Читај ми!

I domaći proizvođači na tenderu za "pametna brojila"

Elektroprivreda Srbije omogućila je domaćim proizvođačima brojila da kao proizvođači učestvuju na tenderu EPS-a za "pametna brojila".

Načinjen je prvi korak od strane EPS-a i omogućeno je domaćim kompanijama da učestvuju kao proizvođači. Ovaj uslov je, kako navode, izmenjen 45 dana nakon objave tendera za "pametna brojila", prenosi Tanjug.

Od proizvođača se traži da je godišnje isporučivao minimum 250.000 brojila. Potrebno je da proizvođači daju pismenu potvrdu da su u mogućnosti da proizvedu tu količinu brojila na godišnjem nivou.

Da bi domaći proizvođači bili u ravnopravnom položaju sa drugim učesnicima na tenderu potrebno je da se rok za predaju dokumentacije produži za 45 dana, ističu domaći proizvođači.

Najvažniji korak EPS-a, kako su naveli, bi bio kada bi omogućili domaćim proizvođačima da učestvuju na tenderu i kao ponuđači (kumulativnim računanjem referenci), jer bi tako pored svih nabrojanih prednosti i ušteda za državu, domaći proizvođači mogli da steknu reference za buduće poslove kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Posao zamene i ugradnje tzv. "pametnih brojila" u Srbiji je vredan oko 500 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit EPS-u od 80 miliona evra za prvu nabavku.

Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije, organizovana pri Privrednoj komori Srbije, predstavlja 11 domaćih proizvodnih kompanija sa više od 600 zaposlenih, 20 miliona evra prihoda godišnje, raspoređenih po celoj Srbiji, od Niša i Bora do Bačke Palanke.

Domaći proizvođači navode da prave kompletan sistem za merenje električne energije, a ne samo "pametna brojila". Ova grupacija ističe da može da iznese kompletan posao masovne implemnentacije "pametnog merenja" u Srbiji i da uporedo izvozi.

Na tenderu za uvođenje sistema "pametnog merenja" električne energije, koji je u toku, traženo je da ponuđač u poslednjih pet godina ima ukupan promet od 75 miliona evra i da raspolaže sredstvima od 25 miliona evra, kao i da ima iskustvo jednog realizovanog ugovora slične namene u vrednosti od 45 miliona evra, što domaći proizvođači nisu mogli ispuniti.

Domaći proizvođači brojila ističu da je uvođenje "pametnih brojila" velika šansa za ubrzavanje privredenog rasta Srbije i poslednja šansa za oživljavanje naše elektronske industrije.

Izbor domaćih kompanija za nosioce posla Srbiji bi doneo: otvaranje 1.500 novih radnih mesta, posao ekvivalentan direktnoj stranoj investiciji od 350 miliona evra i veliki izvozni potencijal.

Povoljnosti angažovanja domaćih proizvođača su, kako navode, uštede, niža cena, izmirenje obaveza prema državi, punjenje budžeta, plaćanje ekološke takse, zaposlenost radnika, a dobar deo novca bi ostao u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво