Читај ми!

Kako naplatiti štetu zbog čekanja kamiona na granici

Koliko je i koga koštalo višednevno stajanje kamiona na granici s Hrvatskom još se sabira. Proverava se šta se od robe pokvarilo i ko je sve od privrednika iz Srbije i drugih zemalja oštećen. Gubitke nastale neopravdanim zatvaranjem granice neko će morati da plati, poručuju iz Vlade Srbije i dodaju da je sada na privrednicima da li će pokrenuti sporove pred hrvatskim i međunarodnim sudovima.

Pored 200 srpskih kamiona, u kilometarskoj koloni danima su stajale i stotine makedonskih, grčkih, bugarskih šlepera. Mnogi su se obratili Privrednoj komori Srbije, koja najavljuje moguću kolektivnu tužbu kompanija.

"Većina zahteva koje smo dobili vezana je za pravnu podršku i zaštitu prava prevoznika u drumskom i rečnom saobraćaju. Špediteri su tražili informacije o zadržavanju na granici, transportu kvarljive robe, proceni i nadoknadi štete... Javili su nam se i brodari, zbog zaustavljenih plovila sa tovarima iz inostranstva, kao i drumski prevoznici čija je roba od petka bila zarobljena u lukama na Jadranskom moru", navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.


Šteta je velika i za sada se procenjuje na nekoliko destina miliona evra. Posledice će se tek osetiti, kao u slučaju hotelijera kojima su Hrvati, inače četvrti po broju poseta Srbiji, otkazali neke rezervacije.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da će nastalu štetu neko morati da nadoknadi i plati penale.

"Postoji pravni osnov da se privrednici žale hrvatskim i eventualno međunarodnim sudovima za naknadu štete. Taj proces će trajati ali na privrednicima je da se odluče na taj korak. Ako se odluče, Privredna komora Srbije stoji na raspolaganju za svu pomoć koja je neophodna u tom postupku", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da se popravlja i minimizira šteta koja je nastala.

"Šteta je velika, i politička i ekonomska. Više puta smo ponavljali da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom. Stalo nam je zbog nas jer bez regionalne stabilnosti nema novih investicija. Ovo svet tretira kao region, prema tome, ukoliko imate ovakve probleme sa susednom zemljom to odvraća svakog potencijalnog ulagača", rekao je Ljajić.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da se srpska vlada ponašala odgovorno.

"Nastavićemo tako da se odgovorno ponašamo, kako u odnosu na svoje građane, tako i u odnosu na region. Srbija je deo Zapadnog Balkana i faktor mira i stabilnosti na Balkanu, i mi smo to ovom situacijom pokazali. Vrlo je važno da su granice otvorene, da je slobodan protok robe, ljudi i kapitala. To je ono za šta se mi zalažemo sve vreme kao vlada", rekla je Mihajlović.

Trgovinska razmena između Srbije i Hrvatske godinama raste, i u 2014. je bila 757 miliona evra, pri čemu smo mi od njih kupili oko 70 miliona evra više robe.

U Srbiji radi oko 200 firmi u hrvatskom vlasništvu - "Dijamant", "Štark", "Frikom", "Grand", "Polet", "Agrokor", "Idea"...

Srpskih firmi u Hrvatskoj je samo nekoliko, pa je nama veći problem što oko 60 odsto izvoza imamo u Evropsku uniju, a na tom putu su najčešće hrvatske granice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво