kategorije teško zapošljivih, međutim, oni planiraju da zaposle još petoro osoba.  Ceo koncept je da se ta lica zaposle za samostalan rad kako bi bili što manje na teretu socijalnh fondova. 

"Imamo jednu ženu koja je invalid i gospodina koji je 50 plus i planiramo da zaposlimo te osobe jer je ovo jako intezivan rad", kaže Valentina Bogdanović, "Hrono", Leskovac.

Marijana Savić iz Udružnja za borbu protiv trgovine ljudima "Atina-Beograd" ističe da sva sredstva i sav profit koji se napravi u preduzeću ide za psiho-socijalnu podršku i za podršku udruženja "Atina" za zaštitu žena i dece.

"Da imaju praksu i budu konkurentne na tržištu rada", poručuje Savićeva. 

Dušan iz firme "Naša kuća" može se reći da je stub, jer je nepogrešiv, bilo da pakuje ili postavlja podlogu za sadnice u laboratoriji.

"Ovo je hidrofonska proizvodnja povrća nutrifil tehnikom i pošto dugo godina sarađujemo sa Džaikom, ideja je potekla tokom jedne studijske posete", objašnjava Anica Spasov iz firme "Naša kuća".

Pomoć fondacija nije samo materajalna. Omogućene su i obuke za sticanje raznih veština i zanimanja i nastupe na tržištu, koju je prošlo oko 5.000 ljudi. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво