Francuska privreda za srpske potrebe

Diplomatski odnosi Beograda i Pariza uspostavljeni pre 135 godina, prolazili su kroz različite faze, ali su dve države uvek bile saveznice u ratovima, a prijatelji u miru. Kakva je došadašnja privredna saradnja sa Francuskom koja je peta privreda na svetu i drugi svetski izvoznik hrane?

Ukupna razmena u prošloj godini bila je oko 930 miliona dolara i daleko je od rekordne 2008, kada je premašivala milijardu i 200 miliona dolara. Ipak, prošle godine zabeleženo je povećanje uvoza iz Francuske za 16, a izvoza za 25 odsto sa deficitom razmene na našoj strani.

U Francusku smo najviše izvozili proizvode od gume, nameštaj, hemijske proizvode i odeću, a uvozili drumska vozila, medicinsku opremu, lekove, eterična ulja, plastične proizvode, opremu.

"Mi zapošljavamo 1.400 ljudi, tako da je to još jedna važna investicija. Kao banka koja reprezentuje francuski odnos prema zaposlenima, vodili smo računa prema njima u najvećoj mogućoj meri", rekao je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora "Sosijete Ženeral" banke

U Srbiji posluju velike kompanije poput "Mišlena", "Lafarža", "Tarketa", "Šnajdera", "Intereksa". Takođe, tu su i tri francuske banke "Kredi Agrikol", "Findomestik" i "Sosijete Ženeral", koja je jedna od prvih zapadnih banaka u Istočnoj Evropi.

Međutim, Francuzi samo u Rumuniji imaju 3.500 preduzeća, a u Srbiji tek 100.

"One zapošljavaju oko 10.000 ljudi, 55 odsto je u sektoru proizvodnje, negde oko 30 odsto u finansijskom sektoru, a ostalo je u uslužnim delatnostima. To je negde oko 750 miliona evra investicija. Ako uzmete u obzir da je skoro 50 odsto francuskih investicija na Balkanu upravo u Srbiji, onda je jasno da je Francuzima Srbija značajna zemlja", kaže Sanja Ivanić, predsednica Srpsko-francuske komore.

Francuska je druga u svetu po proizvodnji nuklearne energije i među vodećim kompanijama u proizvodnji električne energije. Snažno je razvila prehrambenu industriju, aeronautiku, namensku, hemijsku i petrohemijsku, automobilsku industriju, metalurgiju i elektroniku, biotehnologiju.

Francuska privlači više turista nego bilo koja druga zemlja u svetu.Sa učešćem od oko 6 odsto u BDP-u, IT sektor u Francuskoj više doprinosi rastu privrede nego automobilska industrija i energetika zajedno.

Trendovi ukazuju na to da će Francuska i dalje biti jedno od najatraktivnijih svetskih tržišta za mobilnu telefoniju, satelitsku opremu, optička vlakna, internet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво