MMF prebrojava činovnike

Uoči dolaska misije MMF-a, Vlada Srbije ne saopštava za koliko je činovnika smanjena administracija. Nepoštovanje dogovorenog sa MMF-om imaće više posledica, upozoravaju ekonomisti.

Do nove posete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji ostao je još jedan dan. Prilikom poslednje posete nismo loše prošli. Vlada je upozorena da kasni sa smanjivanjem administracije i dobila je novi rok da do 1. maja otpusti svakog desetog činovnika.

Inače, prema Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji Srbija bi ove godine trebalo da otpusti 3.400 službenika.

Zrenjanin je prošlu godinu završio sa 666 zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama kulture.

Načelnik gradske uprave Zrenjanina Aleksandra Odavić Mak navodi da je trebalo da smanje broj zaposlenih za 36, međutim zaključno sa martom 2010. neki su proglašeni tehnološkim viškom, jedan deo je otišao u peniziju tako da je Grad Zrenjanin smanjio administarciju za 60 zaposlenih.

Zakonom je propisano da na hiljadu stanovnika opština može da ima četiri činovnika. Koliko njih je broj zaposlenih prilagodilo propisima i da li su onima koji to nisu učinili smanjeni trnsferi iz državne kase, u Vladi nismo dobili odgovor. Za sada je tajna i koliko je ljudi otpušteno iz republičke administracije.

Trebalo je da ih ode 674, a da ministri koji ne sprovedu sistematizaciju budu kažnjeni sa milion dinara.

Prema poslednjim informacijama objavljenim u medijima polovinom aprila, otpušteno je pola od potrebnog broja. Nepoštovanje dogovorenog sa MMF-om imaće više posledica, kažu ekonomisti.

"Time se umanjuju šanse da se povuku dalja sredstva iz aranžmana, uštede u budžetu će biti manje, građani plaćaju veće poreze i doprinose i dobijamo niži kvalitet usluga od administracije", rekao je ekonomista Hasan Hanić.

Krajem prošle godine premijer Mirko Cvetković je odredio rok do kada mora da se završi otpuštanje da bi se ostvarile uštede.

"Ono što naše kalkulacije u proseku pokazuju jeste da otprmnina pokriva sedam do osam plata. To znači da bi otpuštanje posle aprila izazvalo dodatne budžetske troškove. Zbog toga ono što mogu da kažem jeste da će proces morati da se završi verovatno do marta", rekao je Cvetković.

Pored pitanja smanjenja administracije, sa MMF-om će se razgovarati i o poreskoj i penzijskoj reformi i donošenju zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i o odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво