Popović na "ruskom Davosu": Velike mogućnosti za izvoz IT usluga

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović govorio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i istakao da Srbija ima velike mogućnosti za izvoz IT usluga, kao i da odlične političke odnose Srbije i Rusije treba iskoristiti za dodatni razvoj ekonomskih.

Nenad Popović je na forumu koji nazivaju "ruski Davos" učestvovao na panelu "Novi mehanizmi investicione politike: lokomotiva rasta" gde je sa ministrima u novoj ruskoj vladi govorio o razvoju ekonomije budućnosti, sa posebnim osvrtom na mala i srednja preduzeća koja se bave IT biznisom, programiranjem i inovacijama.

Popović je naglasio da će najveći rast u budućnosti biti ostvaren upravo u IT industriji, te podsetio da je Srbija prošle godine izvezla više IT usluga nego voća i povrća.

"Siguran sam da će u sledećih pet do sedam godina najveći izvoz Srbije u Rusiju biti izvoz naših IT usluga", rekao je Popović za Tanjug.

Ministar dodaje da u periodu sankcija Rusiji, Srbija postaje most između Rusije i Evrope, te da zbog te činjenice, kao i zbog izvanrednog inženjerskog kadra ima potencijal "da apsorbuje industrijske komponente i snagu ruske industrije kako bi savremene, digitalizovane proizvode plasirala u Evropu".

Ruski ministri saglasili su se da Rusija mora još više da eksportuje i ulaže u industrije koje mogu da imaju mogućnost da svoje proizvode plasiraju na evropsko i svetsko tržište, a ministar kaže da je potpuno siguran da Srbija može da bude važan činilac takve ekonomske strategije Rusije.

"Istorijski gledano, saradnja Srbije i Rusije za izvoz u treće strane je uvek postojala i biće tako i u budućnosti. Na tome ću insistirati, jer kao što je rekao i predsdnik Vučić, Srbija ima najbolje političke odnose sa Rusijom, nije uvela sankcije, ima odlične inženjere, a i odnosi između dva predsednika su odlični i to je ono što treba da iskoristimo za dodatno razvijanje ekonomskih odnosa", rekao je Popović.

Inovacije nemaju granice 

Podvukao je značaj SPEIF-a i naveo da su sve velike svetske kompanije iz industrija gde Rusija ima potencijal rasta prisutne na forumu, kao i da će poruke lidera koji učestvuju na forumu imati odjeka na celu svetsku ekonomsku situaciju.

"Poverenje između država i biznismena osnova je za buduću izgradnju ekonomije 21. veka. Digtalizacija, inovacije nemaju granica, ni ekonomija ih nema i samo izgradnjom poverenja i dijaloga možemo svi da očekujemo bolju budućnost", zaključio je Popović.

Sa njim su na sastanku bili i ruski ministar privrede Denis Manturov, zamenik ministra finansija Andrej Ivanov, zamenik predsednika Saveta Federacije i sekretar generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak, zamenik predsednik komiteta državne Dume za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Kiril Kravčenko, predsednik Upravnog odbora Bombardijer transportejšna Majkl Forer, član višeg saveta Jedinstvene Rusije Aleksandar Šohin i gubernator moskovske oblasti Andrej Vorobjev.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво