Читај ми!

Reagovanja na novi set ekonomskih mera

Mere koje je sinoć predstavio premijer Aleksandar Vučić su teške, ali nužne, ocenjuju predstavnici Evropske unije, političari, diplomate i ekonomski analitičari. Američki ambasador pohvalio tešku i hrabru odluku premijera. Opozicija smatra da nove mere neće biti dovoljne da se ostvari cilj – ušteda od 700 miliona evra.

Evropska unija pozdravlja nastojanja srpske vlade za sprovođenje strukturalnih ekonomskih reformi kako bi se obezbedio rast i konkurentnost, rekao je portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

"Evropska unija je spremna da pomogne reformske napore Srbije u ovoj teškoj situaciji, uključujući i pomoć preko IPA fondova", rekao je Stano na redovnom brifingu u sedištu Komisije u Briselu.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi pohvalio je tešku i hrabru odluku premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u donošenju mera čiji je cilj stabilizacija javnih finansija zemlje.

"Posvećenost premijera Vučića sprovođenju promena, uz istovremeno očuvanje socijalne jednakosti, pokazuje da ekonomske reforme mogu i treba da uzmu u obzir ranjive slojeve stanovništva", rekao je Kirbi Tanjugu. 

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer ocenio je da predstavljene mera za oporavak privrede jasno pokazuju da je Vučić "odlučan da korača reformskim putem i sanira privredu i finansije Srbije".

"I pored sve oštrine mera koje je premijer predstavio juče, pokazalo se da Vučić posebnu pažnju posvećuje socijalnoj ravnoteži", istakao je savetnik srpske vlade.

Austrija u potpunosti podržava srpskog premijera u sprovođenju sveobuhvatnih reformi, u cilju daljeg napretka Srbije na putu ka EU, istakao je ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić očekivane i teške, ali i jedino moguće rešenje da bi građani od 2016. godine živeli bolje, prenosi Tanjug.

Vulin je istakao da je predsednik Vlade povukao hrabar potez i da apsolutno svi članovi vlade podržavaju te mere, kao i da će svako u delu svog ministarstva preduzeti odgovarajuće mere štednje.

Ministar je rekao da će 2016. moći da dođe do povećanja plata i penzija u apsolutnom i relativnom iznosu, a da se samim tim može očekivati bolji standard građana.

Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini ocenio je da će mere koje je najavio Aleksandar Vučić podstaći privredni rast i ozdravljenje srpske privrede u narednih godinu ili dve.

Fratini je istakao da su to izuzetno važne mere, "koje se mogu porediti sa onima koje je premijer preduzeo u borbi protiv korupcije i koje su se pokazale veoma uspešnim u Srbiji".

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco ocenio je da su mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić Srbije pozitivan i hrabar korak ka rešavanju ekonomske krize. 

Poslanik Evropskog parlamenta i član Odbora za Srbiju Ivo Vajgl smatra da je pozitivno što premijer Srbije govori o evropskoj perspektivi zemlje, ali i ocenio da malo preteruje u personifikaciji političkih ciljeva koje postavlja pred Vladu.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap ocenio je da su mere štednje teške za građane Srbije, ali da je od takvih rezova mnogo gori državni bankrot.

Prvi čovek nemačke privredne delegacije u Beogradu kaže da je od svega najvažnije koliko će one podstaći investicije u privatni sektor, i to ne samo strane, već i domaće.

Američka privredna komora u Srbiji podržala je napore Vlade Srbije koji vode konsolidaciji javnih finansija i ocenila da su najavljene mere štednje jedan od neophodnih koraka ka ozdravljenju privrede.

Kako se navodi u saopštenju, Američka privredna komora veruje da će mere štednje dovesti do poboljšanja na rashodnoj strani budžeta i da predstavljaju uvod u dugo očekivanu sveobuhvatnu reformu državne uprave. 

Konsolidacija javnih finansija je preduslov očuvanja makroekonomske stabilnosti, bez koje ne bi bilo novih investicija, otvaranja novih firmi ni uspešnijeg poslovanja postojećih, stav je Privredne komore Srbije. 

Savetnik ministra za evropske integracije u Vladi Srbije Vladimir Krulj kaže da efekte tih mera treba posmatrati na duži period, ne samo da li će one dati rezultate za dve ili tri godine, već da li će ti rezultati biti održivi.

Glavni urednik magazina Biznis Radojka Nikolić rekla je Tanjugu da je predlog mera prvi korak u dobrom pravcu, ali nedovoljan, jer smo godinama sve radili suprotno od onoga što bi vodilo izlasku iz krize.

Ukazala je da reforme moraju da sadrže i plan za razvoj ekonomije i povećavanje ulaganja u infrastrukturne projekte i otvaranje novih radnih mesta.

Mere koje je predstavio Vučić su neophodne kako bi se zaustavio negativan trend rasta budžetskog deficita ali nisu dovoljne, smatra predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Milan Petrović. Ukazao je da bi smanjenje plata i penzija moglo povećati rizik od rasta sive ekonomije.

