Uzelac: I klijenti mogu da utiču na kamate

Podignuta je svest građana da postoje razlike u ponudi banaka i da te razlike uopošte nisu male, rekao je za RTS Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica. Mi kao krajnji korisnici smo najsnažniji mehanizam koji može da ubedi banke da snize kamatne stope, tako da ja više računam na tu kartu nego na savete NBS, ističe Uzelac.

Narodna banka Srbije preporučila je komercijalnim bankama da smanje kamate na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, koje su ocenjene kao previsoke - u nekim slučajevima i 80 odsto godišnje. Neke banke tvrde da su kamate već smanjile i da podaci koje mediji objavljuju više ne stoje. Problem je, kažu bankari, komplikovana procedura.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Uzelac, urednika portala Kamatica je rekao da je zanimljiva rekacija NBS koja je na ovaj način pokušala da istakne taj veliki opseg kamatnih stopa, pre nego da se to tržišno regulisalo.

"Neka istraživanja govore da se kamatne stope po osnovu dozvoljenog minusa kreću od 20 do 40 posto godišnje. Ako gledamo to u cenovnom smislu, suština je da možete proći i duplo skuplje ako se opredelite za pogrešni izbor, a u pitanju je potpuno ista usluga kod svih banaka", rekao je Uzelac.

Kada stigne signal od NBS na nivou saveta ili preporuke je signal da se ne radi o celom bankarskom tržištu, nego da se prosto tim želi prozvati određni broj banaka koje imaju visoke kamatne stope, i možda je to način da se sa nekim savetom pokušati da reši problem, kaže Uzelac.

Uzelac je objasnio da na nivou od zaduženja od prosečno 30.000 dinara, na godišnjem nivou se uštedi oko 6.000 dinara ukoliko se klijent odluči za kamatnu stopu od 20 odsto.

"Ako ste primera radi u dozvoljenom minusu 30.000 dinara tokom cele godine prosečno, i ako to imate u opcijama u banci A i banci B, banka A daje kamatnu stopu od 40 odsto vi ćete po osnovu te kamate platiti 12.000 dinara, dok za opciju od 20 odsto vi ćete platiti 6.000 dinara po osnovu kamate na dozvoljeni minus", rekao je Uzelac. 

Uzelac je rekao da će biti zanimljiva reakcija banaka. "Ali ono što je jako bitno u ovom trenutku je da je podignuta svest građana i prosto svesnost da postoje razlike na tržištu, i da te razlike upošte nisu male. To je uvod u jednu cenovnu konkurenciju koju će na kraju tržište diktirati, a mi kao krajnji korisnici smo najsnažniji mehanizam koji može da ubedi banke da snize kamatne stope, tako da ja više računam na tu kartu nego na neke savete", rekao je Uzelac.

Govoreći o tome imaju li banke prostor da te kamatne stope snize, Uzelac je rekao da banke različito funkcionišu, različito plaćaju nabavku tog novca koji nam daju kao pozajmicu i neke banke će stvarno napraviti računicu da su skupo platile taj novac koji nam pozajmljuju.

Prema njegovim rečima, zato možda neće imati previše prostora da smanje kamatne stope, pa je na nivou Saveta NBS da se nađe model za sniženje kamatne stope.

Uzelac smatra da nismo kao klijenti odreagovali da odemo u drugu banku čim nam se ponudi neka skupa usluga, pa regulator tržišta, NBS, mora da nađe odgovarajuće rešenje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2014, 12:19) - Ненад [neregistrovani]

Да се власи не досете

Препорука, како каже Танјуг, гласи:
"Народна банка Србиjе саопштила jе данас да банке немаjу обавезу да са корисницима закључуjу анекс уговора о снижењу камата на дозвољени минус, и да то могу да учине без додатних трошкова - прибављањем сагласности клиjента путем редовног месечног обавештења о стању промена на његовом рачуну"...
Коме да се пожалимо ми који годинама не добијамо месечне извештаје, иако је банка дужна, по закону, да нам их уредно шаље; кадија те тужи...

(sreda, 26. feb 2014, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

Pohlepa.

Mi krajni korisnici smo ovce za sisanje,samo dobar zakon i guverner Narodne Banke moze da zaustavi ove alapljive gutace.