Država pomaže "Goši", čeka se odluka o štrajku

Predstavnici radnika "Goše" iz Smederevske Palanke i Ministarstva privrede postigli su dogovor da država reprogramira dugove Fondu PIO i Fondu za razvoj i da pomogne fabrici da obezbedi poslove sa Železarom u Smederevu i preko SDPR-a sa Irancima, saznaje RTS. Direktor radnicima nije ponudio rešenje kako da im se isplati dug za zarade, pa štrajk u "Goši" verovatno neće biti prekinut, kaže predsednik štrajkačkog odbora.

Radnici "Goše" iz Smederevske Palanke, posle razgovora u Ministarstvu privrede, nastavili su pregovore sa direktorom fabrike u Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. Direktor radnicima nije ponudio rešenje kako da im se isplati dug za zarade, pa štrajk u "Goši" verovatno neće biti prekinut, kaže predsednik štrajkačkog odbora.

Direktor od radnika traži da prvo počnu da rade, a da će im dug za zarade biti isplaćen u ratama od novca dobijenog od prodaje robe sa lagera.

U preporuci koju je usaglasio Odbor za mirenje u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova navodi se da se zaposlenima odmah po prodaji teretnih vagona ili obrtnih postolja na ime dela neisplaćenih zarada jednokratno isplati najmanje 65.000 dinara, dok bi ostatak zaostalih zarada za 2015, 2016. i 2017. godine bio isplaćen u 16 mesečnih rata počev od 1. septembra ove godine.

Preporuka predviđa i da se u saradnji sa nadležnim organima izvrše obavezne uplate za penzijsko, invalidsko i socijalno i zdravstveno osiguranje, pripadajućeg iznosa doprinosa, kao i osiguranje za slučaj privremene nezaposlenosti za period za koji im nije pokriven, u skladu sa zakonom.

Milan Vujčić, predsednik štrajkačkog odbora "Goše", kaže da oni imaju neke vagone za "Hestil Smederevo" koje su ponudili Železari da otkupi. Oni će sutra doći kod njih da vide kakvi su to vagoni jer, kako kaže Vujčić, hoće da kupe određeni broj vagona.

"Što se tiče postolja što smo radili sa SDPR-om, on je posle konsultacija sa Kneževićem opet odlučio da radi s nama. Jedino nam ostaje da se dogovorimo sa (Milutinom) Šćepanovićem, generalnim direktorom, kolika je ta finansijska injekcija koji bi njegov sadašnji pretpostavljeni mogao da nam da da bismo mogli da krenemo da radimo", rekao je Vujčić.

Generalni direktor "Goše" Milutin Šćepanović ističe da je zahtev za isplatom zarada legalan, ali da ne može ništa da učini zbog blokade računa, za šta je potreban reprogram dugova.

"Limitiran sam mojim mogućnostima, jer je 'Goša' u blokadi. Kako mogu da dam, kada nemam. Mogu kada se uradi reprogram, ali za reprogram Vlada insistira da počnu da rade, jer je ovo velika blokada skoro četiri miliona evra", rekao je Šćepanović.

Vujčić i Šćepanović su najavili da će sutra ujutru razgovarati sa radnicima i da će im predstaviti preporuku koju je usaglasio Odbor za mirenje u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

"Ukoliko ne prihvate taj sporazum, neka druga realna opcija je stečaj. Dug za plate je oko milion i 570 hiljada evra, a vrednost tih obrtinih poslova je preko dva miliona evra, znači došlo bi do namirenja svih tih, a delom bi se i drugi poverioci namirili", tvrdi Šćepanović.

"Šta odluče radnici to ćemo da radimo, ali verujte glavna stavka u toj preporuci da se krene da se radi bez para što je, za mene, neverovatno. Mi smo primili po 100 dinara za dva meseca. Dugo već verujemo pojedinim ljudima da će da bude bolje. Eto novi vlasnik kad je dao 4,2 miliona evra kako ga nešto ne zaintrigira da uloži novac, ni dinar nije dao u fabriku nijednom nije došao za tri i po meseca nije došao da vidi šta je. Zašto on sad ne da novac kad vidi da je država spremna da pomogne da fabrika krene", navodi Vujčić.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da država želi i može da pomogne, što je u skladu sa zakonom, a to je oko obaveza koje "Goša" ima prema državi.

"To je oko 512 miliona dinara, mi ne bismo otpisivali dug nego bismo u skladu sa zakonom mogli da napravimo reprogram obaveza i prema Fondu za razvoj i prema Poreskoj upravi, odnosno predložili bismo Vladi takav zaključak, ali tek u slučaju ako 'Goša' počne da radi, ako se radnici vrate na posao i ako imamo sigurno ispunjene zahteve da može da se isporuči roba dobavljačim", rekao je Knežević.

Knežević kaže da je "Goša" dobar brend, ali sve zavisi od toga da li će se radnici i vlasnici dogovoriti.

"Oni moraju da ispunjavaju svoje obaveze, i tek onda će država ući u reprogram potraživanja", rekao je Knežević.

Ministar je rekao da bi sutra trebalo da budu poznate informacije o eventualnom dogovoru radnika i direktora kompanije.

Ukoliko budu mogli da stupe u kontakt sa vlasnicima, predstavnici Ministarstva uputiće im dopis današnjeg sastanka.

"Mi smo pokušali više puta da kontaktiramo nove vlasnike, tražili kontrakt adrese od direktora, nismo dobili", kaže Knežević. 

"Navešćemo im perspektive 'Goše' i obaveze koje imaju prema zaposlenima i Srbiji, pa ćemo videti kako će reagovati", rekao je Knežević.

Knežević je rekao da osim toga država više ništa ne može da učini, i podsetio da je monitoring nad kompanijom završen 2009. 

Četiri člana Štrajkačkog odbora "Goše" su u subotu zamrzli štrajk glađu.

Radnici "Goše" su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.

U "Goši" ima 260 štrajkača, od ukupno oko 350 radnika. Glavni zahtev štrajkačkog odbora je da se radnicima daju neisplaćene zarade od maja 2015.

U proseku se po radniku duguje oko 600.000 dinara. Na sastancima se razgovara i o reprogramu duga državi od 512 miliona dinara, za doprinose.

"Gošu" je privatizovala 2007. godine slovačka firma "ZZOS Trnava", a sadašnji vlasnik je "Lisnart holdings limitid" sa Kipra.

Radnici sumnjaju da je u reč o istom vlasniku, koji je preprodao "Gošu" jednom od svojih preduzeća.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво