Vučić privrednicima Japana: Teško ćete naći uslove kao ovde

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je japanskim privrednicima da nigde neće naći tako dobre uslove za investiranje kao u Srbiji, kao i da država može da pomogne raznim subvencijama.

Aleksandar Vučić je, na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima dve zemlje, naveo i da japanske firme koje budu poslovale u Srbiji time mogu da obezbede "najšire domete" u spoljnoj trgovini, uz podsećanje da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa kompletnim regionom, EU, Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, ali i drugim zemljama Evroazijske unije.

"Možda će vam se, poštovani prijatelji iz Japana, učiniti nepristojnim ono što ću reći, ali ja zaista mislim da japanske kompanije ne mogu da pronađu bolje mesto za ostvarenje svojih profita i poslovnih interesa i za ostvarenje dobrih rezultata u ekonomiji, od Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da Srbija i Japan mogu u kratkom roku višestruko da uvećaju trgovinsku razmenu.

Takođe, rekao je da su samo u prethodnih nekoliko meseci postignuti dogovori sa japanskim kompanijama, kao što je "Micubiši", koji je pobedio na tenderu za jedan projekat u TENT-u u Obrenovcu, pomenuo je i japansko-francuski konzorcijum "Itoću", koji je pobedio na konkursu za deponiju u Vinči, te podsetio da je nedavno otvorena fabrika "Jazaki" u Šapcu.

Predsednik Srbije je naglasio da će japanski partneri teško moći da nađu bolje mesto od Srbije u Evropi i kada je reč o radnoj snazi, koja je kod nas veoma kvalitetna, vredna i obrazovana.

"Kao država imamo značajne mogućnosti da raznovrsnim subvencijama pomognemo vaša ulaganja i zato vam kažem da napravite tu računicu i molim vas da se odlučite za ulaganja i vaše veće prisustvo u Srbiji", podvukao je Vučić.

On je još jednom zahvalio japanskom premijeru Šinzu Abeu što je došao u posetu Srbiji i dodao da želi da ohrabri privrednike na veću saradnju sa Japanom.

"Mi želimo i uveren sam da je to vizija premijera Abea da mi, u Srbiji, budemo deo 'Abenomiksa' kako se to popularno širom sveta kaže. U Srbiji ćete imati lojalnog, korektnog i iskrenog partnera", poručio je Vučić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 16 japanskih, globalnih kompanija i 16 srpskih kompanija, kao i delegacije dve zemlje.

U srpskoj delegaciji su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Goran Knežević, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović.

Brnabić: Srbija je danas zemlja sa stabilnom ekonomijom

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na sastanku delegacija Srbije i Japana sa privrednicima dve zemlje da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i stabilnim javnim finansijama, kao i da je udeo javnog duga u BDP ispod 60 odsto.

Ona je naglasila značaj posete japanskog premijera Srbiji i ocenila da su bilateralni i politički odnosi dve zemlje u usponu.

"Građani Srbije izuzetno poštuju podršku i pomoć Japana posebno tokom katastrofalnih poplava 2014. godine, cilj vlade i moj lično je da ovaj susret trgovinsku saradnju i veći priliv investicija iz Japana", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je vođenjem odgovorne ekonomske poltike Srbija danas zemlja sa suficitom u budžetu u kojoj je neto priliv direktnih stranih investicija nešto veći od dve milijarde evra.

"Srbija je uspešno završila aranžman sa MMF i pokazala da je dobar partner i u najtežim okolnostima. Srbija je svake godine sve konkurentnija, sada se nalazimo na 43. mestu Doing busineš liste, od 190 zemalja sveta, po brizini izdavanja građevinskih dozvola smo deseti na svetu, a na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma smo napredovali za 12 mesta'', rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera u jugoistočnoj Evropi po sprovedenim reformama.

Dodaje, da je povećan kreditni rejting, te da se Srbija nalazi na sigurnom putu ka EU, sa 12 od 35 otvorenih poglavlja.

"Srbija sada razmišlja strateški o svom razvitku, stanje u inovacijama je sada novi izazov i tu zelimo da učimo od Japana, jer je ekonomija 21. veka bazirana na digitalizaciji, kreativnosti i razvijanju svih onoh veština koje Japan uspešno razvija", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Srbija želi od Japana da uči i o poslovnoj etici, efikasnom menadžmentu kome su "japanske kompanije udarile temelj".

Čadež: Privrednicima Japana predstavljene prednosti Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je na sastanku sa japanskim privrednicima istaknuto da je Srbija zemlja velikih mogućnosti i mesto koje je vredno pažnje i ulaganja.

Čadež je moderirao sastanku delegacija dve zemlje sa privrednicima Japana i Srbije i zahvalio premijeru Japana, premijerki Srbije i predsedniku Srbije što su se sastali sa njima i dali i time podršku međusobnoj saradnji i razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Sastanku su prisustvovali predstavnici velikih globanih japanskih kompanija, među kojima su "Micubiši", "Japan tobako", "Jazaki", "Sumitomo", NTT-data, SRA i drugi.

Iz Srbije su tu bile uglavnom uglavnom članice japanske poslovne alijanse, među kojima su "Sirogojno", "Masterfriko", "Komtrejd", "Nektar", HiTec, ITN, Lučić Grupa i drugi.

On je tom prilikom istakao da su tu prisutne globalne japanske kompanije čija je podrška i interesovanje veliki podsticaj za domaće privrednike.

Čadež je naveo i da je prethodno održan poseban sastanak kojem su pristvovali predstavnici 16 japanskih i 36 srpskih kompanija, predstavljeni izvozni potenicijali naše zemlje, Srbija kao otvorena zemlja, zemlja sa ekonomskim rastom i koja je makroekonomski stabilna.

"Srbija je zemlja velikih mogućnosti i mesto koje je vredno njihove pažnje i ulaganja", zaključio je Čadež.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 16. jan 2018, 08:53)
anonymous [neregistrovani]

Investicije

Od obostranog interesa je da se ovakva saradnja razvije, nadam se da ce se i ostvariti.

(utorak, 16. jan 2018, 06:40)
Biljana [neregistrovani]

poseta

Nadam se da ce ova poseta motivisati japanske investitore da počnu da otvaraju fabrike u nasoj zemlji.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 23:14)
anonymous [neregistrovani]

Malo strpljenja

Kao i uvek treba imati i volje i strpljenja, a investitori će doći...

(ponedeljak, 15. jan 2018, 22:04)
anonymous [neregistrovani]

tnt

Treba nam dati priliku.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 21:13)
steva [neregistrovani]

neka dodju

Treba dovesti Japance, njihovim dolaskom dovodimo i ostale

(ponedeljak, 15. jan 2018, 21:12)
anonymous [neregistrovani]

Ama nije meni za jeftinu radnu snagu

Nego kada ce to radnici jednom da shvate.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 20:32)
anonymous [neregistrovani]

zarko

Mnogo mozemo nauciti od Japanaca, oni su jedan od najvrednijih naroda na svetu. Moramo im pruziti dobre uslove kako bi ulagali u nasu privredu.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 19:57)
Nex [neregistrovani]

Dobro dosli...

Sto se mene tice, jedna od vodecih ekonomija sveta svakako je dobro dosla u Srbiju!

(ponedeljak, 15. jan 2018, 19:49)
anonymous [neregistrovani]

Tragedija

Ako investicije privučeš samo jeftinoćom, onda će oni biti tu samo dok je ta jeftinoća na snazi. Dakle, Vučić obećava da radnicima u Srbiji sigurno neće biti bolje. Fenomenalno Baš se pitam da li će im to postati predizborni slogan? A Japanci vrednuju samo rad, preciznost i profesionalnost. Oni ne priznaju nikakvo opravdanje za loše odrađen posao, pogotovo ne da je niska plata. Ili radiš ili ne radiš. Ako radiš, onda radiš najbolje što umeš i svaki put bolje nego prethodni. A nema šta Vučić da im priča, dovoljno im je da vide kojom brzinom se izvode radovi na putvevima. Ono, raskopa se u ponedeljak, 15. januara, asfaltira već u martu, a do jeseni možda ponovo iscrta pešački prelaz. Koji se naplati kao da je 1000 patuljaka danonoćno kopalo zlato.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 19:44)
Vuk [neregistrovani]

Vuk

Ljudi u Srbiji su vredni i posteni, samo im je potrebno pruziti sansu za rad i napredovanje.