Privrednici Poljske i Srbije za jačanje ekonomske saradnje

Iako privredna saradnja Srbije i Poljske, posebno robna razmena kao njen najznačniji segment, beleži povećanje poslednjih godina postoji obostrano intreresovanje i potencijali za dalje jačanje ekonomskih veza u mnogim oblastima, rečeno je na Poslovnom forumu Srbija-Poljska u PKS.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da činjenica da se poslovni forum sa Poljskom organizuje već četvrti put zaredom u poslednje dve - tri godine i da je učestvovalo više od 200 kompanija, dovoljno govori o obostranom interesovanju za jačanje ekonomskih veza i saradnju privrednika.

"Iako je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, peti iz Evropske unije, i mada je naša robna razmena od 2003. porasla osam puta na oko 940 miliona evra u 2015, uz prognozu da bi ove godine mogla da dostigne milijardu evra, potencijali su ipak mnogo veći", rekao je predsednik PKS.

Čadež je naveo da robnu razmenu sa Poljskom opterećuje skromna vrednost srpskog izvoza i veliki deficit koji je prošle godine premašio 430 miliona evra.

Čadež je istakao da međutim ohrabruje rast prihoda od izvoza srpskih usluga.

"Želja nam je da povećamo izvoz na poljsko tržište, da našu razmenu uravnotežimo i to na znatno višoj stepenici kroz aktivniju promociju i prisustvo na tržištu te zemlje i kroz kompleksnije oblike saradnje i kooperacije, zajednička ulaganja i nastupe na trećim tržištima", rekao je Čadež.

Čadež je napomenuo da je uveren da će u narednom periodu biti i više investicija iz Poljske u Srbiji budući da kako je naveo, Srbija sada ima nikad bolje uslove poslovanje i ulaganje.

Za Srbiju su posebno dragocena tranziciona i iskustva Poljske u procesu evropskih integracija, dodao je Čadež istakavši da su naročito važna i iskustva u korišćenju evropskih fondova, posebno u poljoprivredno prehrambenom sektoru koji je danas veliki poljski izvoznik.

Poljska, primetio je, postaje i sve značajniji centar IT sektora, a od početka tranzicije povećala je šest puta svoj BDP, uz prognoze daljeg i stabilnog rasta.

Danas ima 20 puta veći izvoz i u razmeni sa svetom prešla je u zonu suficita, a smanjila je nezaposlenost na ispod 10 odsto.

"Srbija je spremna da uči od Poljske i zemalja Višegradske grupe na čijem čelu je Poljska od jula ove godine. Svaka od njih pojedinačno može da nam posluži kao uzor, a model saradnje u okviru Višegradske četvorke veoma je koristan za zemlje Zapadnog Balkana", rekao je predsednik PKS.

Čadež je rekao da očekuje da će današnji skup doprineti našem boljem upoznavanju i unapređenju privredne saradnje dve zemlje i da će poljske kompanije naći svoj interes da više investiraju u Srbiju, kao i da će srpski proizvodi uspeti da nađu svoje kupce na poljskom tržištu.

Na skupu je rečeno da su oblasti koje imaju najveće potencijale za dalje jačanje saradnje energetika, uključujući obnovljive izvore energije, rudarstvo, saobraćajna infrastruktura, automobilska i tekstilna industrija, ali i elektrotehnika i elektronika, mašinska industrija, poljoprivreda, posebno voćarstvo, turizam i IT.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević rekao je da zahvaljući obostranom izraženom interesu za unapređenje bilateralne saradnje i unapređenje ekonomske saradnje, održavanje poslovnih foruma postalo tradicija.

Nikčević je podsetio da je međusobna robna razmena u poslednjih desetak godina praktično udesetostručena i da je Poljska prošle godine bila osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a peti među zemljama EU.

Za osam meseci ove godine razmena je iznosila skoro 700 miliona evra i povećana za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, naveo je Nikčević.

Naš izvoz čini skromnih 200 miliona evra i povećan je za 17 odsto u odnosu na isti perod prethodne godine.

"Pored svega toga, cilj je da se još uveća robna razmena i izbalansira na mnogo višem nivou, a pre svega da raste naš izvoz. Nadam se da će naši razgovori doprineti konkretizaciji saradnje u brojnim oblastima i da će biti više investiranja poljskih kompanija u Srbiju, a s druge strane da će doći i do povećanja naše ekonomske prisutnosti na poljskom tržistu", istakao je Nikčević.

Predsednik Privredne komore Poljske Andžej Arendarski rekao je da privrednici iz te zemlje žele da se ojača saradnja sa srpskim partnerima u mnogim oblastima.

"Treba da radimo i sarađujemo u tradicionalnim oblastima, ali i da ostvarujemo saradnju u oblastima poput novih tehnologija", istakao je Arendarski.

Jedna od važnih oblasti u kojoj se može intenzivnije sarađivati je oblast zaštite životne sredine, istakao je predsednik komore Poljske i pozvao srpske privrednike da dođu u tu zemlju i obrate se za svaku dalju pomoć.

Na poslovnom forumu istaknuto je da je i turizam važna oblast koja se može još bolje razvijati, odnosno u kojoj se može ojačati saradnja.

Na forumu u PKS učestvuje skoro 90 poljskih i srpskih privrednika čiji će predstavnici nakon plenarnog dela foruma imati i sastanke o elektronskom poslovanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво