Novi investicioni ciklus u Nemačkoj – šansa za Zapadni Balkan

Pet zemalja Zapadnog Balkana trebalo bi više da sarađuju i tako ekonomski osnažene daju impuls članstvu u Evropskoj uniji. Posle obilaska zemalja regiona svoja zapažanja je sa članovima Saveta nemačko-srpske privredne komore podelio zamenik predsednika Nemačke industrijske komore. Folker Trajer je za RTS rekao da je Nemačka pred novim investicionim ciklusom i zamahom što mora da iskoristi i region.

Kada Nemačkoj dobro ide, ide i regionu. Ali da li region može više da proizvodi i izvozi u Nemačku.

Zamenik predsednika Industrijsko trgovinske komore Nemačke Folker Trajer ističe da je Nemačka u ekonomskom usponu i želi da posluje sa regionom koji je važno tržište oslanjeno na Uniju.

"Gledamo kako da uklonimo prepreke kako bi se pozicioniralo više preduzeća koja bi investirala za izvoz iz regiona. Jedna od prepreka je i nedostatak stručne radne snage", navodi Trajer.

Predsedavajući Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger napominje da ga raduje to što je na inicijativu privrednih komora u Srbiji usvojen zakon o dualnom obrazovanju koji je Nemačkoj pomogao u ekonomskom usponu.

"I sam sam završio srednju školu po dualnom modelu. Bez obzira što sam kasnije studirao postao sam uspešan menadžer. Mi ćemo pomoći da ovde investiraju kompanije koje će zaposliti taj kadar", navodi Zeliger.

Ipak, investicija nema bez novih kredita pa je posle letošnjeg rasta kreditne aktivnosti ponovo došlo do stagnacije. U Udruženju banaka smatraju da građani imaju niske zarade što ne dozvoljava veće zaduživanje, dok je kod privrede situacija drugačija bez obzira na nikada niže kamate.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenjuje da je značajan uticaj na to imala loša privatizacija. "Još se plaća cena takve privatizacije. Teško je reći šta još može da pomogne da bi se privreda oporavila i da bismo imali značajniji pomak", smatra Dugalić.

Nemački privrednici znaju šta može da pomogne rastu, a to je unapređenje pravne sigurnosti i pojednostavljivanje administracije.

"Saradnja u regionu može da se unapredi. Ali moram da kažem da ima još nejasnih propisa, nepotrebnih licenci za razne stvari, raznih nameta bez kojih bi situacija bila lakša za poslovanje", poručuje Zeliger.

Iduće godine planira se rast bruto domaćeg proizvoda od tri i po odsto i porast plata i penzija pa će to biti snažan impuls i za banke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво