Knežević: Podrška malim i srednjim preduzećima strateški prioritet

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je sektor mikro, malih i srednjih preduzeća kičma privrede i generator rasta i novih poslova, i zato je strateški prioritet Vlade i Ministarstva privrede nekoliko godina unazad - sveobuhvatna podrška tom sektoru.

"Od ideja preduzetnika, njihovog truda i preduzimljivosti zavisi i brzina rasta i razvoja Srbije. Preduzetnici koji ulažu u svoj biznis, donose i nove tehnologije, što dalje čini srpske proizvode atraktivnim i za izvoz", istakao je Goran Knežević u autorskom tekstu za Blic, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

U današnje vreme, ukazao je, najuspešnije su one zemlje u kojima se posao stvara, gde postoji preduzetnička ideja i okruženje koje podstiče njihov razvoj.

"U resoru koji vodim, već nekoliko godina unazad, prešli smo sa reči na dela i podržavamo privredu na više paralelnih koloseka. Najpre, privreda danas ima ono bez čega ne može da raste ni u jednoj zemlji - političku stabilnost", ističe Knežević.

Knežević navodi da, uz takvu osnovu, može da se računa i na to da su sve vlade od 2013. godine u praksi pokazale da su reformske i da im je unapređenje poslovnog ambijenta visoko u agendi prioriteta.

Država, kako kaže, daje i podsticaje u novcu, bespovratna sredstva, jeftine kredite, a i ono što je nekima možda značajnije od novca - besplatne obuke i mentoring.

Bespovratna sredstva preduzetnicima

Ministarstvo privrede nastavilo je tradiciju i raspisalo je prve programe za 2018. u okviru kojih je, u prvom talasu, obezbedilo 750 miliona dinara bespovratno.

"U prethodnim godinama, osluškivali smo potrebe privrede, i zato su ovogodišnji programi još bolji od prethodnih, jer smo kroz njih nastojali da na najbolji način odgovorimo na te potrebe", rekao je Knežević.

Dodao je da je za program koji podržava razvojne projekte kompanija, obezbeđeno 500 miliona dinara bespovratno.

"Za nas je ključno da podržimo one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već sami sebi stvaraju poslove. Za početnike u biznisu se u praksi, na žalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. Mi to želimo da promenimo. Već smo imali uspešne programe namenjene ovoj kategoriji, a sada nastavljamo", rekao je Knežević.

Naveo je da je ove godine za njih obezbeđeno 250 miliona bespovratno.

Paralelno je, kako piše, i u 2018. ponovo otvorena mogućnost učestvovanja u besplatnim obukama, savetovanju i mentoringu u 16 akreditovanih agencija širom Srbije.

Učešće ministarstva u sufinansiranju nabavke opreme

Knežević dodaje da će ministarstvo privrede sufinansirati i nabavku nove opreme, a za to je već obezbeđeno oko 560 miliona dinara koje privrednici takođe ne moraju da vrate.

Prvi korak je, navodi, da se odaberu partnerske banke i lizing kuće sa najpovoljnijim kamatnim stopama.

"Naša ideja je da nastavimo da afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji, jer su efekti kroz ovakve poslove i programe najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države", kaže poručuje Knežević.

Ukazuje da se to pokazalo 2016. godine, koja je proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta, i 70 odsto veća ostvarena neto dobit.

"Očekujem da će, kad se sabere rezultat u 2017. godini, u kojoj je za MMSP odvojeno 18,2 milijarde dinara, od čega 7,6 milijardi bespovratnog novca i više od pola milijarde evra za povoljne kredite, rezultat biti jednako dobar. Mi smo svoj posao ozbiljno shvatili i nastavljamo", zaključio je Knežević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво