Rusi zainteresovani za uvoz mesa iz Srbije

Rusko tržište računa na srpske poljoprivredne i prehrambene proizvode, a Srbija namerava da postane što konkurentnija - to su poruke posle sastanka ministarke poljoprivrede sa delegacijom ruskog ministarstva poljoprivrede. Dve zemlje, kako je rečeno, nameravaju da prodube saradnju u oblasti poljoprivrede, kroz jačanje trgovine i konkretne investicije.

Poseta novosadskoj fabrici za preradu mesa, uverila je ruske partnere da u Srbiji ima proizvoda koji mogu da pariraju ruskim. Ali, obeshrabrilo ih je saznanje da Evropska unija i dalje ne dozvoljava da se preko njenih zemalja prevozi svinjetina koja je vakcinisana protiv klasične kuge - a koja je u Srbiji obavezna.

"Smatram da to nije adekvatna reakcija, jer koliko znam od 2010. godine u Srbiji se nije pojavljivala klasična kuga, samo se vrši vakcinacija. Zbog toga nije u redu da se brani prevoz svinjetine kroz zemlje EU", kaže Sergej Dankvert iz Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Iz tog razloga, kako kaže, on je rešio da pošalje ruske pravnike i saradnike da razmotre to pitanje. 

Pored svinjetine, Rusija ostaje zainteresovana i za voće i povrće iz Srbije. Očekuju i nastavak uvoza mleka i mlečnih prerađevina, što smo u Rusiju najviše slali tokom prošle godine. Svesna da su količine kojima raspolažemo skromne, resorna ministarka prenosi spremnost obeju strana da ulažu u agro-industrijski sektor.

"U narednom periodu ćemo raditi na realizacii dogovorenog, u smisli snažnog zalaganja u podsticanju privrednika da više sarađuju, da zajednički investiraju i prosto da dobijemo veće količine koje bismo mogli da izvozimo ka tržištu ruske federacije", kaže ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Novi susret delegacija srpskog i ruskog ministarstva poljoprivrede zakazan je za april, kada bi u Beograd trebalo da doputuje i ruski premijer Medvedev. Koji bi mogao da izrodi i konkretnije dogovore.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2016, 13:32)
anonymous [neregistrovani]

Nema nista od toga

Svi bi hteli za dzabe a hraniti stoku je skupo, to su usta koja moraju da jedu i zimi i leti. Problem pravi jeftino meso koje se nudi iz EU Mislim da Srbija treba da ima svoje stocarstvo ali ne po standardu EU vec zdravom hranom koje ce biti za srbe i izvoz. Rusija nece meso iz EU.

(utorak, 12. jan 2016, 07:12)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Нахранимо Русију и добићемо паре

Тек од руског тржишта српска пољопривреда може добити стотине милиона долара, јер је његов капацитет преогроман. Шта се тиче српских прехрамбених производа, они су веома квалитетни и доста се траже у Русији.

(utorak, 12. jan 2016, 02:39)
anonymous [neregistrovani]

Znate onu našu?

Bre mi smo bogati, naša Vojvodina može da hrani celu Evropu. Pojavi se samo jedno tržište poput Moskve a da ne pričam o celoj Rusiji i tu nam je kraj. Jednostavno nemamo šta da im ponudimo. Daj više ne spominjite to naše čudo od poljoprivrede i plodne Vojvodine jer se samo brukamo. Šta god da nam traže da kupe ili nemamo količine ili nezadovoljava kvalitet. Zaista treba da nas je sram , nudimo nešto što nemamo.