Teške mere bez kojih nema povećanja bruto društvenog proizvoda i zaposlenosti tek predstoje, uveren je generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović, reagujući na, kako kažže, očekivane i izbalansirane, ali nedovoljne mere, koje je predstavio srpski premijer.
Ove mere ne bi smele biti kraj, rekao je Petrović za Tanjug.  

Stručni saradnik Bečkog ekonomskog instituta Vladimir Gligorov izjavio je da mere za oporavak srpske privrede, koje je predstavio srpski premijer, imaju za cilj da se postigne veća makroekonomska stabilnost, poveća poverenje investitora i smanji rizik od bankrota. 

Podrška stiže i iz regiona. Hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozdravio je reformske mere vlade premijera Aleksandra Vučića, uz ocenu da su rezovi nužni, iako nisu prijatni.

"Podržavamo mere premijera Vučića i njegove vlade za ekonomski oporavak Srbije i to je nešto što je nužno. Nužno je napraviti rezove, jer, nažalost, bez rezova se ne mogu postići rezultati na duži rok", rekao je Markotić za Tanjug.

Predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić ocenjuje da su mere dobar putokaz i za BiH i Republiku Srpsku u pogledu razvoja privrede.

"Za nas je (predlog mera) putokaz kako izaći iz problema i pošto je Srbija ispred u rešavanju sa tim programom, to će i nama biti putokaz kako treba da lečimo iste bolesti", istakao je Vasić u razgovoru za Tanjug.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković ocenio je da mere nisu neuobičajene u ovako kompleksnim ekonomskim vremenima i, kako kaže, svi toga moramo biti svesni.

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković kaže da Srbija mora da podrži mere Vlade, kako bi nam uskoro bilo bolje.

Prema njegovim rečima, grad Jagodina podržava Vladu i to ne pasivno, već konkretno, delima. "Otvaramo nova radna mesta, zapošljavamo ljude, borimo se protiv bele kuge", rekao je Marković.

Predsedništvo Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ocenilo je da je štednja u državi neophodna. 

"Svesni smo da je štednja neophodna, a detaljnije o zaključcima predsedništva čuće se na konferenciji za novinare koju će u ponedeljak održati predsednik stranke Milan Krkobabić", rekao je agenciji Beta potpredsednik PUPS-a Momo Čolaković.  

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je put izlaska iz krize u progresivnom oporezivanju 20.000 milionera u Srbiji i uključivanju dividendi u preduzećima u primanja, a ne u smanjenju plata i penzija.

Pajtić je naglasio da "tih 20.000 milionera ne treba da vode javna preduzeća, već da plaćaju porez državi i snose najveći teret izlaska iz krize".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da će najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija verovatno doneti neku uštedu, ali da bez dodatnih mera neće biti ostvaren cilj koji predviđa uštedu od 700 miliona evra.

Ocenio je da je premijer Vučić sinoć na RTS-u potpuno neprofesionalno predstavio mere tako da nije moglo da se zaključi koliki su to iznosi, koliki je to procenat, koliko je to u apsolutnom iznosu.

Portparol LDP-a Jovan Najdenov rekao je da nijedna izolovana ekonomska mera ne može sakriti činjenicu da se zemlja, kako navodi, ubrzano zadužuje, da se na javna preduzeća gleda kao na partijski plen, a da građani svake godine izdvajaju stotine miliona evra za ta preduzeća, iako ona stvaraju samo gubitke.

Najvažnije je da su građani sa najmanjim platama i penzijama dobili uverenje da mere štednje neće pogoršati njihovu situaciju, ocenio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković povodom najavljenih mera finansijske konsolidacije.

O merama Vlade Srbije se govorilo i one nisu iznenađenje, a ako budu ispunile ciljeve može se očekivati poboljšanje životnog standarda u narednim godinama, rekao je Atanacković za Tanjug

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, čiji su članovi zaposleni u javnim službama, Ivica Cvetanović ocenio je da je najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru "diskriminatorsko".

"Smatramo da svi građani treba da podnesu taj teret. Recimo da je ovo, na neki način, jedan disktriminatorski pristup da se samo ljudima koji rade u javnim službama smanjuju zarade. Ne mora samo da se na našim leđima to slomi", rekao je Cvetanović agenciji Beta.

Savez samostalnih sindikata Srbije ne podržava nijednu meru Vlade Srbije koja podrazumeva smanjenje prihoda, jer to vodi dalje u recesiju, tvrdi sekretar tog sindikata Zoran Mihajlović.

Mihajlović je rekao za Tanjug da će se smanjenje plata u javnom sektoru i penzija odraziti na kupovnu moć građana i samim tim i na proizvodnju.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenjuje da predlozi koje je izneo premijer nisu mere za oporavak ekonomije, već štednja. A to je, tvrdi Čanak, kao kad "ranjeniku zaustavljate krvarenje i ne preduzimate ništa više od toga". 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво