Delegacije Rusije i Turske o obnavljanju Turskog toka

Zamenik ruskog ministra energetike Jurij Sentjurin izjavio je da su delegacije Ruske Federacije i Turske razgovarale o obnavljanju projekta izgradnje gasovoda "Turski tok" koji bi išao od Rusije do Turske, javlja agencija "Rojters".

"Oni su razgovarali o tome. Uskoro će biti održan odvojeni sastanak", rekao je Sentjurin, a prenosi ruska agencija Tas.

Ruski vicepremijer Arkadij Dvorkovič i njegov turski kolega Mehmet Šimšek sastali su se u Mokvi i tom prilikom su izrazili spremnost za obnavljanje trgovinskih i ekonomskih odnosa između dve zemlje, koji su narušeni zbog turskog obaranja ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, prenosi agencija Rojters.

"Ruski i turski zvaničnici će razgovarati o ukidanju zabrane na uvoz hrane koju je Rusija uvela nakon što je Turska oborila jedan od ruskih bombardera u blizini sirijske granice u novembru prošle godine", izjavio je Dvorkovič, dodajući da će delegacije kasnije danas razgovarati i obnavljanju projekta "Turski tok".

Za obnavljanje čarter letova između dve zemlje će, kako je naveo, biti potrebno izvesno vreme.

Sporazum o izgradnji gasovoda "Turski tok" je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda "Turski tok" imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog "Gasproma" Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod "Severni tok 2" može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snge oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda "Turski tok" obustavljeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво